Hyppää pääsisältöön

Betoniyö – palkittu elokuva on tumma tarina kahdesta veljeksestä kesäyössä

Kotikatsomo: Betoniyö, yle tv1
Simo (Johannes Brotherus) lähtee kesäisenä yönä seuraamaan veljeään. Kotikatsomo: Betoniyö, yle tv1 kotikatsomo: betoniyö

TV1 maanantaina 8.4. klo 22.00, Areenassa 7 päivää

Kuudella Jussilla palkittu elokuva Betoniyö (12) kertoo kuuman kosteassa kaupungissa vietetystä vuorokaudesta. Simo (Johannes Brotherus) lähtee seuraamaan ihailemaansa isoveljeään Ilkkaa (Jari Virman) kohtalokkain seurauksin.

Simon, isoveljen ja äidin (Anneli Karppinen) ahdas koti sijaitsee betoniviidakon uumenissa.

Ilkka viettää viimeistä iltaa vapaudessa ennen vankilatuomiota. Äiti suostuttelee Simon viettämään viimeisen yön veljensä tukena. Kumpikin veljeksistä joutuu todistamaan tapahtumia, joita ei haluaisi nähdä.

Herkkä ja eläytyvä Simo etsii vielä identiteettiään ja on altis ympäristönsä vaikutuksille. Arkinen kohtaaminen valokuvaajan (Juhan Ulfsak) kanssa ja väärin tulkitut aikeet laukaisevat sokean pelon, joka räjähtää pakokauhun ajamaksi väkivallaksi.

Paras elokuva, paras ohjaus

Pirjo Honkasalo on ohjannut elokuvan Pirkko Saision vuonna 1981 julkaistun samannimisen romaanin pohjalta.

Elokuva palkittiin vuonna 2014 kuudella Jussi-patsaalla. Se oli vuoden paras elokuva ja Honkasalo palkittiin parhaasta ohjauksesta. Lisäksi Jussi-palkinnot jaettiin parhaasta kuvauksesta, lavastuksesta, leikkauksesta ja äänisuunnittelusta. Betoniyö oli Suomen ehdokas Oscar-palkinnon saajaksi vieraskielisten elokuvien sarjassa .

Kuvaaja Peter Flinckenberg sai Yhdysvalloissa alan suurimpiin kuuluvan palkinnon työstään Betoniyö-elokuvassa.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio.

Tuotanto: Bufo Oy / Misha Jaari ja Mark Lwoff, 2013. HD. Elokuva on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2015.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.