Hyppää pääsisältöön

Tähdistä vanhimmat nuortuivat 100 miljoonaa vuotta

Hämmästy maailmasta
Hämmästy maailmasta Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta vihreä versio

Tähän asti on ajateltu, että ensimmäiset tähdet syntyivät satoja miljoonia vuosia alkuräjähdyksen jälkeen. Planck-teleskoopin keräämän uuden tiedon perusteella näyttää siltä, että tämä tapahtui kuitenkin noin 100 miljoonaa vuotta myöhemmin.

Alkuräjähdys tapahtui nykykäsityksen mukaan 13,8 miljardia vuotta sitten. Äärimmäisen tiheästä ja kuumasta massasta lähti sen myötä liikkeelle maailmankaikkeuden jatkuva laajentuminen. Siinä ei olisi ollut pitkään aikaan mitään näkemistä, sillä valoa ei ollut muutamaan sataan miljoonaan vuoteen.

Tähän asti on vallinnut käsitys, että tuo täydellisen pimeä aika kesti 440 miljoonaan vuotta. Vasta sitten syttyivät ensimmäiset tähdet.

Ensimmäiset tähdet Planc-teleskoopin kuvassa
Ensimmäisiä tähtiä Planck-teleskoopin kuvassa Ensimmäiset tähdet Planc-teleskoopin kuvassa Kuva: Nasa ensimmäiset tähdet

Nyt Euroopan avaruusjärjestön Planck-teleskooppi on kerännyt tietoa kosmisesta mikroaaltotaustasta, jota pidetään yhtenä alkuräjähdyksen ”kaikuna” universumissa. Tätä dataa on nyt analysoitu, ja sen perusteella näyttää siltä, että maailmankaikkeuden pimeä aika kesti pidempään kuin tähän asti on ajateltu. Uusi arvio on, että tähdet syttyivät vasta 550 miljoonaa vuotta ”Big Bangin” jälkeen.

Planck on kerännyt valtavan määrän dataa vuodesta 2009 alkaen, ja sen analysoiminen on vielä kesken. Tutkijat ovat luvanneet ilmoittaa tarkemman arvion ensimmäisten tähtien iästä vasta päästyään työssään pidemmälle.

Tutkimustuloksesta ESA:n sivuilla lisää.

The Guardian -lehden artikkeli aiheesta, mukana video.

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Kommentit
 • Venus on kuuma, hapokas ja tuulinen – Kuinka siellä voisi olla elämää?

  Venuksen paksu pilvipeitto kätkee alleen isoja yllätyksiä.

  Jos etsit hyvää lomakohdetta, ei Venus ole varmasti listalla ensimmäisenä. Silti siellä saattaa olla elämää, kuten tuore havainto sen pilvistä kertoo. Ainoa keino todistaa arvelut Venuksen kaasukehässä leijuvista mikrobeista on mennä katsomaan paikan päälle. Tehtävä tulee olemaan hyvin kiinnostava ja opettaa meille varmasti paljon pilviplaneetasta. Tämä siitä tiedetään nyt.

 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua