Georgian lounaisosassa Mustanmeren rannalla, autonomisessa Adžariassa, sijaitseva Batumi on maan suosituin lomakaupunki.
Sesongin aikaan, maaliskuusta lokakuuhun, 160 000 asukkaan Batumissa vierailee lähes miljoona turistia, joista valtaosa on venäläisiä ja turkkilaisia. Turistit tulevat Batumiin subtrooppisen ilmaston, kasinoiden ja useita kilometrejä pitkän uimarannan vuoksi. Batumin suosituin nähtävyys onkin rantoja hyväilevä, kahdeksan kilometriä pitkä rantabulevardi.
Batumi on myös Georgian tärkein satamakaupunki. Se sijaitsee vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Turkin rajalta.
Kaupungin merkittävyyttä lisää Azerbaidžanista Batumiin ulottuva öljyputki, joka on ollut toiminnassa jo 120 vuotta. Nobelin perhe oli ensimmäisiä, jotka kuljettivat öljyä putkea pitkin Kaspianmereltä Mustallemerelle.
Batumin strategisesta sijainnista kertoo myös kaupungin rikas historia. Kaupungista löytyy ensimmäisiä mainintoja jo Aristoteleen kirjoituksissa 300 vuotta eaa. Kaupungin alkuperäinen nimi on Batus, jonka epäillään tulevan kreikan sanasta ”syvä”.
Kreikkalaiset tekivät paljon kauppaa Batumissa. Siellä sijaitsi myös 100-luvulla hallinneen Rooman Keisarin Hadrianuksen suurin sotilastukikohta. 1700-luvulla ottomaanit valloittivat Batumin ja vuosisatojen ajan, aina neuvostoaikoihin asti se oli jatkuva kriisipesäke venäläisten, georgialaisten ja ottomaanien keskinäisten kahnausten keskellä.
Vasta batumilaisten nieltyä neuvostomaan tavat, alue rauhoittui ja kaupungin turismi alkoi kehittyä.
Mittavan ja kirjavan historian jäljiltä kaupungin arkkitehtuuri on monimuotoista ja ympäristöstä löytyy useita arkeologisia kaivauksia ja museoita. Myös kaupungin 1880-luvulla perustettu kasvitieteellinen puutarha on maailmankuulu. Sinne kerättiin yli 2000 kasvia, joista reilut sata on kotoisin Kaukasian alueelta. Kaikki kasvilajit löytyvät puutarhasta edelleen.
Batumilaiset ymmärtävät upean historiansa arvon. Esimerkiksi ravintolat ovat herättäneet henkiin vanhan Supra-kulttuurin, johon kuuluu noin 150 ruokalajia, laulavia ja tarinoivia puheenpitäjiä sekä vanha adžharialainen viini, Chkhaveri.
EU-kansalaisille Georgiaan matkustaminen on viisumivapaata, ja sinnehän voisi seilaita vaikkapa muinaista laivareittiä Turkista!