Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Hullu kuin pullosta tullut!

Aleksis Kiven patsas.
Aleksis Kivi käytti taitavasti kuvailevaa kieltä Aleksis Kiven patsas. Kuva: Sirkku :) /Creative Commons aleksis kivi

Oletteko koskaan huomanneet, kuka Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä käyttää eniten sanaa hullu?

Kitas jo kiinni, sinä hurja hullu!

Romaanin sivulla neljä Aapo sanoo: Voi meitä hulluja! 
Sivulla 12 hän sanoo: Te hullut, mitä aattelette? – Muuttaa metsään! Sivulla 45 jälleen Aapo huudahtaa: Te niskurit, te hullut miehet! Sivulla 48 Aapo taas huutaa: Miksi nyrkki pystyssä, sinä hullu?

Vasta sivulla 83 joku muu kuin Aapo käyttää haukkumanimenä sanaa hullu, kun Mäkelä soimaa veljiä: Te hurjat ja hullut! särjitte lukkarin akkunan! Mutta sivulla 100 on taas Aapo asialla huudahtaessaan Juhanille: Oletko hullu?

Romaanin alkupuoliskolla työnjako sanan hullu käytössä on selvä: Juhani puhuu hulluuksista silloin tällöin yleisesti, mutta vain Aapo haukkuu ketään hulluiksi. Loppupuolella romaania Aapo lakkaa haukkumasta ketään hulluksi kun taas muutkin alkavat käyttää sanaa sekä haukkumana että muuten. Sivulla 244 Tuomaskin äityy huutamaan: Kitas jo kiinni, sinä hurja hullu!

Kiehtova kehityskulku. Mutta onko hullu ollut aina haukkumasana? Onko hulluihin aina suhtauduttu halveksuen? Miten hulluuden nimet ovat muuttuneet? Onko hulluus muuttunut? Oulun yliopiston aateoppihistorian professori Petteri Pietikäinen on kirjoittanut kirjan nimeltään Hulluuden historia, kysytään häneltä.

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri