Hyppää pääsisältöön

Pippurinhimo aiheutti löytöretket!

Pippureita
Pippureita Pippureita Kuva: Wikimedia / Miansari66 pippureita

Lähimarketin maustehyllystä löytyy mustapippuria, valkopippuria, viherpippuria, rosepippuria, maustepippuria, kardemummaa, neilikkaa, kanelia, inkivääriä, jeeraa, chimchurria, piripiriä… Mausteet ovat nykyään käden ulottuvilla ja jokaisen saatavilla. On vaikea kuvitella, kuinka suuri vaikutus niillä on ollut historian kulkuun.

Keskiajan eurooppalaiset rakastivat mausteita! Keskiajan resepteissä ruoka-aineet lähes hukutetaan pippuriin, sahramiin, kaneliin, inkivääriin, neilikkaan ja muskottipähkinään. Mausteet kulkivat Eurooppaan arabikauppiaiden matkassa. Läpikulkupaikkana toimi Venetsia, jonka loisto perustui maustekaupan mukanaan tuomiin rikkauksiin.

German: Die Königsschlange
German: Die Königsschlange German: Die Königsschlange Kuva: Wikimedia / Aloys Zötl aloys zötl

Karmeita tarinoita

Arabit eivät halunneet eurooppalaisten sotkeutuvan maustekauppaan Kaukoidässä. He sepittivät mausteiden alkuperästä uskomattomia ja eksoottisia tarinoita, joiden tarkoituksena oli pelotella eurooppalaisia. Lisäksi tarinoiden avulla saatiin mausteiden hinta pysymään pilvissä.

Kuuntele tarina pippurin keräämisen vaaroista:

Pippurin kallista!

Pippuri oli mausteista yleisin, mutta silti se oli erittäin kallista. Sitä käytettiin maksuvälineenä ja esimerkiksi Englantiin, Ranskaan ja Saksaan perustettiin erityisiä pippurikiltoja. Hollannissa käytettään edelleen sanontaa pepprduur, pippurin kallista, kun taas Saksassa rikkaita kutsuttiin pippurisäkeiksi.

Suola/pippurisirotin; 15th–16th century
Pippuri/suolasirotin Suola/pippurisirotin; 15th–16th century Kuva: The Metropolitan Museum of Art: The Collection Online / Gift of Paul and Ruth W. Tishman, 1991 lidded saltcellar

Mausteet olivat pitkään keskiajan jälkeenkin helppo keino osoittaa varallisuutensa vieraille. Tästä kertovat myös toinen toistaan upeammat pippurisirottimet. Pippuri tarjoiltiin ruokapöydässä kullan ja jalokivien peittämistä astioista, jotka olivat kuin pienoisveistoksia.

Niin pitkälle kuin pippuri kasvaa

1400-luvun loppupuolelle tultaessa arabien ja venetsialaisten valta-asema maustekauppiaina alkoi kyllästyttää eurooppalaisia hallitsijoita. Oli ikävää katsoa sivusta kun rikkaudet virtasivat muiden taskuihin. Hallitsijat halusivat löytää omat ja uudet reitit mausteiden kuljettamiseen Intiasta. Ensimmäisenä matkaan lähti Portugalilainen Bartholomeu Dias.

Dias löysi meritien Afrikan Hyväntoivonniemen kautta Intian valtamerelle asti. Nyt eurooppalaiset uskoivat meritien johtavan Intiaan saakka ja maustekaupan herruus alkoi tuntua yhä mahdollisemmalta tavoitteelta.

A panorama of Calicut, on the Malabar coast, shows several types of ships, shipbuilding, net fishing, dinghy traffic and a rugged, sparsely populated interior. Georg Braun and Franz Hogenbergs atlas Civitates orbis terrarum, 1572 / CIVITATES ORBIS TERRARU
A panorama of Calicut, on the Malabar coast, shows several types of ships, shipbuilding, net fishing, dinghy traffic and a rugged, sparsely populated interior. Georg Braun and Franz Hogenbergs atlas Civitates orbis terrarum, 1572 / CIVITATES ORBIS TERRARU Kuva: Wikimedia / BRAUN AND HOGENBERG löytöretkeilijät

Ei sujunut kuin Stömsössä…

Vuonna 1491 Kristoffer Kolumbus sai viimein vakuutettua Portugalin hallitsijat siitä, että lyhin reitti Intian mausteiden luo löytyy purjehtimalla länteen. Tom Standage kertoo kirjassaan Ihmiskunnan syötävässä historiassa, että Kolumbus viittaa lokikirjoissaan useasti mausteiden ja kullan etsintään. Lokikirjat kuvaavat, miten Kolumbus yritti saada paikalliset paljastamaan mausteiden ja kullan olinpaikan.

A vendor sells grains and spices at his shop in Karachi Pakistan.
A vendor sells grains and spices at his shop in Karachi Pakistan. Kuva: Epa / REHAN KHAN mausteet

Kolumbuksen suunnitelmat eivät sujuneetkaan ihan kuin Strömsössä. Länteen purjehtimalla ei löytynyt uutta reittiä Aasian mausteiden luo, mutta uudet mantereet tarjosivat uusia makuja. Maustehyllyä rikastamaan saatiin esimerkiksi chili ja kaakao.

Mausteiden ja Kristuksen tähden!

Intiaan päästiin meriteitse viimein portugalilaisen Vasco da Gaman johdolla vuonna 1501. Ensin portugalilaiset valloittivat kanelin kotimaan Ceylonin (nykyinen Sri Lanka) ja etenivät sieltä Itä-Intian saaristoon saakka. Sieltä löytyivät kuuluisat maustesaaret Molukit, josta ovat kotoisin mm. muskottipähkinä ja neilikka.

Kun Vasco da Gama saapui Intiaan Calicutin kaupunkiin, kysyivät espanjantaitoiset arabikauppiaat, minkä takia hän oli lähtenyt matkaan. Vasco da Gama huudahti: ”Mausteiden ja Kristuksen tähden!”

Uusi keittiömuoti vähentää mausteiden käyttöä

Pippurikasvi, kasvitaulu
Pippuri Pippurikasvi, kasvitaulu Kuva: Wikimedia: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.) pippurikasvi

Löytöretkien jälkeen maustekauppa alkoi siirtyä arabeilta eurooppalaisten omiin käsiin. Pippurin hinta halpeni ja mausteet arkipäiväistyivät. 1651 oli ilmestynyt Francois Pierre de la Varennen kirja La Cuisiner Francois, joka uudisti käsityksen ruuanlaitosta. Ruokia ei enää upotettu voimakkaisiin mausteisiin, vaan mausteet korvattiin paikallisilla yrteillä. Syntyi käsite ”Ranskalainen keittiö”, jota alettiin ihailla muuallakin Euroopassa, etenkin 1800-luvulla.

Keskiajan eurooppalaiselle yläluokalle tutut mausteet neilikka, kaneli, inkivääri ovat muuttuneet eksoottisiksi makumatkoiksi Aasian keittiöihin. Pippuri on kuitenkin säilyttänyt suosionsa. Suolan kanssa se lienee mauste, joka löytyy melkein jokaisesta keittiöstä!

Yle Radio1 Kesäkeiton syvin olemus: Pippuri 18.07.2015 klo 17.40
Yle Areena: Kesäkeiton syvin olemus: Pippuri on kuunneltavissa 18.7.2016 alkaen 30 vrk

Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Pippuri 2.0

Lähteet:

Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss: Mausteiden matkassa. Kuvitus Sanna Pelliccioni. Multikustannus, 2009.
Toussaint-Samat Maguelonne: The History of Food. Wiley-Blackwell 2008.
Standage Tom: Ihmiskunnan syötävä historia. Suom. Leena Teirioja. Into 2013
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pippuri

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri