Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Aina akku loppu! - 6 konstia mobiililaitteen virran säästämiseen

Kännykän akku vähissä
Kännykän virta vähissä. Kännykän akku vähissä Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen akku vähissä

Nykyaikainen mobiililaite kuluttaa tuhottomasti energiaa. Tehokas prosessori, langattomat yhteydet, avoinna olevat sovellukset ja iso kosketusnäyttö vievät niin paljon virtaa, että kovassa käytössä puhelimen akku saattaa antaa periksi jo ennen iltaa.

Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että akkuteknologia ei ole kehittynyt Mooren lain mukaisesti, kuten mobiililaitteiden muut osat. Samanaikaisesti laitteista pyritään puristamaan jokainen ylimääräinen gramma ja sentti pois. Miten akkua sitten voi säästää? Tässä muutamia vinkkejä säästeliääseen mobiilikäyttöön.

Katso mitä sovellus tekee

Mobiililaitteissa on oletuksena päällä kaikenlaisia ominaisuuksia, joista valmistajat uskovat olevan hyötyä käyttäjille. Nämä ominaisuudet ovat usein myös sellaisia, jotka syövät akkua. Kannattaa muistaa, ettei akkukesto katoa yhdestä syöpöstä, vaan puhelimen käyttöaika hupenee pieninä puraisuina. Lisää tällaisia virtaa vieviä ominaisuuksia ilmestyy, kun laitteeseen asentelee erilaisia ohjelmia. Ongelmaan auttaa vierailu laitteen asetuksissa.

Sovellusten päivitys taustalla tuntuu olevan sovelluskehittäjien lempilaji

Esimerkiksi moni käyttäjä ei välttämättä huomaa, että sovellusten päivitys taustalla tuntuu olevan sovelluskehittäjien valmistajien lempilaji nykyään. Tarkoituksena on tarjota puhelimensa avaavalle käyttäjälle heti ajantasalla oleva sovellus ilman latausaikaa, mutta samalla akkua kuluu turhaan, kun järjestelmä yrittää arvata milloin sisältö pitäisi päivittää valmiiksi.

Esimerkiksi iOS 8:ssa tämän saa pois kohdasta Asetukset - Yleiset - Ohjelmien päivitys taustalla. Oikeutta voi rajata myös sovelluskohtaisesti.

Rajoita ilmoituksia ja hakuja

Sovellusten ilmoitukset uusista uutisista, saapuneista viesteistä ja kaikenlaisesta muusta kuluttavat akkua, koska laite joutuu tekemään aktiivista työtä radioaalloilla. Jos jokaisen sovelluksen ei tarvitse ilmoittaa tekemisistään, säästyy samalla energiaa.

ios8 ilmoitukset
Esimerkiksi Facebookin ilmoitukset voi halutessaan vaientaa kokonaan ios8 ilmoitukset ios8 ilmoitukset

Monissa Android-puhelimissa, kuten Samsungeissa, on Estotila, jossa voi määritellä mitä ominaisuuksia ei käytetä tiettyinä aikoina. Esimerkiksi ilmoitukset tai merkkivalon vilkkumisen voi määritellä loppumaan työpäivän jälkeen. Android-versiot ja niiden ominaisuudet vaihtelevat, joten oman laitteen ominaisuuksia pitää opiskella selaamalla ohjekirjaa tai valikkoja. iOS8:ssa sovellusten oikeuksia ilmoitella tekemisistään voi rajoittaa kohdasta Asetukset - Ilmoitukset.

Hieman samaan kategoriaan lukeutuvat myös widgetit, joita on ollut Android-laitteissa jo pitkään, iLaitteissa vasta iOS 8:sta eteenpäin. Mitä enemmän näitä on asennettuna, sitä enemmän taustalla tapahtuu kaikenlaista. Tämä kuormittaa myös akkua.

Sähköpostiohjelmat voivat vaikuttaa viattomilta, mutta tosiasiassa ne käyttävät paljon energiaa taustalla. Kaikki riippuu siitä, miten usein käyttäjä on määritellyt postinsa haettavan. Mitä harvemmin postilaatikkoja tarkistaa, sitä vähemmän energiaa kuluu. Postin haku kannattaa jopa jättää manuaaliasetukselle, jolloin posti haetaan ainoastaan, kun käyttäjä avaa postisovelluksen. Onko elämä oikeasti tunnista kiinni?

Paikantaako sovellus turhaan?

Entä paikantaako sovellus itseään myös muulloin kuin ohjelman ollessa avoinna? Uusimmissa mobiilikäyttöjärjestelmissä sovellus saattaa haluta paikantaa itseään, vaikka sen pääasiallinen tehtävä ei liittyisi mitenkään oman sijainnin tietämiseen. Sovellus saattaa tarjota sijainnin perusteella käyttäjälle sisältöä ja mainontaa. Useimmat sovellukset toimivat hyvin, vaikka taustaseuraamisen kytkisikin pois.

ios8 paikannus
iOS 8 paikantaa mitä eriskummallisimmista syistä ios8 paikannus ios8 paikannus

Esimerkiksi iOS 8:ssa turhaa paikannusta voi poistaa menemällä Asetukset - Tietosuoja - Sijaintipalvelut. Paikannustoimintoja voi suitsia poistamalla sen kokonaan käytöstä, tai määrittelemällä sovelluskohtaisesti mitä se saa tehdä.

Jos haluaa todella viritellä laitettaan, voi mennä Sijaintipalvelujen alta löytyvään kohtaan Järjestelmäpalvelut, josta voi napsia turhina pois esimerkiksi Sijaintipohjaiset iAdit, ilmoitukset, Spotlight-ehdotukset, Usein käydyt paikat ja Suositut ohjelmat lähelläni.

Sosiaalisen median syöpöt

Erittäin kovia tehon imijöitä ovat sosiaalisen median sovellukset. Tällaisia ovat mm. Facebook, Facebook Messenger ja Whatsapp. Energiasyöpöimpiä sovelluksiaan voi vakoilla laitteen asetuksista.

android virransäästö
Samsung Galaxyssa voi poistaa haptisen palautteen eli tärinät pois käytöstä android virransäästö android virransäästö

Esimerkiksi iOS 8:ssa eniten tehoa syövät sovellukset löytyvät menemällä Asetukset - Yleiset - Käyttö - Akun käyttö. iOS listaa tehosyöpöimmät sovellukset joko viimeisen 24 tunnin ajalta tai viimeisen viikon ajalta. Samalla se kertoo joidenkin sovellusten kohdalla, miksi virtaa on kulunut paljon. Syynä voi olla esimerkiksi heikko signaali tai taustatoiminta.

Androidissa löytyy Järjestelmänhallinnan alta Akku-valikko, josta näkee mitkä osat laitteesta akkua kulloisellakin hetkellä syövät.

Android-puhelimissa on versioista ja valmistajista riippuen myös erilaiset automaattiset virransäästöominaisuudet. Esimerkiksi Samsungin Galaxy-puhelimesta löytyvät Virransäästötila-valikon alta vaihtoehtoina Suorittimen ja näytön virransäästö, Taustavärin muuttaminen internetiä käytettäessä sekä Haptisen palautteen poistaminen käytöstä.

Tarpeettomat radiot pois päältä

Toinen merkittävä tapa säästää akkua on vähentää langattomien yhteyksien ja paikannuksen käyttöä. Kuulostaa mobiililaitteessa tyhmältä, mutta tosiasia on, että radiot vievät paljon energiaa. Tästä syystä Bluetoothia, Wlania, GPS:ää ja vaikkapa NFC-teknologiaa ei kannata pitää päällä, ellei niitä oikeasti tarvitse.

android pikavalikko
Androidin pikavalikosta pääsee käsiksi hyvin monenlaisiin toimintoihin android pikavalikko android pikavalikko

Nämä saa helpoimmin pois kummassakin suurimmista mobiilijärjestelmistä pikavalikosta, johon pääsee käsiksi kotiruudusta. Androidissa se tapahtuu pyyhkäisemällä ruudun yläreunasta alaspäin. Valikosta löytyvät oikean yläkulman napista painamalla wi-fi, gps, bluetooth, nfc, Samsungin S-beam ja kaikki muut painikkeet. iOS:ssa Ohjauskeskuksen saa esiin pyyhkäisemällä ruudun alareunasta ylöspäin. Ylärivistä löytyvät vain yhteydet sulkeva Lentotila, wi-fi ja bluetooth.

