Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Omalääkäri Risto Laitila pitää teelusikallista suolaa toimittaja Mikko Penttilän suun edessä.
Miten voisi testata yksilöllisen suolantarpeensa? Omalääkäri Risto Laitila pitää teelusikallista suolaa toimittaja Mikko Penttilän suun edessä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Reseptilääkkeitä vain yli 15-vuotiaan suostumuksella?

”Meille ilmoitettiin apteekissa, ettemme voi ilman 15-vuotiaan lapsen suostumusta enää ostaa hänelle lääkkeitä apteekista sähköisellä reseptillä. Voimmeko edes häntä pakottaa hoitoon? Jos emme voi, saammeko syytteen heitteillejätöstä?”

Kyllä kai lain kirjaimen edessä täysi-ikäisiä ollaan vasta 18-vuotiaina. Totta kai lapsi otetaan mukaan hoidon suunnitteluun ja hänen on hyvä ymmärtää, mitä tehdään ja miksi. Heitteillejättösyytekin saattaa olla mahdollinen, jos nuo lääkkeet ja hoidot ovat elintärkeitä. Tarpeen vaatiessa lääkärit ja vanhemmat yhdessä päättävät, mitä tehdään, vaikka lapsi ei vuoropuheluun suostuisikaan. Kiistatilanteissa vanhemmat käyttävät itsemääräämisoikeutta lapsen puolesta, he ovat kuitenkin vastuussa lapsistaan.

Toimituksen huomio 19.2.2015. Asia ei ole yksiselitteinen. Tässä alaikäisen potilaan asemaa käsittelevä teksti Valviran sivuilta:

Alaikäisen potilaan asema

Alaikäistä potilasta hoidettaessa hänen mielipiteensä on otettava huomioon hoitotoimenpiteestä päätettäessä silloin, kun se on hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden mahdollista. Jos alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Jos alaikäinen kykenee päättämään hoidostaan, hänellä on oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoaan koskevien tietojen antaminen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen.

Lääkäri tai muut ammattihenkilöt arvioivat hoitokysymyksissä lapsen tai nuoren kehittyneisyyden.

Jos alaikäinen ei kykene päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa kanssa.

Alaikäisen potilaan huoltajalla tai muulla laillisella edustajalla ei ole oikeutta kieltää potilaan henkeä tai terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi annettavaa tarpeellista hoitoa.

Lähde: http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/terveydenhuolto/potilaan_oikeudet/alaikaisen_potilaan_asema

Biotiini ja marevan

”Sopiiko biotiinivalmistetta käyttää hiusten ja kynsien vahvistamiseen, jos käyttää Marevania?”

Sopii, ei sille estettä ole. Jos meillä on biotiinin puutostila, käy muun muassa niin, että tukka lähtee ja kynnet haurastuvat. Eri asia on, auttavatko nämä luontaistuotteet, mutta on kyllä tärkeää varmistaa, että ne sopivat Marevanin kanssa. Hyvä kysymys siis!

Suolan yksilöllinen tarve

”Suurimmalle osalle suomalaisia varmaan sopii ohjeenne, jonka mukaan teelusikka suolaa päivässä riittää. Mutta entäs sellaiset, joille tämä ei riitä? On monia, joille noin vähästä suolamäärästä tulee heikko olo ja pyörryttää. Eikö voisi mitata kaikilta natriumarvoja verestä ja sitten sen mukaan määrittää jokaiselle sopiva suolan määrä?”

Elimistön suola- eli natriumtaso on yksi tärkeimmistä asioista, joista elimistö kynsin hampain pitää kiinni. Vaikka saisi liikaa tai liian vähän suolaa, pysyy tuo natriumtaso vakaana. Niinpä sitä ei voi käyttää mittarina sille suolamäärälle, jonka kukin voi nauttia.
Tuolla viiden gramman suosituksella on kansanterveydellinen merkitys. Jos kaikki noudattaisivat sitä, meillä olisi paljon vähemmän verenpainetautia, aivohalvauksia ja sydäntauteja. Totta kai on ihmisiä, joilla on matala verenpaine, ja he ehkä voivat turvallisesti käyttää enemmänkin suolaa.
Erityisryhmä ovat Addisonin taudista eli lisämunuaisen kuorikerroksen toimintahäiriöstä kärsivät potilaat, he tarvitsevat enemmän suolaa. Me muut taas tulisimme toimeen paljon pienemmälläkin määrällä kuin viidellä grammalla. Moni vain tykkää suolaisesta ruoasta, ja jos on terve, nuori ja verenpaine on alhainen, niin ei pienestä ylityksestäkään valtavaa haittaa liene.

Lisää ohjelmasta

Kommentit