Hyppää pääsisältöön

Katja Tukiaisen kuusi kuvaa

Katja Tukiaisen kuusi kuvaa
Katja Tukiaisen kuusi kuvaa Kuva: Yle / valokuvat: Katja Tukiainen katja tukiainen

Katja Tukiaisen lapsuudenkodissa oli kaksi wc:tä, joista toisessa paloi punainen valo. Se oli isän pimiö. Isä otti valtavasti kuvia ja kehitti ne itse. Perhealbumeista tuli niin tärkeitä, että äitikin sanoi: jos tulee tulipalo, ensin pelastetaan perhekuvat.

Katja Tukiaisen valitsemista kuvista varhaisimmat ovat tietysti mustavalkoisia, olihan 1970-luvun alkupuoli vielä mustavalkokuvan valtakautta. Värittömyys tuntuu kuitenkin kummalliselta. Onhan kyseessä on taiteilija, joka tunnetaan aivan erityisesti väreistään. Punaisen eri sävyt ja tummuusasteet tuntuvat kiinnostavan häntä loputtomasti.

Teoksissa esiintyvät suloiset bambit ja suurisilmäiset söpöt tytöt, joiden olemuksessa on kuitenkin häivähdys uhmaa, tuhmaa ja kesyttämätöntä. Veistostytön paidassa saattaa lukea Free Pussy Riot tai Occupy Wall Street.

- Minulta kysytään usein miksi aina piirrän tyttöä. Jostakin syystä en kyllästy tyttöhahmoon.

Tyttö-sana on vielä joku päivä arvonimi, meidän pitää uskoa niin.

Tyttöhahmoa sanotaan usein Katja Tukiaisen omakuvaksi, mutta tämän taiteilija kiistää:

- Eihän ne näytä yhtään minulta vaan äidiltä! Äiti on tosi pyöreäkasvoinen. Hänellä on pieni nöpönenä ja nappisilmät. Vauvana hän näyttää Betty Boop -hahmolta valtavine poskineen. Äidin vauvannaama on lähtökohtana monelle taideteokselleni.

Arvioi itse! Onko ensimmäisessä kuvassa kaikkien tyttömaalausten äiti?
Katso Katja Tukiaisen tärkeät kuusi kuvaa.

Katja Tukiaisen omat sivut