Hyppää pääsisältöön

Mikä tekee miehestä miehen?

Mies toivoo olevansa parempi
Mies toivoo olevansa parempi Kuva: Yle/AN ihannemies

Onko ihannemies korealla kropalla varustettu menestyjä vai onko jokin muu tärkeämpää?

Nykyajan ihannemies on kyllä melkoinen projekti. Itsestään huolehtiva, tyylitajuinen, metsäinen metroseksuaali, joka toteuttaa vain ja ainoastaan omaa intohimoaan siinä menestyen, mutta uhraamatta silti sieluaan työnarkomanialle. Ihannemies on funktionaalisen voimakas, alusvaatemalliksi kelpaava miehekäs feministi, jolla on omat mielipiteet, mutta joka keskustelee sujuvasti asiasta kuin asiasta. Keittiössä mies kokkaa iltaisin vähähiilihydraattiset kasvisherkut ja aamuisin tajunnan räjäyttävän aktin jälkeen keittää tuhdin makoisat espressot. Ai että!

Koska en osaa valmistaa espressoa, minun on ollut pakko miettiä muita ominaisuuksia. Miten kasvaa jos ei nyt ihannemieheksi, niin ainakin hyväksi mieheksi?

Pinta koreana ja juuret vahvana

Vastaus kysymykseen, millainen mies minä olen?

Ei miehen tarvitse pintaa pelätä. Ihannemies voi olla juuri tuota kaikkea edellä esiteltyä. On hienoa ja tavoiteltavaa, että yrittää olla kaikin tavoin paras mahdollinen itsensä. Se voi olla fyysisen kyvykkyyden parantamista, kouluttautumista tai vaikka henkistä kasvua. Joka tapauksessa ahkeruutta ja pinnistelyä vaativaa ja sitä kautta arvokasta jo itsessään.

Mutta jossain on silti hyvä olla juuret. Oman itsensä ydin. Vastaus kysymykseen, millainen mies minä olen?

Yleensä mieheen ja miehisyyteen liittyviä luonteenpiirteitä ovat päättäväisyys ja vastuullisuus. Mies tekee mitä pitää tehdä, eikä jää itkemään maailman pahuutta. Mutta mies voi olla muutakin.

Mieheksi kasvaminen

Mutta kovin jätkä kaikista on edelleen se, joka ei pakene roolien, kiireiden eikä kuorien taakse

Olen itse elänyt ilman isää. Joskus aikuisuuden kynnyksellä päädyin ajattelemaan, että jos olenkin jäänyt ilman hyvää miehen mallia, samalla olen välttynyt huonoiltakin. Ehkä minulla on ollut enemmän tilaa kasvaa omanlaisekseni mieheksi?

Koska kuitenkin olen elänyt ihmisten ympäröimänä, olen luonnollisesti ottanut mallia jostakin. Ja siinä mielessä olen ollut etuoikeutetussa asemassa, että olen kohdannut elämäni aikana useita hienoja miehiä. Myös aikuisena.

Nämä miehet ovat rohkaisseet minua, kun olen arkaillut, he ovat taputtaneet olalle, kun on ollut sen aika ja tarpeen vaatiessa nostaneet minut pystyyn, kun olen kaatunut. He ovat olleet paikalla, kun on ollut tarve.

Ja pikkuhiljaa olen ymmärtänyt, mistä on kyse. Hyvällä miehellä on paljon ominaisuuksia. Kuten jo edellä totesin, luotettavuus, vastuullisuus. Jämäkkyys. Arvokkaita piirteitä kaikki. Kova tekemään töitä, tavoitteellinen ja vaikka paljon saavuttanutkin. Mutta kovin jätkä kaikista on edelleen se, joka ei pakene roolien, kiireiden eikä kuorien taakse. Ei jätä toista heitteille, vaan kuuntelee, ymmärtää ja auttaa. Sellainen on mies, jota kunnioitan ja arvostan.

Sellainen mies minäkin haluan olla.

Mies, joka uskaltaa olla ihminen ihmiselle.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän