Hyppää pääsisältöön

Kuka puhuu sinun päässäsi?

Nainen pitelee käsissään höyheniä
Nainen pitelee käsissään höyheniä Kuva: Minna Perovuo höyhen

Mitä sanot itsellesi kun olet valmistautumassa tärkeään tehtävään? Kuuletko päässäsi vähättelyn ääniä, sättimistä tai patistamista. Sisäinen nakertajasi on silloin äänessä ja vaarassa pilata hetkeksi.

Mikä on nakertaja?

Sisäisiä nakertajia kutsutaan monilla eri nimityksillä psykologisessa elämäntaitokirjallisuudessa. Ne ovat pää sisällä vaikuttavia kriitikoita, puolustusmekanismeja, joilla oli hyvä tarkoitus suojella lapsuudessa, mutta joiden viesteistä on tänä päivänä 99% täysin liioiteltuja.

Läsnäiloitsija ja valmentaja Jutta Saanila kertoo nakertajista kirjassaan Kehon viisaus.

Vähättelijä vetää maton alta

Kaikki yrittäminen on oikeastaan täysin turhaa, jos kuuntelee vähättelijän viestiä. Vähättelijä saa ihmisen tuntemaan itsensä mitäänsanomattomaksi häviäjäksi. Ihmiseksi, jonka mielipiteillä ei ole väliä. Vähättelijä pelkää tulevansa hylätyksi ja siksi korostaa muiden mielistelyä. Vähättelijä estää onnistumasta ja yrittämästä. Vähättelijä on yksi sitkeimmistä nakertajista.

- Älä anna periksi, vaan esitä vähättelijälle vasta-argumentteja yksi toisensa perään. Kerro niistä asioita joissa olet pärjännyt ja missä olet hyvä. Tule tietoiseksi kehon valtaavasta lamaannuksesta ja ravistele se pois, Saanila neuvoo.

Patistaja pistää vauhtia

Patistaja on nakertaja, jolla on tuhat ja yksi ideaa. Kaikki liittyvät siihen miten olla parempi, nopeampi ja sähäkämpi. Patistaja pistää ihmisen liikkeelle ja pitää vauhdin hurjana, kieltäen minkäänlaisen lepäilyn. Aina pitäisi tehdä enemmän, pyrkiä suurempaan päämäärään eikä mikään riitä.

- Patistaja saa meidät liikkeelle mutta jatkuvan tehokkuuden tavoittelu uuvuttaa ja ahdistaa. Tärkeää on muistaa, että sinä et ole patistaja vaan patistaja on sinussa ja sitä voi hallita, Saanila toteaa.

Sättijä piiskaa mokista

Sättijä yrittää repiä palasiksi kaiken. Mikään ei ole tarpeeksi nasevaa, oivaltavaa tai laadukasta. Se estää tehokkaasti tekemästä mitään, sillä spontaanius on sättijälle kauhistus. Se vääristelee totuutta ja on ahkera löytämään vikoja ja korjattavaa.

- Sättijä on laadun takaaja, mikään ei tule puolihuolimattomasti tehtyä jos sättijä on läsnä mutta se menee helposti yli. Pikkuisen voi kuunnella mutta ei liikaa. Sättijän kehoon aiheuttama vääntö tuntuu niskassa ja hartioissa.

Oman sisäisen nakertajansa voimakkuuden voi aavistaa siitä, kuinka usein arvostelee muita ihmisiä. Omaan persoonaan ja tekemisiin kohdistuva arvostelu on todennäköisesti reilusti enemmän.

- Nyky-yhteiskunnan suorittamista ihannoivassa ilmapiirissä ei kannata vetää itse mattoa jalkojensa alta. Kuuntelemalla kehoa ja työstämällä kuulemaansa, syntyy uutta sisäistä tilaa ja avautuu runsaampien mahdollisuuksien maailma, kertoo Saanila.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän