Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näin päivität internet-selaimesi

Automaattisia selaimen ja laajennuksien päivitysilmoituksia
Automaattisia selaimen ja laajennuksien päivitysilmoituksia Automaattisia selaimen ja laajennuksien päivitysilmoituksia Kuva: Yle / kuvamanipulaatio selainlaajennukset

Turvallisessa verkon käytössä tärkeintä on selaimen ja sen eri lisäosien säännöllinen päivittäminen. Käyttäjä pääsee helpoimmalla, kun tilaa ohjelmiin automaattiset päivitykset. Jos päivitysten ajantasaisuus epäilyttää, näiden ohjeiden avulla voit tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Keskitymme kolmeen yleisimpään Windows-käyttöjärjestelmissä käytettävään selaimeen ja niiden lisäosiin.

Vakavimmat tietoturva-aukot eli haavoittuvuudet löytyvät vanhoista Microsoft Internet Explorer -selaimista. Viestintäviraston mukaan Explorer on myös yleisin selain, jonka kautta ihmisten tietokoneille tunkeudutaan.

Tutustu myös: Päivittämätön nettiselain on tietoturvasi suurin uhka

Oma lukunsa ovat vanhentuneet käyttöjärjestelmät. Microsoftin Windows XP on jo auttamattoman vanhentunut, eikä siihen edes pysty asentamaan uusimpia selainpäivityksiä. Windows XP-koneella ei pitäisi mennä internetiin enää ollenkaan.

Windowsin uusin käyttöjärjestelmä on Windows 8.1 (Windows 10 on tulossa tämän vuoden aikana) . Windows 7 ja Windows 8 ovat kuitenkin edelleen turvallisia käyttää, ja niihin voi asentaa uusimmat selainpäivitykset.

Java-päivitys saatavilla
Automaattinen ilmoitus uudesta Java-päivityksestä. Java-päivitys saatavilla Kuva: Yle / Ville Alijoki päivitys

Selaimen lisäosista eli liitännäisistä eli plug-ineista Oraclen Java on turvattomin ja sen päivittäminen unohtuu helposti. Asiantuntijat suosittelevat Javan kytkemistä jopa kokonaan pois päältä. Suuri osa nettisivuista toimii hyvin ilman sitäkin.

Myös päivittämättä jääneet Adobe Flash ja Microsoft Silverlight -lisäosat tarjoavat rikollisille mahdollisuuden murtautua koneellesi. Myöskään Flash ja Silverlight eivät ole tietokoneen toiminnalle välttämättömiä lisäosia.

Kaikkein helpoiten tietokoneen internetselain ja lisäosat pysyvät ajan tasalla, kun tilaat niihin automaattiset päivitykset. Silloin tietokone ehdottaa automaattisesti päivitysten asentamista aina kun niitä julkaistaan ja voit asentaa ne yhdellä klikkauksella.

Tarkista ovatko selain ja lisäosat ajantasalla

Oman selaimen version ja lisäosien päivitysten tarkistaminen voi tuntua tottumattomasta tietokoneen käyttäjästä monimutkaiselta. Jos selaimen asetusten etsiminen on mielestäsi hankalaa, voit tarkistaa oman tietokoneesi tilanteen esimerkiksi osoitteessa whatismybrowser.com. Jos tietokoneellasi on useampi selain, muista tarkistaa ne kaikki.

Voit tarkistaa selaimen version ja tilata siihen automaattiset päivitykset myös suoraan selaimestasi.

Internet Explorerin version tarkistaminen

Tällä hetkellä uusimman Microsoft Internet Explorer -version numero on 11 (helmikuu 2015).

1. Klikkaa selaimen oikeassa yläkulmassa olevaa ratas-ikonia.

Internet Explorer, selaimen version tarkistaminen.
Internet Explorerin asetukset löytyvät ratas-ikonin takaa.. Internet Explorer, selaimen version tarkistaminen. Kuva: Yle päivittäminen

2. Klikkaa valikon alinta kohtaa.

Internet Explorer, selaimen version tarkistaminen.
Internet Explorerin asetukset-valikon kautta hallinnoimaan myös mm. selaimen lisäosia (Manage add-ones). Internet Explorer, selaimen version tarkistaminen. Kuva: Yle päivittäminen

3. Laita ruksi Salli automaattiset päivitykset -kohtaan.

Helpoin tapa pitää selain päivitettynä on sallia automaattiset päivitykset.
Internet Explorer: avautuvassa ikkunassa kerrotaan selaimen versio. Helpoin tapa pitää selain päivitettynä on sallia automaattiset päivitykset. Kuva: Yle päivittäminen

Mozilla Firefox version tarkistaminen

Mozilla Firefoxin uusin versio on numeroltaan 35 (helmikuu 2015). Oletusarvoisesti Firefox on asetettu päivittämään itsensä automaattisesti, mutta sen voi päivittää myös käsin.

Selaimen versiotiedot löytyvät oikean yläkulman valikon kautta (Open menu - Open help menu - About Firefox). Jos selaimen päivitykset eivät ole ajantasalla, uusin päivitys alkaa latautua automaattisesti.

Firefoxin versio löytyy oikean yläkulman valikon kautta.
Firefoxin oikeasta yläkulmasta löytyvän valikon kautta pääset hallinnoimaan myös mm. Firefoxin lisäosia.. Firefoxin versio löytyy oikean yläkulman valikon kautta. Kuva: Yle päivittäminen

Google Chrome version tarkistaminen

Google Chromen uusin versionumero on tällä hetkellä 40 (helmikuu 2015). Chromekin tarjoaa automaattisen päivitystoiminnon. Videolla näytetään miten päivitykset otetaan käyttöön. Päivityksiä voi asentaa myös manuaalisesti.

Myös selaimen lisäosissa kannattaa ottaa käyttöön automattiset päivitykset. Silloin tietokone ilmoittaa aina kun uusi päivitys on saatavilla ja voit asentaa sen yhdellä klikkauksella heti ilmoituksen saatuasi. Lisäosat ovat selainkohtaisia. Muista tarkistaa lisäosien päivitykset kaikista tietokoneellesi asennetuista selaimista.

Lisäys 16.4.2015: Chrome-selaimen versio 42 ei toista Silverlight- ja Java-laajennuksilla toistettavaa sisältöä. Suomessa muutos näkyy selvimmin MTV3:n Katsomo -palvelussa, jossa videot toistetaan Silverlightin avulla.

Javan päivittäminen ja poistaminen käytöstä

Java-laajennus on ehdottoman tärkeää pitää päivitettynä, mikäli sellainen on tietokoneeseen asennettu. Javan uusimman päivityksen voi asentaa osoitteessa java.com/download

Java-laajennuksen pitäminen päällä koko ajan ei ole suositeltavaa eikä välttämätöntä. Metropolia-ammattikorkeakoulun sivuilta löytyvissä suomenkielisissä ohjeissa neuvotaan, miten Javan voi poistaa käytöstä eri selaimissa.

Internet Explorer
Mozilla Firefox
Google Chrome

Adobe Flashin päivittäminen ja poistaminen käytöstä

Adoben testaussivulla voit tarkistaa onko selaimeesi asennettu Flashin uusin päivitys. Mikäli uutta päivitystä tarvitaan, samalta sivulta löytyy linkki Player Download Center. Sieltä voit ladata uusimman Flash-päivityksen.

Adoben sivuilta löytyy myös ohje Flashin asennuksen poistamiseen.

Silverlightin päivittäminen ja poistaminen käytöstä

Microsoft Internet Explorer
Mozilla Firefox
Google Chrome

Lue lisää:
Viestintäviraston Kyberturvallisuuskesksen lista selainten ja lisäosien haavoittuvuuksista.
Päivittämätön nettiselain on tietoturvasi suurin uhka

Korjattu 6.2.2015: Windowsin uusin versio 8.1:ksi. Mozilla Firefoxin ja Google Chromen versionumerot korjattu (35 ja 40). Lisätty linkitykset selainten versiohistoriaan.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.