Hyppää pääsisältöön

SwissLeaks 2015: Suurpankin asiakkaina rikollisia laidasta laitaan

HSBC-pankin asiakasdokumentit paljastunut Herve Falciani
HSBC-pankin entinen työntekijä Hervé Falciani HSBC-pankin asiakasdokumentit paljastunut Herve Falciani Kuva: EPA/Juan Carlos Hidalgo hsbc. mot

Kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n ja MOT:n haltuunsa saamat tuhannet salaiset pankkiasiakirjat paljastavat yksityiskohtaisesti, miten yksi maailman suurimmista pankeista on auttanut kansainvälisiä suurrikollisia pesemään rahojaan.

Vuodetut dokumentit raottavat ainutlaatuisella tavalla Sveitsin tiukkaa pankkisalaisuutta. Ne tuovat myös esiin veronkierrosta epäiltyjä henkilöitä ympäri maailmaa.

Brittiläistaustaisen HSBC:n Geneven-yksityispankin asiakkaisiin on kuulunut muun muassa aseiden salakuljettajia, huumekartellien jäseniä ja terrorismin rahoittajia. Samaa pankkia ovat käyttäneet myös monet huippu-urheilijat, poplaulajat, kuninkaalliset ja Hollywood-näyttelijät.

ICIJ julkaisee lähipäivinä kymmenien tiedotusvälineiden kuten The Guardianin, Süddeutsche Zeitungin, CBC:n ja BBC:n kanssa ympäri maailmaa niin sanottuja #swissleaks-juttuja, jotka perustuvat Ranskan viranomaisten hallussa oleviin tuhansiin pankkiasiakirjoihin.

Aineiston sai alun perin ranskalaislehti Le Monde, joka luovutti sen ICIJ:n kansainväliselle verkostolle.

Vuodossa on pankkitietoja yli 100 000 asiakkaasta yli 200 maasta. Suurin osa asiakastiedoista on vuosilta 1998–2007. Tiedot asiakkaiden talletuksista ovat vuosilta 2006–2007.

ICIJ tunnetaan muun muassa veroparatiisipaljastuksistaan OffshoreLeaks vuonna 2013 (MOT: Postia veroparatiisista) ja LuxLeaks marraskuussa 2014 (MOT: Veroista viis – Luxemburg fiksaa).

Asiakirjat MOT:lla ja A-studiolla

Suomessa SwissLeaksin asiakirjoja ovat tutkineet Ylen MOT ja A-studio.

Dokumenteista löytyy 80 Suomeen liittyvää nimeä. Niistä suurin osa on yksityishenkilöitä, joukossa muutama yritys. Joka toisesta löytyy yksityiskohtaisempia tietoja kuten tileillä olleet varat vuosina 2006–2007. Näillä Suomeen liittyvillä henkilöillä oli pankissa yhteensä noin 23 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuosina 2006–2007, eli nykykursseilla yli 19 miljoonaa euroa.

Aineisto tunnetaan myös Falciani-listana, tiedot keränneen ja vuotaneen HSBC:n entisen IT-asiantuntijan Hervé Falcianin mukaan. Falciani on väittänyt varastaneensa tuhansien asiakkaiden salaisia tietoja paljastaakseen pankin epäeettisen toiminnan.

Toinen kansainvälisesti käytetty nimitys on Lagarde-lista. Ranskan entinen valtiovarainministeri Christine Lagarde antoi aineiston kreikkalaiselle kollegalleen vuonna 2010, jotta Kreikka voisi tutkia omien kansalaistensa mahdollista veronkiertoa. Lagarde on nykyään Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja.

Vuodetut asiakirjat liittyvät tileihin, jonka yhteissumma on yli 100 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

HSBC – pahan pankin maineessa

Maailman suurimpiin pankkeihin kuuluva HSBC on jo vuosia ryvettynyt erilaisissa skandaaleissa.

HSBC on muun muassa jäänyt kiinni meksikolaisten huumekartellien avustamisesta ja yhteistyöstä terrorismiin yhdistettyjen yritysten kanssa.

The Guardian -lehden mukaan HSBC:n tytäryhtiöt kuljettivat seteleitä miljardien dollareiden edestä panssaroiduissa autoissa ja antoivat huumeparoneiden ostaa lentokoneita Caymansaarten tilien kautta.

Yhdysvaltain senaatin raportti kertoo, miten pankki siirsi Meksikosta Yhdysvaltoihin seitsemän miljardia dollaria käteistä rahaa, jonka alkuperä oli osittain huumekaupoista.

HSBC on pyytänyt anteeksi puutteita pankin rahanpesun torjunnassa. Vuonna 2012 konserni sopi maksavansa Yhdysvalloille sakkomaksuja rahanpesuskandaalista 1,9 miljardia dollaria.

Nyt vuodetut asiakirjat näyttävät, miten pankki on toiminut kyseenalaisten asiakkaitten kanssa ympäri maailmaa.

ICIJ-järjestön HSBC-tietovuodon logo
ICIJ-järjestön HSBC-tietovuodon logo Kuva: ICIJ swissleaks

Huumerikollisten ohella pankkia ovat käyttäneet myös aseiden salakuljettajat, vuoto paljastaa.

Katex Mines Guinee -yhtiö myi aseita kapinallisille Liberian verisen sisällissodan aikana 2000-luvun alussa. Vaikka YK varoitti yhtiöstä, HSBC:n Geneven-konttori jatkoi yhtiön pankkina.

Venäläinen oligarkki Gennadi Timtšenko, jolla on myös Suomen kansalaisuus, on ollut HSBC:n Geneven-konttorin asiakas. Timtšenko asuu Sveitsissä.

Timtšenko on Yhdysvaltojen pakotelistalla. Pakotteet ovat Yhdysvaltain vastatoimi Venäjää ja Vladimir Putinin lähipiiriä vastaan Ukrainan kriisin seurauksena.

Timtšenkon edustaja on kertonut ICIJ:lle, että hänen asiakkaansa on hoitanut veroasiansa kaikkia sääntöjä noudattaen. Timtšenkon asiakkuudesta ei ole yksityiskohtaista tietoa asiakirjoissa.

HSBC useissa maissa tutkinnan kohteena

Falcianin vuotamat asiakirjat ovat saaneet lukuisten maiden viranomaiset tutkimaan varakkaiden yksityishenkilöiden epäiltyä veronkiertoa.

HSBC:n sveitsiläispankin toiminta on virallisen tutkinnan kohteena muun muassa Ranskassa, Argentiinassa, Espanjassa ja Belgiassa.

Ranskan viranomaiset nostivat syytteet HSBC:n sveitsiläisyksikköä vastaan viime marraskuussa. Ranska epäilee, että HSBC:n kautta on kierretty eri maiden veroja ja pesty rahaa yli 180 miljardin euron edestä vuosina 2006–2007.

Pankki on ilmoittanut tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Suomen verottaja on yrittänyt saada aineistoa Ranskan viranomaisilta, mutta ei toistaiseksi ole sitä saanut.

Tähän saakka eri maiden verottajat ovat onnistuneet keräämään HSBC:n kautta kätkettyjä verorahoja yli miljardin euron edestä, näiden joukossa esimerkiksi Espanja, Kanada, Britannia ja Intia.

Poliitikkojen ja julkkisten pankki

Kansainvälisten rikollisten ohella pankin listalta löytyy varakkaita yksityishenkilöitä.

Dokumentit osoittavat, että tiukasta pankkisalaisuudestaan tunnettua ja varakkaiden suosimaa HSBC:n sveitsiläispankkia ovat käyttäneet myös monet poliitikot, kuninkaalliset ja kansainväliset julkkikset. Asiakirjojen mukaan pankki oli tietoinen siitä, että osa rikkaista asiakkaista piilotti rahojaan viranomaisilta.

