Hyppää pääsisältöön

Niina Repo luottaa sanojen voimaan

Kuvassa Niina Repo
Kuvassa Niina Repo Kuva: Yle, Akuutti rintasyöpä

Kirjailija Niina Repo sairastui rintasyöpään seitsemisen vuotta sitten vain 35-vuotiaana. Hoidot olivat rankat ja mieli kriisin keskellä hämmentynyt. Kirjailija löysi aseekseen kynän, jolla kävi taisteluun pelkoja ja tuntematonta tulevaisuutta vastaan. Sairauden aikana syntyi kirja Arpi. Tänään Niina uskoo yhä vakaammin sanojen hyvää tekevään voimaan.

”Olen alkanut puhua me-muodossa. Meille sanottiin, ettei pidä odottaa muuta kuin pahanlaatuista, ettei sitten järkyty. Meille sanottiin, että kasvain. Miksi yksikössä puhuminen on niin vaikeaa? Koska se on niin yksinäistä? Olla yksin, tapahtuvan, tulevan, huolen, kuoleman kanssa.”

– Kun pahanlaatuinen kasvain oli varmistunut, kävin läpi sairastumiseni tarinaa etäännyttäen, huumorilla, liioitellen ja varmaan myös surullisin äänenpainoin, kertoo Niina.

”Meillä on se aika, joka on, käytetään se, mieheni lohduttaa. Nyt on erilainen tilanne, nyt tiedämme enemmän, älä huoli, kaikki järjestyy, muistan että he nauravat, muistan että heiltä ei saa vaatia liikoja, järjestän asiat, on vuorohoitoja ja mummi ja ukki, hehän tulevat. Sitä paitsi sinä voitat tämän. Kuuntele! Sinä selviät. ”

Väärien karnevaalien Kuningatar

Niina Repo valokuvassa kolmen eri peruukin kanssa.
Niina Repo valokuvassa kolmen eri peruukin kanssa. Kuva: Laura Malmivaara niina repo

– Mielestäni syöpäsairaus karmealla tavalla on kovin visuaalinen sairaus. Lähes kaikilta lähtee hoitojen myötä hiukset, joiltakin myös kynnet. Minua innosti jotenkin se visuaalinen puoli ja tykkäsin karnevalisoida sitä, sanoo Niina.

”Minut kruunattiin Vääräksi Kuningattareksi ja nyt kutsun kokoon väärät karnevaalit. Meitä on paljon, viallisia, ja kun me könttäämme menemään, joen kalat kääntyvät vatsalleen ja linnut putoavat puista. Tänä päivänä me olemme pynttäytyneet parhaimpiimme, me olemme hirveä, loistava kulkue, kaljujen peittona on peruukit, niin tuuheat ja kiiltävät että sinun on siristettävä silmät. Meidän ruumiimme on paikattu implantein ja vaatteemme on kirjailtu paljetein, lihavat tanssivat vatsat esillä, huulten läpi on lyöty luita ja tekoripset tavoittavat taivasta. Meidän riemumme kimpoaa asfaltista, jotkut laulavat, moni lyö rumpua, meillä on maailmanlopun meininki, autot, jotka ohitamme, tuikkaamme tuleen, pois! väisty! huudamme ja tuuppaamme sinut jokeen, pyöräilijät kaadamme, tyhmät kamppaamme katuun ja voin vannoa, että näet meistä painajaisia monta kuukautta, olemmehan jotakin niin odottamatonta täällä elävien kaupungissa, kadotettujen riemusaattue ja tänään on meidän juhlamme, juuri tänään, koska huominen – niin, huominen, ne meistä, joilla on vielä aikaa, pesevät naamansa ja palaavat koteihinsa, televisioita avataan, lääkkeitä otetaan, lapset laitetaan nukkumaan, pestään pyykit, aletaan kokata miehelle päivällistä.”

– Olen ihastunut väärän kuninkaan karnevaaleihin. Niissä pahnanpohjimmaiset nostetaan päivän ajaksi karnevaalien kuninkaaksi ja heitä juhlitaan hyvin groteskein menoin kunnes heidät päivän päätteeksi kivitetään, selvittää Niina tekstinsä historiallisia taustoja.

Arpi-kirjan tekstit säveliksi

Niina Repo on saapunut kaarinalaisen säveltäjän, Pauliina Isokiven, kotiin. Tänään hän kuulee ensimmäistä kertaa Pauliinan Arpi-kirjan teksteihin säveltämän laulusarjan. Niina kuuntelee hiljaa ja maistelee laulun muotoon muuntuneita tekstejään.

– Kiitos! Olipa ihana kuunnella niitä, kun en koskaan tiennyt minkä tekstin olet valinnut. Tosi kaunista. Liikuttavaa. Lahjaltahan se tuntui, herkistyy Niina.

Pauliina on Niinan kohtalonsisar.

Pauliina Isomäki haastattelukuvassa.
Pauliina Isomäki on säveltänyt Arpi-kirjan tekstejä laulusarjaksi. Pauliina Isomäki haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Akuutti pauliina isomäki

– Olen itse ollut rintasyöpähoidoissa. Kun hoidot olivat päällä, en halunnut säveltää näitä. Tein silloin kolmatta kamarioopperaani, joka on nimeltään Pieni seksiooppera. Se oli jotakin mahdollisimman erilaista kuin mitä hoitojuttuun kuului. Ja se oli terapeuttista tehdä just silloin. Käytyäni loput sädehoidot läpi ja mentyäni jo töihin, tuntui että nyt on aika käsitellä näitä tekstejä, kertoo Pauliina säveltämisestä, jonka aikana hän työsti sairausajan pois mielestään.

– Pelot ja surut ovat niin vaikealla alueella silloin, kun pelkää perheen, hengen ja tulevaisuuden puolesta. Taideteko jonka olet tehnyt, on just sitä mihin uskon itse, Niina sanoo Pauliinalle.

Niina Repo haastattelukuvassa.
Niina Repo haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Akuutti niina repo

Sanat voimauttavat kriisin kokenutta

Niina Repo toimii Turun yliopiston luovan kirjoittamisen yliopisto-opettajana. Oma kokemus kirjoittamisen hyvää tekevästä vaikutuksesta poiki kiinnostuksen tutkia asiaa laajemminkin. Tällä hetkellä hän tekee Jyväskylän yliopistoon väitöstutkimusta voimauttavien sanojen merkityksestä ison kriisin kokeneille.

– Hoitoprosessi ei lähtökohdittain sisällä psyykkisen puolen tukemista. On kyllä mahdollista tavata psykologi hoitoprosessin osana, mutta mitään muuta sieltä ei tule. Aloin tutkia voimauttavia sanoja eli mitä voivat sanat ja tarinoiden kertominen tehdä kriisin kokeneelle.

Tutkimusryhmän kanssa saadut alustavat tulokset ovat myönteisiä ja kannustavat Niinaa panostamaan tutkimukseen entistä enemmän.

– Kriisin hetkellä tuntuu, että muutos on iso ja pysyvä. Täytyyhän sitä jollain tavalla käsitellä. Kirjoittaminen, valokuvaaminen ja miksei maalaaminen - mikä tahansa mihin puretaan tunteita ja käsitellään mennyttä, tätä hetkeä ja tulevaa - tuntuu hirveän tärkeältä ja äärimmäisen tarpeelliselta keskellä väistämätöntä muutosprosessia, pohtii Niina.

Jos päiväkirjaa kirjoittamalla tulee liian ’ahdistavaa kamaa’, opastaa Niina kääntymään kirjastojen kirjoittamisoppaiden puoleen. Niistä löytyy kaikille monipuolisia harjoituksia, joilla pääsee alkuun. Sanataideharjoitusten avulla voi prosessoida sekä tunteitaan että luoda itselleen erilaisia identiteettejä.

– Yksi minä voi olla se, joka aina itkee kaapissa, toinen minä voi juhlia torilla. Voi luoda erilaisia vaihtoehtoja omalle olemiselle, omalle itselle. Ihan kuka tahansa voi kirjoittaa ja sanataideharjoitukset auttavat hauskasti avaamaan lukkoja, kannustaa Niina.

Niina Repo valokuvassa.
Niina Repo valokuvassa. Kuva: Laura Malmivaara niina repo

Myönteinen asenne elämään on kantanut Niinaa vaikeina hetkinä.

– Vaikka sattuisinkin vissiin olemaan aika iloluonteinen, en tietenkään aina ole sitä. Olen joutunut paljon elämään pelkojen kanssa. Kun murehduttaa, sanon itselleni, ettei murehtiminen ihan oikeasti mitään auta. Teen itselleni selväksi, ettei näiden tuntemusten kanssa tarvitse elää tai niitä ainakin voi helpottaa ajoittain.

Kirjallisuusotteet Niina Revon kirjasta Arpi, WSOY, 2008.

Lue lisää:
Repo, Niina & Kuuskorpi, Taina: Sanataidetta kriisipiirille. Scriptum, 1, 2014, sivu 86.

Lisää ohjelmasta

Omalääkäri Risto Laitila pitää teelusikallista suolaa toimittaja Mikko Penttilän suun edessä.
Omalääkäri Risto Laitila pitää teelusikallista suolaa toimittaja Mikko Penttilän suun edessä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Lapset CrossFit Kids -treeneissä
Lapset CrossFit Kids -treeneissä Kuva: Yle, Akuutti crossfit kids
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit