Hyppää pääsisältöön

Kotikidutetut ruukkukukat pystyvät parempaankin - Kanarialla traakkipuukin pulskistuu

Lohikäärmepuu
Traakkipuita Jardin Botanicon kasvitieteellisessä puutarhassa Gran Canarialla. Lohikäärmepuu lohikäärmepuu
traakkipuut ja rahapuu ruukuissa
Koti-ikkunalla kituvat traakkipuut traakkipuut ja rahapuu ruukuissa Kuva: Yle/Leena Mattila traakkupuut ruukussa ikkunalla
Kotona Kanariansaarilla Asparagus-hienohelmat huojuvat Atlantin kosteissa tuulissa parin metrin pituisiksi hujopeiksi tai lepäilevät pitkinä soiroina pitkin maata. Olkkarin ikkunalla se riivattu pudottaa neulaset eli lehdet heti syksyllä, kun lämmitys paukkaa päälle ja kuivattaa huoneilman.

Toista oli ennen vanhaan, lepokausi/talvehtiminen sujui näppärästi viileiden salien lempeän kosteassa talvi-ilmastossa. Harva sitä ennen lämmitti koko taloa ympäri vuoden. Salit ja vieraskamarit saattoi jättää vähemmälle lämmitykselle, ehtiihän sitä tulet laittaa ja kakluunin lämmittää sittenkin, jos ja kun vieraita on tulossa. Ja vanhojen talojen viileissä huoneissa hienohelmat ja palmut huilailivat talven yli ihan mukavasti. Olo ruukkukasveilla oli melkein kuin suvun kotimaisemissa.

Aspargus
Asparagus eli Hienohelma kurkottelee yläilmoihin. Aspargus aspargus kalliolla

Viileiden puutalojen hämärissä saleissa ja kamareissa talvehti moni muukin etelän ihanuus. Taateli- ja muita palmuja oli siellä sun täällä ja kiinanruusu tai asparagus melkein joka toisella.

Kuiva huoneilma kiduttaa

Ikkunalla pienessä hikisessä purkissa kitkuttava Dracaena, traakkipuu eli lohikäärmepuu on lilliputtiversio Aasiassa ja Afrikassa luonnossa tai ainakin ulkoilmassa kasvavista sukulaisistaan. Lohikäärmepuu-nimi johtuu kasvin maitiaisnesteestä, punainen ja keltainen maitiaisneste toivat nimen antajille mieleen lohikäärmeen veren. Suuriin pulleroisiin traakkipuiden runkoihin voi törmätä esimerkiksi Gran Canarialalla. Las Palmasin kupeessa Jardin Botanicon rinteessä niitä piisaa yhden satumetsän verran.

Kanarian saarilla rehottaa kasveja useammaltakin mantereelta: Afrikasta, Aasiasta, Euroopasta ja Etelä-Amerikasta.

Lohikäärmepuu
Dracaena eli traakkipuu, joka kulkee myös lohikäärmepuun nimellä. Lohikäärmepuu lohikäärmepuu

Opuntiat ovat monelle nykysuomalaiselle tuttuja lähinnä ruokakaupan hedelmätiskistä, missä viikunaopuntian hedelmät pullistelevat punertavina pahkuroina. Opuntiakaktukset hoitavat Gran Canarialla paikoin pensasaidan tai kulkuesteen virkaa. Tiheästä, piikkisestä ryteiköstä ei kukaan täysjärkinen edes yritä mennä läpi.
Opuntia
Viikuna opuntian syötäviä hedelmiä tuodaan myös Suomeen. Opuntia opuntia

Aloe-viljelmät tuottavat Kanarialla tavaraa kosmetiikka- ja ihonhoitoainepurkkeihin. Erilaisia Aloe- voiteita, -geelejä ynnä muita –tuotteita löytyy melkein jokaisen ruokakaupankin hyllystä. Aloe vera-purkeistä löytyy apu myös auringonpolttaman turistin nahkaan.
Aloe
Aloeta kasvatetaan Kanarian saarilla myös lääkkeiden raaka-aineiksi. Aloe aloe

Aidot endeemiset ja laivantuomat tulokkaat

Kanarian saarilla on hyvin monipuolinen kasvilajisto. Saarilla rehottaa kasveja useammaltakin mantereelta: Afrikasta, Aasiasta, Euroopasta ja Etelä-Amerikasta. Menneisyys Euroopan ja Latinalaisen-Amerikan välisen purjelaivaliikenteen välietappina näkyy edelleen, kasveja tuotiin tarkoituksella ja niiden siemeniä tipahteli ihan vahingossakin vähän sinne sun tänne, ja osa tulokkaista kotiutui kanarialaisiksi. Tulokkaiden lisäksi Kanarian saarilla on viitisen sataa endeemistä eli kotoperäistä kasvilajia, niiden joukossa ylväs Strelitzia, kolibrinkukka, ja liuta tyräkkejä eli Euphorbioita sekä kanariantaateli ja -mänty.

Ihmeköynnös
Bougainvillea eli ihmeköynnös rehottaa kotipihoilla Gran Canarialla. Ihmeköynnös ihmeköynnös
Kommentit