Osalla asiakkaista oli pätevä syy sveitsiläistiliin.

Julkkisten keskuudesta löytyy urheilijoita, kuten F1-kuljettajat Heikki Kovalainen, Michael Schumacher ja Fernando Alonso. Poplaulajat Phil Collins ja Tina Turner kuten myös näyttelijät John Malkovich ja Joan Collins ovat olleet HSBC:n asiakkaina.

Malkovich on vastannut ICIJ:lle, että hän ei tiedä Sveitsin tilistään mitään ja uskoo, että sen on perustanut vankilatuomion saanut pyramidihuijari Bernard Madoff, joka hoiti osan näyttelijän varoista.

Brittinäyttelijä Joan Collins kertoo, että hänellä oli HSBC:n Lontoon-pankissa säästöjä, jotka on ilmeisesti siirretty Sveitsiin ilman Collinsin suostumusta.

– Collins ei ole kiertänyt veroja, Collinsin asianhoitaja sanoo.

Laulaja Tina Turner on asunut Sveitsissä melkein 20 vuotta, kuten myös rokkitähti David Bowie.

Kovalainen ei ole vastannut MOT:n kysymyksiin hänen HSBC-tilistään.

Veritimantteja ja korruptiota

Asiakirjojen mukaan HSBC-pankki teki yhteistyötä myös rikostutkinnassa olevien henkilöiden kanssa. Esimerkkinä voi mainita korruptiotuomion saaneen brittiasianajajan Jeffrey Teslerin, joka sai 21 kuukauden vankilatuomion Yhdysvalloissa nigerialaisten poliitikkojen lahjomisesta.

Aineistosta selviää, että lahjusrahat kulkivat Teslerin ja hänen perheenjäsentensä HSBC:n sveitsiläistilien kautta.

HBSC:llä on ollut tuhansia timanttibisneksen asiakkaita jo 20 vuoden ajan. Useat heistä ovat sekaantuneet niin sanottuihin veritimantteihin eli timantteihin, jotka ovat peräisin sota-alueilta ja joita käytetään sotien rahoittamiseen.

HSBC on myös avannut tilejä henkilöille, joita on epäilty terrorijärjestöjen kuten al-Qaidan tai Hizbollahin rahoittamisesta.

Asiakirjoista selviää, miten pankki on joissakin tapauksissa ollut hyvinkin tietoinen siitä, ettei asiakas ole ilmoittanut tilillä olevista varoistaan verottajalle.

Myös suomalaisten asiakkaiden pankkitiedoista löytyy esimerkkejä tietoisesta veronkiertämisestä. Suomalainen tanssinopettaja kertoo pankilleen puhelimitse, että hänen miehensä ei tiedä sveitsiläisestä tilistä mitään eikä rahoja ole ilmoitettu verottajalle. Pari suomalaisyrittäjä, joilla molemmilla oli yli miljoona dollaria sveitsiläistileillään, pyysi ettei pankki lähettäisi heille kirjeitä tai sähköposteja, vaan että kaikki tilitiedot säilytettäisiin pankissa.

HSBC myöntää kirjallisessa vastauksessaan ICIJ:lle, että pankin sveitsiläisellä yksiköllä on ollut vakavia ongelmia sisäisessä valvonnassaan. Pankki on oman ilmoituksensa mukaan parantanut rahanpesua torjuvia sääntöjään ja välttelee nykyisin riskialttiita asiakkaita mukaan lukien veronkiertäjiä.

– Tänä päivänä pankin sveitsiläisjohto on aivan eri kuin vuonna 2011, HSBC kirjoittaa ICIJ:lle ja järjestön mediakumppaneille (teksti englanniksi).

Lisää Hervé Falcianin ajatuksista ja tietovuotojen yhteiskunnallisesta merkityksestä A-studiossa maanantaina 9.2. TV1 klo 21.

#SwissLeaks-paljastus

Kommentit