Hyppää pääsisältöön

Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Pippuri 2.0

Pippureita
Pippureita Pippureita Kuva: Wikimedia: Ragesoss pippureita

Kesäkeiton syvin olemus -ohjelmasarja tarjoaa Santeri Vuosaran ohjeet: Pippuripihvi selleristä, konjakki-sieni-kerma-pippurikastike ja ruskistetussa pippurivoissa käristettyjä perunoita sekä viherpippuri-vadelma-smoothie

Pippurikasvi; Ming herbal (painting): [Black] pepper
Pippuri Pippurikasvi; Ming herbal (painting): [Black] pepper Kuva: Wikimedia / http://wellcomeimages.org/indexplus/obf_images/71/5b/73ddb2924e8b661bdae2e1123ff9.jpg pippurikasvi

Konjakki-sieni-kerma-pippurikastike

sieniliemi:
iso kourallinen kuivattuja suppilovahveroita

Murenna sienet kattilaan ja lisää sen verran vettä että ne peittyvät. Keitä kymmenisen minuuttia ja siivilöi liemi talteen. Sienet voit vaikka paistaa lisukkeeksi tai käyttää johonkin muuhun ruokaan.

Ruskistetussa pippurivoissa käristettyjä perunoita

iso nokare voita
mustapippuria myllystä
suolaa
perunoita lohkoina

Kuumenna voita pienessä kattilassa kunnes se alkaa kiehua. Pienennä lämpöä hieman ja lisää joukkoon perunanlohkot. Mausta runsaalla pippurilla ja suolalla. Paistele käännellen perunat kypsiksi ja kauniin ruskeiksi.

Selleripippuripihvi ja paistettuja perunoita
Selleripippuripihvi ja paistettuja perunoita Kuva: Yle / Kaisa Pulakka selleripihvi

Pippuripihvi selleristä

mukulaselleriä
suolaa
mustapippuria
voita
ruokaöljyä
3 cl konjakkia
2 dl sienilientä
2 dl kuohukermaa
2 rkl hyvää sinappia (karkea Dijon)
runsaasti mustapippuria myllystä
suolaa

Leikkaa selleristä neljä parin-kolmen sentin paksuista pihviä. Suolaa ja pippuroi ne molemmin puolin. Kuumenna pannulla nokare voita ja pieni loraus ruokaöljyä. Paista sellerin siivut molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja al dente -kypsiksi. Nosta lautaselle odottamaan.

Valmista kastike samalla paistinpannulla: Kiehauta konjakki nopeasti kuumalla pannulla ja lisää heti perään sieniliemi sekä kerma. Kaavi pannun pohjalta paistojäljet kastikkeen sekaan. Mausta sinapilla ja runsaalla pippurilla. Keittele kastiketta voimakkaasti, kunnes sitä on jäljellä noin kolmasosa. Suolaa maistellen sopivaksi. Lisää myös tarvittaessa pippuria tai sinappia.

Tarjoile selleripihvit pippuri-kermakastikkeen ja paistettujen perunoiden kera.

Viherpippuri-vadelma-smoothie ja Santeri Vuosara
Viherpippuri-vadelma-smoothie ja Santeri Vuosara Kuva: Yle / Kaisa Pulakka santeri vuosara

Viherpippuri-vadelma-smoothie

pakastevadelmia
maustamatonta jogurttia
kokonaisia viherpippureita
Kiehauta vadelmat lyhyessä vedessä. Soseuta sauvasekoittimella tai yleiskoneessa ja paseeraa vielä halutessasi siivilän läpi saadaksesi siemenet pois.
Hienonna viherpippurit huhmareella morttelissa. Siivilöi pippurirouhe: hienompi jauhe erikseen ja karkea rouhe erikseen.
Sekoita vadelmasoseen joukkoon maustamatonta jogurttia makusi mukaan ja mausta maistellen hienolla viherpippurirouheella. Anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin ajan.
Tarjoile smoothie ja koristele pinta karkeammalla viherpippurirouheella.

Yle Radio1 Kesäkeiton syvin olemus: Pippuri 09.02.2015 klo 17.40 ja 14.02.2015 klo 22.45
Yle Areena: Kesäkeiton syvin olemus: Pippuri; 6.2 alkaen kuunneltavissa 30 vrk

Kaisa Pulakka: Pippurinhimo aiheutti löytöretket!

pippurin pesijöitä
Pippurinpesijöitä pippurin pesijöitä Kuva: Wikimedia / Museum of the Tropics; ethnographic museum located in Amsterdam, Netherlands muntok
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka