Hyppää pääsisältöön

SwissLeaks 2015: Pankkivuoto paljastaa suomalaisten tilejä Sveitsissä

HSBC-pankin Genevessä sijaitseva yksityispankki
HSBC-pankin Genevessä sijaitseva yksityispankki Kuva: EPA/Salvatore di Nolfi geneven-yksityispankki

Kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n ja MOT:n haltuunsa saamista HSBC:n Geneven-yksityispankin salaisista asiakirjoista löytyy 80 Suomeen liittyvää nimeä. Niistä suurin osa on yksityishenkilöitä, joukosta löytyy muutama yritys.

Asiakkaat ovat joko Suomen kansalaisia, tai he ovat asuneet tai syntyneet Suomessa.

Aineisto tunnetaan Falciani-listana, HSBC:n Geneven-konttorin entisen työntekijän Hervé Falcianin varastamien asiakirjojen takia. Falciani on väittänyt varastaneensa tuhansien asiakkaiden salaisia tietoja, jotta pankin epäeettinen toiminta tulisi esiin.

Brittitaustaisen HSBC-pankin sveitsiläisyksikön toiminta on virallisen tutkinnan alaisena useassa maassa, muun muassa Ranskassa, Argentiinassa ja Belgiassa. Pankin epäilleen auttaneen varakkaiden asiakkaidensa verokeinottelua yli miljardin euron edestä.

Sveitsi on etsintäkuuluttanut Falcianin, joka asuu tällä hetkellä maan alla Ranskassa ja avustaa maan viranomaisia veronkiertotutkimuksissa.

Vuodetuista asiakirjoista löytyy tietoa yli 100 000 asiakkaasta yli 200 maasta kymmenien vuosien takaa. Tiedot asiakkaiden talletuksista ovat vuosilta 2006–2007. Sveitsiläistilin omistus ei välttämättä tarkoita, että asiakas olisi syylllistynyt mihinkään laittomaan, jos varat on ilmoitettu sääntöjen mukaan verottajalle.

HSBC:n yksityispankki on tarkoitettu erittäin varakkaille asiakkaille. Pankin verkkosivujen mukaan minimisijoitus on nykyään viisi miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

SwissLeaksissä 80 suomalaisnimeä

Suomeen liittyvistä henkilöistä joka toisesta löytyy yksityiskohtaisempia tietoja, kuten henkilö-, asiakas- ja tilitiedot, korkein tilillä oleva rahamäärä vuosina 2006–2007 sekä jossain tapauksissa myös pankin ja asiakkaan käymiä keskusteluja.

Näillä henkilöillä oli pankissa yhteensä noin 23 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli nykykursseilla noin 19 miljooonaa euroa.

Listalla olevat suomalaisnimet ovat yhtä urheilutähteä lukuunottamatta suurelle yleisölle tuntemattomia yksityishenkilöitä. MOT:n arvion mukaan nimien julkaisulla ei ole yhteiskunnallista merkitystä, vaikka joissakin tapauksissa motiivi on selvästi ollut varojen kätkeminen verottajalta.

Asiakirjoista selviää, että suomalaisasiakkaiden sveitsiläistilit ovat kytköksissä kymmenen muun veroparatiisitilin kanssa. Näin varoja voidaan piilottaa vielä paremmin.

Suomen verottaja on yrittänyt saada Falciani-listan Ranskan viranomaisilta, mutta ei ole toistaiseksi sitä saanut.

Täydelliset kotirouvat – piilossa miljoonia

Kymmenellä Suomeen liittyvällä henkilöllä oli lähes miljoona tai yli miljoona dollaria sveitsiläistileillään vuosina 2006–2007. Varakkain henkilö oli Lähi-Idässä asunut Suomessa syntynyt kotirouva, jolla oli HSBC-tilillään melkein viisi miljoonaa dollaria.

Listalta löytyy kaiken kaikkiaan neljä suomalaistaustaista kotirouvaa, joista yksi asuu Kauniaisissa ja loput ulkomailla. Kolmen kotirouvan aviomiehillä oli myös tili HSBC:n sveitsiläispankissa.

Kotirouvat ovat olleet myös kansainvälisesti merkittäviä HSBC-asiakkaita. Pankki oli merkinnyt yli 7 300 asiakkaan kohdalla ammatiksi kotirouva.

F1-kuski Kovalainen HSBC:n asiakkaana

Useat suomalaisurheilijat ovat vuosia vältelleet verojen maksamista Suomeen muuttamalla alhaisen verotuksen maihin. Aihe on herättänyt keskustelua myös siksi, että urheilijoita pidetään usein lasten ja nuorten esikuvina.

F1-kuljettajista Keijo ja Nico Rosberg asuvat veroparatiisina tunnetussa Monacossa, kuten myös Mika Häkkinen. Kimi Räikkönen asuu Sveitsissä.

SwissLeaksin aineistosta löytyy entinen F1-kuljettaja Heikki Kovalainen. Hänellä on ollut ainakin kolme eri tiliä HSBC:n Geneven-konttorissa. Kovalaisen nimi kuuluu siihen joukkoon, jonka ICIJ on julkistanut.

Pankkiasiakirjojen mukaan Kovalaisesta tuli HSBC:n asiakas vuonna 2006. Kovalaisen tilien yhteissumma vuosina 2006–2007 oli 132 765 dollaria. Silloin Kovalainen asui Oxfordissa, Britanniassa eli tässä tapauksessa Suomi ei ole menettänyt mahdollisia verosaatavia.

MOT:lla ei ole tietoa siitä, miten paljon rahaa Kovalaisella on ollut vuoden 2007 jälkeen mahdollisilla sveitsiläistileillään. Kovalaisen nettovarallisuus oli The Richest -sivuston arvion mukaan 25 miljoonaa dollaria vuonna 2012.

Kovalainen siirtyi Renaultin F1-talliin espanjalaisen Fernando Alonson siirryttyä ranskalaistallista McLarenille.

Alonsolla on myös ollut useita tilejä HSBC-pankissa Sveitsissä, ja vuosina 2006–2007 tileillä oli yli 42 miljoonaa dollaria.

HSBC:n sveitsiläisyksikkö on tunnettu erittäin tiukasta pankkisalaisuudestaan. Yksi tapa pysyä täysin anonyymina tilinomistaja on ollut numeroidun asiakasprofiilin käyttö. Se tarkoittaa, että asiakkaan nimi ei tule missään esiin. Alonso muutti oman tilinsä anonyymiksi numeroiduksi tiliksi vuonna 2005.

Aineiston mukaan 18 suomalaisilla on tällainen numeroitu tili. Kovalainen ei kuulu heihin.

Vuonna 2008 Kovalainen muutti Geneveen, Sveitsiin verosyistä useiden muiden Formula 1 -kuljettajien tavoin. Ennen Kovalaista kaupunkiin olivat muuttaneet Michael Schumacher, Alonso ja Lewis Hamilton.

Julkisten verotietojen mukaan Kovalainen on saanut ansiotuloja Suomessa ainoastaan vuonna 1998. Tulojen määrä oli tuona vuonna1 529 euroa, ja veroja hän maksoi 13 euroa. Sen jälkeen hän ei ole saanut tuloja tai maksanut veroja Suomeen.

Kovalainen ei vastannut MOT:n kysymyksiin sveitsiläistileistä. Kovalainen kertoi Twitterissä perjantaina, että hän jatkaa autourheilua Japanin Super GT -sarjassa.

Loma-asuntojen rakennuttaja

Pohjois-Suomessa toimivalla loma-asuntojen rakennuttajalla oli asiakirjojen mukaan vuosina 2006–2007 1 124 348 dollaria sveitsiläisellä HSBC-pankkitilillään.

Suomalaismiehestä tuli HSBC:n Geneven-konttorin asiakas vuonna 1988. Vuonna 1999 mies avasi yhtiönsä nimissä uuden sveitsiläistilin. Julkisten verotietojen mukaan mies maksoi kyseisenä vuonna vain 3 100 euroa veroja Suomeen. Ansiotuloja hänellä oli noin 12 000 euroa.

Aviomies ei tiedä asiakkaan tilistä, eikä rahoja ole ilmoitettu verottajalle

Loma-asuntojen rakennuttaja on ollut erityisen varovainen ja on pyytänyt pankilta, että hänen pankkitietojaan ei lähetetä eteenpäin, vaan ne säilytetään pankissa.

Vuodetusta aineistosta löytyy toinen kiinteistöalan mies Keski-Suomesta. Hänellä oli vuosina 2006–2007 yli miljoona dollaria sveitsiläispankissa neljällä eri tilillä.

Näinä vuosina hän ei julkisten verotietojen mukaan saanut ansiotuloja Suomessa lainkaan.

Myös tämä suomalaismies on pyytänyt, ettei pankki lähettäisi hänelle sähköposteja, vaan että tiedot säilytettäisiin pankissa. Hän on pankkiasiakirjojen mukaan käynyt henkilökohtaisesti HSBC:n Geneven-konttorissa, vastaanottanut sähköpostejaan ja jutellut sijoituksista. Mies on ilmaissut tyytyväisyytensä pankin palveluihin.

Insinööreillä ja eläkeläisillä sveitsiläistilit

Vuodetun pankkilistan tavallisimmat suomalaiset ammatit ovat johtaja ja insinööri. Muita pankin kirjaamia suomalaisten ammattinimikkeitä ovat eläkeläinen, kotirouva ja yrittäjä. Mukaan mahtuu myös kaksi ravihevosvalmentajaa ja -kasvattajaa.

Sveitsiläistilejä oli myös yllättävillä henkilöillä, kuten matematiikan opettajalla, sairaanhoitajalla, toimittaja-pakinoitsijalla ja musiikinopiskelijalla.

Erään suomalaisasiakkaan ja HSBC:n pankin välinen puhelinkeskustelu paljastaa, että pankki on ollut tietoinen veronkierrosta ja on jopa antanut neuvoa rahojen piilottamisessa.

Suomalainen tanssinopettaja kertoo sveitsiläispankin yhteishenkilölleen, että aviomiehen ei kuulu tietää tilistä mitään eikä rahoja ole ilmoitettu verottajalle. Pankin yhteishenkilö on ehdottanut rahojen siirtoa toiselle veroparatiisina tunnetulle brittisaarelle, HSBC:n konttoriin Guernsey’hin.

Pankin tietojen mukaan tanssinopettaja aikoo lähettää ”hätäosoitteen”, jos hänelle tapahtuu jotakin. Muuten pankin yhteishenkilö on kirjannut, että asiakas on ”erittäin tyytyväinen” HSBC-asiakkuuteensa.

Lisää Hervé Falcianin ajatuksista ja tietovuotojen yhteiskunnallisesta merkityksestä A-studiossa maanantaina 9.2.2015 TV1 klo 21.

#SwissLeaks-paljastus

Kommentit