Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Kaukasia 30 päivässä, osa 9 - Azerbaidžan

Kaukasia 30 päivässä -kuvitusta
Kaukasia 30 päivässä -kuvitusta kaukasia 30 päivässä

Ville saapuu Kaukasian rikkaimpaan maahan. Kaksi kolmasosaa maasta on kaasu- ja öljyrikasta aluetta ja rikkaus näkyy pääkaupunki Bakussa. Ville pohtii, hyötyykö myös maaseutu näistä rikkauksista.

Bakusta ja Azerbaidžanista tiedetään yleisemmin lähinnä kielteisiä ilmöitä, kuten koko Kaukasiasta. Ville lähtee tutustumaan paikallisiin ihmisiin ja kulttuuriin, perinteiden kautta. Hän aloittaa päivän syömällä perinteistä hash-keittoa, joka valmistetaan keittämällä naudansorkkia 12 tuntia, ilman mausteita. Keitto on harvemmin länsimaisen makuun. Ei maistu oikein Villellekään, mutta kohteliaisuudesta on lusikoitava. Syömisen lomassa pöytäseurueen miehet kertovat Villelle korruptiosta. Sitä on paljon, mutta niin on myös valtion projekteja, joilla sitä yritetään kitkeä. Miesten mukaan myös muut kaupungit saavat osansa kehityksestä - ja rikkauksista.

Ville viettää illan presidentin vaimon siskontyttären kotona. Hän kokkaa nuoren emännän ystävien kanssa ja kuulee illallispöydässä nuorten rikkaiden ajatuksia. Nämä taiteilijat ovat työtä tekeviä ja nöyriä ihmisiä.

Seuraavana aamuna Villen perinnekierros jatkuu. Hän kylpee kaupungin vanhimmassa hamam-kylpylässä. Kokemus on melkoinen saippuointeineen ja hankauksineen. Kylpykaveri vinkkaa Villelle erikoisesta paikasta Bakun ulkopuolella, kylästä nimeltä Ivanovka.

Ivanovka on venäläisten asuttama. Se on ainoa yhteisö Azerbaidzhanissa, joka ei Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen luopunut kolhoosi-mallista, vaan jatkaa sitä edelleen. Toisin kuin Neuvostoliiton aikaan, kylässä ollaan hartaan uskovaisia, molokaaneja. Ivanovkan kylässä öljyraha ei näy.

 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua