Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Kaukasia 30 päivässä, osa 10 - Azerbaidžan

Kaukasia 30 päivässä -kuvitusta
Kaukasia 30 päivässä -kuvitusta kaukasia 30 päivässä

Ville Haapasalon huima seikkailu Kaukasiassa päättyy Bakuun, Azerbaidžanin pääkaupunkiin. Ennen hyvästejä Ville ehtii kuitenkin viettää tapahtumarikkaan päivän.
Naftalan on kaupunki, jossa jo antiikin Kreikan aikana löydettiin öljyä. Sillä koettiin olevan parantava voima, joten ihmiset alkoivat kylpeä öljyssä. Vuonna 1890 alueelle perustettiin ensimmäinen öljykylpylä. Tämä ihmeellinen, parantava öljykylpy sopiikin vanhasta urheiluvammasta kärsivälle Villelle paremmin kuin hyvin.

Naftalanista matka jatkuu mutkitellen, Azerbaidžanin pohjoisosassa sijaitsevaan Shekin kaupunkiin. Sheki on historiallinen kaupunki, jonka juuret ulottuvat 2700 vuoden taakse. Se oli jo Silkkitien aikaan vilkas kauppapaikka ja edelleen sen bazaarit ovat suuressa suosiossa. Perille päästyään paikalliset miehet kiinnittävät heti huomionsa kuvausryhmän kanssa liikkuvaan Villeen. Rupattelun jälkeen Ville päättää naamioitua, jotta sulautuisi paremmin shekiläisten joukkoon bazaarilla kiertelyn ajaksi.

Ville rakastaa häitä ja onkin matkoillaan päässyt seuraamaan juhlamenoja useassa eri paikassa. Paikallisen hääseurueen nähtyään ja muutaman puhelinsoiton päästä Ville onnistuu saamaan kutsun myöhemmin päivällä viettettäviin häihin. Häälahjakin löytyy helposti vanhan käsityöläisen, herra Sadin luota, joka selvitäkseen eläkkeellä takoo ja myy pienessä liikkeessään kauniita ja koristeellisia lippaita. Tuttuun tapaan Ville haluaa kokeilla, miten taltta pysyy omassa kädessä.

Matkan viimeinen ilta vie Villen napatanssin pyörteisiin ja Azerbaidžanin tähtitaivasta katsellen paikallinen runoilijan kiteyttää sen, mistä kaukasialaisuudessa lopulta on kyse.

 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua