Hyppää pääsisältöön

Kotikatsomo: Betoniyö

Kotikatsomo: Betoniyö, yle tv1
Simo (Johannes Brotherus) lähtee kesäisenä yönä seuraamaan veljeään. Kotikatsomo: Betoniyö, yle tv1 kotikatsomo: betoniyö

TV1 sunnuntaina 5.4.2015 klo 21.05 - 22.40, uusinta maanantaina 6.4. klo 22.40
Yle Areenassa 7 päivää

Kuudella Jussilla palkittu elokuva Betoniyö (12) kertoo kuuman kosteassa kaupungissa vietetystä vuorokaudesta. Simo lähtee seuraamaan ihailemaansa isoveljeään kohtalokkain seurauksin. Elokuva nähdään nyt tv-ensi-illassa.

Pikkuveli etsii vielä identiteettiään ja on altis ympäristönsä vaikutuksille. Simo ja hänen isoveljensä Ilkka ovat avuttoman yksinhuoltajaäidin poikia. Heidän ahdas kotinsa sijaitsee betoniviidakon uumenissa. Ilkka viettää viimeistä iltaa vapaudessa ennen vankilatuomiota. Äiti suostuttelee Simon viettämään viimeisen yön veljensä tukena.

Sokeaa pelkoa

Kumpikin veljeksistä joutuu todistamaan tapahtumia, joita ei haluaisi nähdä. Herkkä ja eläytyvä Simo näkee tarkasti ja oikein. Suodattamattomana maailma on sietämätön Simolle.

Arkinen kohtaaminen valokuvaajan kanssa, jonka aikeet Simo tulkitsee väärin, laukaisee sokean pelon, joka räjähtää pakokauhun ajamaksi väkivallaksi.

Paras elokuva, paras ohjaus

Pirjo Honkasalo on ohjannut elokuvan Pirkko Saision vuonna 1981 julkaistun samannimisen romaanin pohjalta. Elokuva palkittiin vuonna 2014 kuudella Jussi-patsaalla. Se oli vuoden paras elokuva ja Honkasalo palkittiin parhaasta ohjauksesta. Lisäksi Jussi-palkinnot jaettiin parhaasta kuvauksesta, lavastuksesta, leikkauksesta ja äänisuunnittelusta.

Kuvaaja Peter Flinckenberg on saanut Yhdysvalloissa alan suurimpiin kuuluvan palkinnon työstään Betoniyö-elokuvassa.

Rooleissa ovat Johannes Brotherus, Jari Virman, Anneli Karppinen ja Juhan Ulfsak. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio.

Tuotanto: Bufo Oy / Misha Jaari ja Mark Lwoff, 2013. HD.

Muualla verkossa:
Yle Uutiset: Betoniyö-elokuvan kuvaajalle iso tunnustus
Strada: Suomalaiskuvaaja kansainvälisen läpimurron portilla

Kommentit