Hyppää pääsisältöön

Hevosen lääkekaappi

tyttö katsoo hevosen kavioita
tyttö katsoo hevosen kavioita Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Hevosten kanssa sattuu ja tapahtuu. Hokki nirhaisee naarmun vuohiseen tai kaveri kumauttaa kaviolla reiän ryntäisiin. Isommissa vammoissa tai epävarmoissa tilanteissa eläinlääkäri on hevosenomistajan paras ystävä, mutta pienet kolhut pystyy itsekin hoitamaan, jos tallilla on siihen asianmukaiset välineet ja tarvikkeet. Jokaisella hevosenomistajalla tulisikin olla tallilla perusvarustus lääketarpeita. Eläinlääkäri Liisa Harmo kertoo, mitä kaikkien hevosenomistajien lääkekaapista pitäisi löytyä.

Haavoilta ei voi välttyä

Jokaiselle hevoselle tulee jossain vaiheessa elämäänsä haavoja. Useimmin haavat tulevat tarhassa, kun esimerkiksi tarhakaveri potkaisee hevosta tai hevonen naarmuttaa itsensä vaikkapa puuhun tai kiveen. Pienien haavojen varalta on hyvä, että tallilla on välineet haavan putsaukseen ja tarvittaessa haavan peittämiseen. Lääkekaappiin tarvitaan siis puhdistusainetta ja sideharsoa. Pienet haavat kannattaa kuitenkin vain putsata. Jos haavan peittää tarpeettomasti, se ei välttämättä lähde paranemaan yhtä nopeasti, kuin se peittämättömänä parantuisi.

Tunne hevosesi normaalilämpö

Hevosen lämpöä ei tarvitse mitata, ellei epäile sen olevan kipeä. Liisa kuitenkin suosittelee, että omistaja joskus mittaisi hevosen lämpötilan, kun se on terve. Lämmön mittaamista varten lääkekaappiin tarvitaan kuumemittari.

- Jos tietää hevosen peruslämpötilan, on paljon helpompaa havaita sairastuminen. Tietysti hevosen lämpötila vaihtelee vuorokauden sisälläkin, joten siksi tarkistusmittaukset kannattaisi tehdä eri vuorokauden aikoina.

kuumemittari
kuumemittari Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Kipulääkettä ja perusvoidetta

Särkylääkkeitä kannattaa pitää varmuuden vuoksi, jos omistaja tietää, että hevosella on alttius toistuviin kipuhin. Sen sijaan uusi tai pitkään jatkuva vaiva vaatii kuitenkin aina eläinlääkärin tutkimusta!
Rasvaa on hyvä olla lääkekaapissa siltä varalta, jos hevoselle tulee pieniä haavaumia. Esimerkiksi suupielten pienet haavaumat paranevat nopeammin, jos niitä pehmittää rasvalla.

Apuvälineet myös mukaan

Tallissa on usein pimeää, jonka vuoksi esimerkiksi haavoja voi olla vaikeaa tutkia tarkasti. Taskulamppu on tärkeä hevosenomistajalle, jotta pimeänäkin talli-iltana näkee tarkistaa hevosen haavan tai irronneen kengän.
Lääkekaapissa tulisi olla myös sakset. Niitä tarvitaan monessa paikassa, esimerkiksi sideharson leikkaamisessa.

leikataan sideharsoa
leikataan sideharsoa Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Moni pitää lääkekaapissaan myös linimenttiä. Liisan mukaan sitä voi käyttää esimerkiksi kovan treenin jälkeen, mutta usein se ei ole tarpeellista. Jos linimenttiä kuitenkin käyttää Liisa Muistuttaa, että aktiivinen tila tulee aina rauhoittaa ennen linimenttiä.
- Jalat tulee ensin kylmätä esimerkiksi kylmällä vedellä! Linimenttiä ei siis tule laittaa hevoselle tulikuumiin jalkoihin heti treenin jälkeen.

Numerot talteen

Tallilla on aina oltava vähintään päivystävän eläinlääkärin numero. Hätätapauksessa numeron täytyy löytyä nopeasti Päivystävän eläinlääkärin numero on vähimmäisvaatimus. Liisa suosittelee, että hevosenomistajalla olisi puhelimessa useamman eläinlääkärin numero, jotta hätätapauksessa voi soittaa useammalle henkilölle, jos esimerkiksi luottoeläinlääkäri ei vastaa.
Jos ensiapuun tarvittavat lääkkeet ja tarvikkeet kokoaa näppärään laatikkoon, kulkee se helposti mukana myös kisa- ja valmennusreissuilla. Silloin mukaan kannattaa lisätä vielä muutama puhdas pyyhe ja pari pinteliä, joilla isommat vekit saa kiinni siksi aikaa, kun eläinlääkäri pääsee apuun.

hevosen lääkelaatikko
hevosen lääkelaatikko Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Kirjoittaja: Emmakaisa Jokiniemi

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.