Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Päivittämätön nettiselain on tietoturvasi suurin uhka

Ylen nettisivuilla vierailleiden selaimia
Ylen nettisivuilla vierailleita selaimia. Ylen nettisivuilla vierailleiden selaimia Kuva: Yle selaimet

Omien tietojen turvaaminen käy yhä tärkeämmäksi, kun elämämme siirtyy enenevissä määrin nettiin. Kuningaskuluttaja otti selvää, mitkä ovat tietoturvan yleisimmät sudenkuopat ja kuinka ne vältetään.

Viestintäviraston mukaan suurin uhka yksityisen ihmisen tietoturvalle ovat päivittämätön selain ja sen päivittämättömät lisäosat. Windows XP -käyttöjärjestelmän tuen loppuminen viime vuonna tarkoittaa sitä, ettei sillä toimivia Explorer-selaimia myöskään päivitetä. Windows XP-koneella ei pitäisi mennä internetiin enää ollenkaan.

Petri Hasu, Viestintävirasto
Tomi Hasu, Viestintävirasto Petri Hasu, Viestintävirasto Kuva: Yle haastateltava

Kuningaskuluttaja keräsi viime joulukuun ajalta tiedot käynneistä Yleisradion eri verkkosivuilla. Käyntejä oli yhteensä yli 27 miljoonaa. Käynneistä melkein 30% oli tehty vanhalla selainversiolla.

Viestintäviraston Tomi Hasun mukaan näistä selaimista 10% on vaarallisia. Riskit kasvavat sitä mukaa mitä vanhempi selain on.

– Pari kolme vuotta vanhassa selaimessa, on aukkoja, joita koetetaan aktiivisesti hyväksikäyttää. Päivittämätön versio on riski, Hasu selittää.

Hasun mukaan kaikista selaimista Explorerille tehdään eniten hyökkäyksiä. Turvallisin selain on sellainen, jolla on vähän käyttäjiä. Harvinaisemmille selaimille tehdään vähemmän haittaohjelmia.

Päivitä käyttämäsi lisäosat, poista kaikki tarpeettomat

Selaimen lisäksi myös selaimen lisäosat kannattaa pitää ajantasalla. Kolme yleisesti käytössä olevaa lisäosaa ovat Flash Player, Silverlight sekä Java. Näistä Javaa tarvitsi ennen esimerkiksi Danske Bankin verkkopankin käyttöön. Nykyään asiantuntijat kuitenkin suosittelevat lisäosan poistoa, jos sitä ei käytä.

Ruutukappaus Oraclen sivulta
Jos et käytä Javaa, poista se Ruutukappaus Oraclen sivulta Kuva: Yle / Oracle java disable

Päivittämätön selain tai lisäosa lisäävät tietomurron riskiä.

– Käyttäjä pyritään ohjaamaan sellaiselle sivustolle, joka yrittää murtaa selainta tai selaimessa olevaa lisäosaa. Murretulle koneelle voidaan asentaa melko lailla mitä tahansa haittaohjelmia, Hasu selittää.

Erilaisia tietoturva-aukkoja ja haavoittuvuuksia niin selaimista kuin lisäosistakin löydetään hyvin usein. Niitä korjaavat päivitykset kannattaa tilata omalle koneelle automaattisesti.

Mitä hyökkääjät havittelevat?

Monet Suomessakin toimivat pankit ovat joutuneet niin kutsuttujen palvelunestohyökkäysten kohteeksi. Palvelunestohyökkäyksessä verkkosivulle kohdennetaan niin paljon liikennettä, että se ei enää pysty toimimaan normaalisti. Tähän tarvitaan massoittain koneita.

Massiiviset palvelunestohyökkäykset voivat haitata pahasti koko yhteiskunnan toimintaa.

Yksittäisen ihmisen koneelle asennettu haittaohjelma käyttää tietokonetta tällaisissa hyökkäyksissä mukana olevana bottina. Tämä ei juuri tee hallaa saastuneen koneen omistajalle, mutta massiiviset palvelunestohyökkäykset voivat haitata pahasti koko yhteiskunnan toimintaa.

Haittaohjelmia voidaan käyttää myös pankkitunnusten ja eri palveluiden salasanojen urkkimiseen. Jotkin haittaohjelmat lukitsevat käyttäjän tiedostot salasanan taakse, minkä jälkeen käyttäjältä kiristetään rahaa salasanaa vastaan. Jopa käyttäjän webkamera voidaan ottaa haltuun haittaohjelman avulla.

F-Securen Antti Tikkasen mukaan kameran peittäminen esimerkiksi laastarilla ei ole turhan varovaista.

Antti Tikkanen, F-Secure
Antti Tikkanen, F-secure Antti Tikkanen, F-Secure Kuva: Yle haastateltava

– Ikävimmät tapaukset ovat sellaisia, missä laitetaan kamera päälle silloin kun koneen käyttäjä ei ole siitä tietoinen. On törmätty tapauksiin, joissa on sitten kiristetty ihmisiä, että julkaistaan arkaluontoista videokuvaa tai materiaalia, jos ei olla yhteistyöhaluisia, Tikkanen kertoo.

Tavallisimmissa käyttöjärjestelmissä on valmiina oma palomuurinsa. Lisäsuojaa voi kuitenkin hankkia joko ilmaiseksi netistä ladattavilla tai maksullisilla ohjelmilla.

Mikään ei korvaa omaa varovaisuutta ja ainoa luotettava tietoturva on käyttäjässä itsessään― Petteri Järvinen

Useita tietoturva-aiheisia kirjoja kirjoittaneen Petteri Järvisen mukaan virusohjelma ei ole kuitenkaan avain onneen. Ohjelmien on hankala pysytellä jatkuvasti uudistuvien haittaohjelmien perässä, joten nekään eivät takaa sataprosenttista suojaa. Järvinen korostaakin oman varovaisuuden tärkeyttä.

– On jopa vaarallista luottaa liikaa siihen, että kun minulla nyt on maksullinen torjuntaohjelma, niin ei ole mitään hätää. Mikään ei korvaa omaa varovaisuutta ja ainoa luotettava tietoturva on käyttäjässä itsessään, Järvinen summaa.

Mobiililaite on tietokonetta turvallisempi

Petteri Järvinen
Petteri Järvinen Petteri Järvinen Kuva: Yle petteri järvinen

Petteri Järvisen mukaan mobiililaitteet ovat tällä hetkellä selvästi turvallisempia kuin tietokoneet. Haittaohjelmat pitäisi ladata laitteille itse eikä niitä pitäisi laitevalmistajien omista ohjelmakaupoista kauheasti löytyä.

Esimerkiksi pankkiasiat tai verkkokauppaostokset voi olla jopa fiksumpaa hoitaa tabletilla tai älypuhelimella.

– Jos ajattelee vaikka vanhuksia, jotka joutuu hoitamaan pankkiasiointia itse eikä välttämättä tunne tietotekniikkaa yhtään, niin kaikkei turvallisin ratkaisu heille on iso tablet-kone, jolla vain mennään sinne pankkiasiointiin. Se on suorastaan pomminvarma, Järvinen kertoo.

Tutustu myös:
Näin päivität internet-selaimesi

Jättimäisiä määriä luottokorttitietoja vääriin käsiin

Muokattu 23.5.2016: Korjattu kirjoitusvirhe.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.