Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Sanoilla rintasyöpää vastaan

Kuvassa Niina Repo
Niina repo taisteli sanoilla syöpää vastaan. Kuvassa Niina Repo Kuva: Yle, Akuutti rintasyöpä

Kirjailija Niina Repo sairastui rintasyöpään seitsemisen vuotta sitten vain 35-vuotiaana. Hoidot olivat rankat ja mieli kriisin keskellä hämmentynyt. Kirjailija löysi aseekseen kynän, jolla kävi taisteluun pelkoja ja tuntematonta tulevaisuutta vastaan. Oma kokemus kirjoittamisen hyvää tekevästä vaikutuksesta poiki kiinnostuksen tutkia asiaa laajemminkin. Tällä hetkellä hän tekee Jyväskylän yliopistoon väitöstutkimusta voimauttavista sanoista ja alustavat tulokset ovat olleet myönteisiä.

Aivoverenkiertohäiriöiden jälkihoito retuperällä?

Aivoverenkiertohäiriöiden akuuttihoito on Suomessa maailman huippua. Nopean hoitoon hakeutumisen jälkeen sairaus vaatii tehokasta hoitoa ja ympärivuorokautista seurantaa. Ongelmat alkavat, kun hengenvaara on ohi. Akuuttihoidon jälkeen potilaan kuntoutus kangertelee pahasti. Kuntoutus parantaisi potilaan toimintakykyä merkittävästi, jos sitä tarjottaisiin oikeaan aikaan moniammatillisen ryhmän vetämänä. Akuutti selvittää, millaisessa tilassa aivoverenkiertohäiriöiden jälkihoito tällä hetkellä maassamme on.

Etäomaishoitajan matkassa

Lähetyksessä lähdemme oululaisen Merja Purasen matkassa Rovaniemelle. Siellä asuu Merjan 89-vuotias isä, jonka asioista tytär on jo jonkin aikaa huolehtinut omasta kotikaupungistaan käsin. Merjan tavoin jopa satojen kilometrien päässä asuvista läheisistään huolehtii yli 65 000 suomalaista. Lue lisää: Hoivaa satojen kilometrien päästä

Liikkuvatko lapset tarpeeksi?

Poika roikkuu tangossa
Poika roikkuu tangossa Kuva: Yle, Akuutti lasten liikunta
Lapsen pitäisi saada pari tuntia reipasta liikuntaa joka päivä. Läheskään kaikkien kohdalla tämä ei toteudu. Lapset liikkuvat hoitopaikoissa ja harrastusten parissa, mutta se ei vielä riitä. Myös vanhempien pitäisi kannustaa lapsia liikkumaan mahdollisimman monipuolisesti, sillä jo kolmevuotiaana opitut tavat liikkua ja leikkiä ohjaavat liikuntakäyttäytymistä aina aikuisuuteen asti. Mutta millainen liikunta on lapselle sopivaa ja tarpeeksi mielekästä?

Liian vähän suolaa?

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä ovat suolaisten kysymysten äärellä. Mikä tauti mahtaa olla kyseessä, kun liian vähäinen suolan saanti saa aikaan väsymystä, voimattomuutta, laihtumista, ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia? Entä onko meidän jokaisen suolan tarve yksilöllinen?

Akuutti, TV1 maanantaina 9.2. klo 18:30.

Lisää ohjelmasta

Omalääkäri Risto Laitila pitää teelusikallista suolaa toimittaja Mikko Penttilän suun edessä.
Omalääkäri Risto Laitila pitää teelusikallista suolaa toimittaja Mikko Penttilän suun edessä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Kuvassa Niina Repo
Kuvassa Niina Repo Kuva: Yle, Akuutti rintasyöpä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä