Hyppää pääsisältöön

Peilikirkasta wow-arkkitehtuuria

Pianisti Marc-André Hamelin
Pianisti Marc-André Hamelin Kuva: Fran Kaufman photo c 2007 uudet levyt

Standardiohjelmistossa Hamelin ei ole koskaan tehnyt minuun lähtemätöntä vaikutusta.
Toisin kuin edellä mainitut mammutit, Claude Debussyn kaksi Images-sarjaa sekä preludien toinen kirja kuuluvat nimenomaan perusohjelmistoon, jossa verrokkitulkintoja riittää. Ne ovat toki motorisesti haastavaa musiikkia, mutta eivät sentään rajoitu vain Hamelinin kaltaisen yliäänikoneen kyvyille.

Näissä, kuten niin monissa pianoteoksissaan, Debussy maalailee leveällä pensselillä ja haaleilla väreillä sointitaidetta, jossa koko pianon ilmaisuasteikko tulee käyttöön. Hamelinin sormet luistavat tuttuun tyyliinsä rasvattuina, pedaalia hän annostelee siekailematta ja ällistyttävän tasaiset dynaamiset liu´ut ovat omaa luokkaansa.

Silti en onnistu levähtämään Debussyn pastelliunelmiin, vaan koetan etsiä rosoja ja karheutta joihin voisin tarrautua. Hamelinin tulkintojen öljyisyys ja puhtoisuus ovat kuin teräksestä ja peililasista rakennettua wow-arkkitehtuuria, jossa ei ole periaatteessa mitään vikaa. Minä vain satun pitämään enemmän vinoista puupinnoista, ruostuneista katoista ja lohkeavan maalipinnan alta paljastuvista yksityiskohdista.

Claude Debussy: Imagés Book I ja Book II, Preludés Book II.
Marc-André Hamelin - piano. Hyperion (CDA67920)

Kuuntele Uudet levyt 6.2.2015, toimittajana Jaani Länsiö.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.