Hyppää pääsisältöön

Luonto livenä omalla ruudulla

kamera kivenkolossa
kamera kivenkolossa Kuva: Yle kivi

Melkein kuka tahansa voi aloittaa oman eläin-tai luontotutkimuksensa omassa pihapiirissään, kunhan muistaa, ettei kamera saa haitata eläimen luontaista toimintaa ja että esimerkiksi riistakameran saa asentaa vain maanomistajan luvalla. Kamerat taltioivat värillisiä tai mustavalkoisia kuvia tai videoita ja niitä voi vastaanottaa vaikkapa omaan puhelimeen. Internetin videopalveluihin ladatut kotikutoiset eläinvideot ovat suosittua katseltavaa.

Kamerat pöntöissä ja puskissa

Ympäri maailman asetetut webkamerat lähettävät livekuvaa luonnon ihmeistä kaikkien ulottuville. Hiukan vaivaa täytyy tosin nähdä, että itseään miellyttävät eläimet ja maisemat linkkiviidakosta löytää. Onneakin tarvitaan - toimiiko yhteys, ovatko eläimet paikalla, mikä vuorokauden -tai vuodenaika kameran sijaintipaikalla vallitsee. Teknisiä haasteita asettaa myös se, että villi luonto harvemmin on siellä missä hyvät teleyhteydet ovat. Kamerat toimivat syrjäisimmissä olosuhteissa tuuli - tai aurinkovoimalla. Laitteet ovat myös herkkiä sään, maaperän tai eläinten aiheuttamille häiriöille. Tänään hyvä kuvayhteys voi huomenna olla poikki.

Kuvaussesonki alkaa keväällä

Kevät ja kesä ovat suomalaisten pönttökameroiden kulta-aikaa. Lintujen pesimäkauden alkamista odotellessa voi seurata esimerkiksi karhun talviunta.

Naapurimme Viro lähettää kuvaa eläinten ruokintapaikoilta. Kärsivällinen odottaja voi nähdä nähdä niissä pikkulintuja, hirvieläimiä tai villisikoja. Harmaahylkeiden rantaelämää Viron rannikolla voi seurata tästä.
Maa-ja merikotkat sekä kanahaukat ruokailevat Ruotsin Store Mossen kansallispuiston ruokintapaikalla.

Eksoottisempaakin eläinkuntaa on tarjolla. Afrikan jokivarsien elämää näyttää africam.com sekä explore.org, missä ainakin virtahepojen elo näyttää sujuvan rauhallisesti, apinat tepastelevat rannalla ja linnut sirkuttavat. Linkkejä pesivien lintuja luokse ympäri maailman on koottu tälle sivustolle.

Tiedätkö Sinä hyvän ja kiinnostavan luontoaiheisen webkameralinkin? Kerro meille!

Parhaat luonnon livekamerat listalla täällä.

Kommentit