Kesäkeiton syvin olemus -ohjelmasarja tarjoaa Santeri Vuosaran ohjeet: Pippuripihvi selleristä, konjakki-sieni-kerma-pippurikastike ja ruskistetussa pippurivoissa käristettyjä perunoita sekä viherpippuri-vadelma-smoothie
![Pippuri Pippurikasvi; Ming herbal (painting): [Black] pepper](https://images.cdn.yle.fi/image/upload/f_auto,fl_progressive/q_80/w_1957,h_2933,c_crop,x_141,y_151/w_300/v1420816227/17-1648754afed7871e5d.jpg)
Konjakki-sieni-kerma-pippurikastike
sieniliemi:
iso kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
Murenna sienet kattilaan ja lisää sen verran vettä että ne peittyvät. Keitä kymmenisen minuuttia ja siivilöi liemi talteen. Sienet voit vaikka paistaa lisukkeeksi tai käyttää johonkin muuhun ruokaan.
Ruskistetussa pippurivoissa käristettyjä perunoita
iso nokare voita
mustapippuria myllystä
suolaa
perunoita lohkoina
Kuumenna voita pienessä kattilassa kunnes se alkaa kiehua. Pienennä lämpöä hieman ja lisää joukkoon perunanlohkot. Mausta runsaalla pippurilla ja suolalla. Paistele käännellen perunat kypsiksi ja kauniin ruskeiksi.
Pippuripihvi selleristä
mukulaselleriä
suolaa
mustapippuria
voita
ruokaöljyä
3 cl konjakkia
2 dl sienilientä
2 dl kuohukermaa
2 rkl hyvää sinappia (karkea Dijon)
runsaasti mustapippuria myllystä
suolaa
Leikkaa selleristä neljä parin-kolmen sentin paksuista pihviä. Suolaa ja pippuroi ne molemmin puolin. Kuumenna pannulla nokare voita ja pieni loraus ruokaöljyä. Paista sellerin siivut molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja al dente -kypsiksi. Nosta lautaselle odottamaan.
Valmista kastike samalla paistinpannulla: Kiehauta konjakki nopeasti kuumalla pannulla ja lisää heti perään sieniliemi sekä kerma. Kaavi pannun pohjalta paistojäljet kastikkeen sekaan. Mausta sinapilla ja runsaalla pippurilla. Keittele kastiketta voimakkaasti, kunnes sitä on jäljellä noin kolmasosa. Suolaa maistellen sopivaksi. Lisää myös tarvittaessa pippuria tai sinappia.
Tarjoile selleripihvit pippuri-kermakastikkeen ja paistettujen perunoiden kera.
Viherpippuri-vadelma-smoothie
pakastevadelmia
maustamatonta jogurttia
kokonaisia viherpippureita
Kiehauta vadelmat lyhyessä vedessä. Soseuta sauvasekoittimella tai yleiskoneessa ja paseeraa vielä halutessasi siivilän läpi saadaksesi siemenet pois.
Hienonna viherpippurit huhmareella morttelissa. Siivilöi pippurirouhe: hienompi jauhe erikseen ja karkea rouhe erikseen.
Sekoita vadelmasoseen joukkoon maustamatonta jogurttia makusi mukaan ja mausta maistellen hienolla viherpippurirouheella. Anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin ajan.
Tarjoile smoothie ja koristele pinta karkeammalla viherpippurirouheella.
Yle Radio1 Kesäkeiton syvin olemus: Pippuri 09.02.2015 klo 17.40 ja 14.02.2015 klo 22.45
Yle Areena: Kesäkeiton syvin olemus: Pippuri; 6.2 alkaen kuunneltavissa 30 vrk
Kaisa Pulakka: Pippurinhimo aiheutti löytöretket!