Android-laitteissa ominaisuuksien ottamista pois päältä voi myös automatisoida esimerkiksi Tasker-nimisellä ohjelmalla. Yhteydet voi avata ja sulkea mm. kelloajan ja käyttäjän sijainnin perusteella.

Jos lomalla haluaa tehdä todellisen irtioton ja laskeutua vanhaan aikaan, voi 4G- ja 3G-yhteyksien sijasta laittaa puhelimensa käyttämään kiviaikaista 2G-yhteyttä. Akkua säästyy, ja se tärkein eli soittaminen onnistuu edelleen mainiosti. Sama temppu kannattaa tehdä, jos huomaa olevansa nopeampien yhteyksien rajamailla heikon signaalin varassa, jolloin puhelin käyttää reilusti virtaa etsiessään epätoivoisesti parempaa kenttää.

Näytön kirkkaus pienemmälle

Mobiililaitteissa on kohtuullisen älykästä automatiikkaa säätämään suuren kosketusnäytön kirkkautta, mutta monesti näyttö jää silti tarpeettoman kirkkaalle. Monissa tilanteissa näytön voi itse säätää silmiä vähemmän rasittavaan asentoon. Androidin Ilmoituspaneeli-kohdasta voi määritellä kirkkauden säädön toimimaan ilmoituspaneelin kautta. iOS:ssä kirkkautta voi säätää Ohjauskeskuksen kautta.

Näytön automaattinen sammuttaminen kannattaa myös asettaa mahdollisimman lyhyeksi. Useilla ihmisillä tuntuu olevan myös tapana jättää näyttö päälle, vaikka itse laite jätettäisiin jo pöydälle ilman käyttöä.

Virtaa voi säästää valitsemalla mustasävytteisiä taustoja tai sovellusten ulkoasuja

Kovimmat akkukeston viilaajat jättävät myös animoitujen taustakuvien käytön vähemmälle. Kaikki liike vaatii näytöltä kuitenkin aina enemmän energiaa - oli kyse kuinka pienestä erosta sitten tahansa. Yleensä laitteissa on valmiina sekä liikkuvia että staattisia taustakuvia.

Puhelimissa, joissa on Amoled-näyttö (kuten älypuhelinmarkkinoita johtavan Samsungin monissa puhelimissa), virtaa voi säästää valitsemalla mustasävytteisiä taustoja tai sovellusten ulkoasuja. Tämä siksi, että Amoled-näytöt valaisevat ainoastaan värilliset pikselit. Mitä enemmän taustoissa on mustaa tai tummia sävyjä, sitä vähemmän virtaa kuluu näytön valaisuun.

Jos vieläkin ihmettelet kulutusta

Mikäli edellä mainituista vinkeistä ei ollut apua, kannattaa kääntyä akun säästämiseen tarkoitettujen sovellusten puoleen. Näitä on markkinoilla pilvin pimein, mutta muutamia tunnetumpia kannattaa kokeilla, josko niistä olisi oman tilanteen ratkaisijoiksi.

ios normal
Normal-sovellus opettaa virransäästämisen saloja ios normal ios normal

iOS:ssä virtaa voi yrittää säästää muun muassa Helsingin yliopiston Carat- sekä ulkomaisilla Battery Doctor ja Normal -sovelluksilla.

Androidilla vastaavanlaisia ovat eri versioita tarjoava Juice Defender, sama Carat sekä Battery Defender. Windows Phonella virtapihtarit voivat kääntyä puolestaan Battery Pro + ja Battery Doctor Pro -sovellusten puoleen.

Valikkopolkuja on koluttu iPhone 6:lla, jossa on iOS 8 sekä Samsung Galaxy 3:lla, jossa käyttöjärjestelmänä oli Android 4.3 eli Jelly Bean. Eri laitteissa ja ohjelmistoversioissa valikkojen paikat saattavat vaihdella.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.