Hyppää pääsisältöön

Oscarien ja Kovaotteisten miesten ilta – Teemalauantai 21.2.

Ja Oscarin saa... Dokumenttielokuva Oscarien jaon historiasta. Kuvassa George Clooney..
George Clooney on voittanut Oscarin kahdesti, Syrianan sivuosasta ja Argon tuottajana. Ja Oscarin saa... Dokumenttielokuva Oscarien jaon historiasta. Kuvassa George Clooney.. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,oscarit

Oscar-viikonlopun teemaillassa perehdytään Oscar-palkintojen jaon 85-vuotiseen historiaan ja katsotaan viisi Oscarin voittanut toimintatrilleri Kovaotteiset miehet.

Millaisia ajatuksia kulkee Oscar-ehdokkaan mielessä sillä hetkellä, kun lavalla avataan sinetöity kirjekuori ja Hollywoodin Dolby-teatterissa sekä miljoonissa kodeissa ympäri maailmaa kuuluvat sanat: "And the Oscar goes to..."? Oscareille omistetun teemaillan avaava uusi dokumenttielokuva tarjoaa monta vastausta muun muassa tähän kysymykseen.

Oscar-palkintojen jaon värikkäästä historiasta kertova Ja Oscarin saa... (And the Oscar Goes to...) on täynnä palkittuja ja palkitsematta jääneitä tähtiä: haastateltavina ovat muun muassa George Clooney, Helen Mirren, Tom Hanks, Jane Fonda, Benicio del Toro, Jennifer Hudson, Jon Voight, Cher, Ellen Burstyn, Whoopi Goldberg, Billy Crystal, Annette Bening, Liza Minnelli, Ben Kingsley... Tom Hanks muistelee yritystään puhua Oscareiden jatkoilla kuurolle Bette Davisille, Jon Voight muistaa takahuonekohtaamisen Fred Astairen kanssa, Cher puhuu ehdokkaana olemisen kauheudesta ja Helen Mirren muistaa voittohetken "kuin suurena auto-onnettomuutena".

Ja Oscarin saa... Dokumenttielokuva Oscarien jaon historiasta. Kuvassa Helen Mirren.
Helen Mirren voitti Oscarin 2007. Ja Oscarin saa... Dokumenttielokuva Oscarien jaon historiasta. Kuvassa Helen Mirren. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,helen mirren
Haastateltavina ovat myös ohjaajat Steven Spielberg, Jason Reitman, Michael Moore ja Phil Alden Robinson sekä eri erikoisalojen Oscar-voittajia kuvaaja Janusz Kaminskista pukusuunnittelija Jeffrey Kurlandiin. Yltäkylläisen runsaassa arkistomateriaalissa nähdään lisäksi kymmenittäin tähtiä eri vuosikymmeniltä – unohtumattomia hetkiä sekä palkituista elokuvista että Oscar-juhlista lavalta ja lavan takaa. Dokumenttielokuvan ohjasivat Rob Epstein ja Jeffrey Friedman, molemmat Oscar-palkittuja dokumentaristeja. Kertojana on Anjelica Huston.

Ensimmäiset Oscarit jaettiin toukokuussa 1929 Los Angelesin Roosevelt-hotellissa. Tilaisuus kesti 15 minuuttia ja palkinnot oli julkistettu etukäteen. Parhaita elokuvia valittiin kaksi, eri titteleillä: Wellmanin Siivet ("outstanding picture") ja Murnaun Auringonnousu ("unique and artistic production"). Myös Chaplin palkittiin erikoispalkinnolla Sirkuksen ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja näyttelemisestä.

Uuden palkinnon avulla elokuva-ala halusi nostaa silloin vielä varsin nuoren taidemuodon arvostusta. Palkintoja jakamaan oli perustettu Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) eli Yhdysvaltain elokuva-akatemia. Sen jäseniksi hyväksyttiin näyttelijät, ohjaajat, käsikirjoittajat, tuottajat ja "tekniset työntekijät". Elokuva-akatemian oli tarkoitus olla puhtaasti taiteen asialla, mutta se maine tahriintui ainakin kahdesti: 1930-luvun alun työtaisteluissa ja 1950-luvun kommunistivainoissa. Maailmanpolitiikka heijastui Oscar-juhlaan monella tapaa myöhemminkin, kuten Vietnamin sotaa vastustanut Jane Fonda ja Irakin sotaa vastustanut Michael Moore hyvin muistavat.

Neil Patrick Harris
Neil Patrick Harris. Neil Patrick Harris oscarit
Oscarien historian suurin mullistus oli palkintogaalan televisiointi vuodesta 1953 alkaen. Ensimmäisen televisioidun gaalan juonsi Bob Hope. Vuonna 2015 Oscar-gaala Hollywoodin Dolby-teatterissa nähdään suorana yli 200 maassa, Suomessa Teemalla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 22.–23.2. kello 3.30 alkaen. Tämän järjestyksessä 87. Oscar-gaalan juontaa Neil Patrick Harris.
Kovaotteiset miehet (The French Connection).
Kovaotteiset miehet. Kovaotteiset miehet (The French Connection). Kuva: Yle Kuvapalvelu kovaotteiset miehet,Teemalauantai
Illan elokuva on William Friedkinin ohjaama Kovaotteiset miehet (The French Connection). Se on hyvä muistutus siitä, että parhaan elokuvan Oscar-palkinto ei suinkaan aina ole mennyt "tyypilliselle Oscar-elokuvalle". Realistinen toimintatrilleri voitti vuonna 1972 peräti viisi Oscaria; parhaan elokuvan lisäksi patsaat tulivat ohjauksesta, miespääosasta, käsikirjoituksesta ja leikkauksesta.
Kovaotteiset miehet (The French Connection). Kuvassa Gene Hackman.
Gene Hackman Oscar-roolissaan. Kovaotteiset miehet (The French Connection). Kuvassa Gene Hackman. gene hackman,Teemalauantai
Kovaotteiset miehet on tiukka, tosipohjainen trilleri newyorkilaisesta huumepoliisista, joka jäljittää kaupunkiin tulevaa heroiinivirtaa Marseilleen Ranskaan. Elokuvan pääosissa ovat Gene Hackman, Fernando Rey ja Roy Scheider. Hackman voitti Oscarin huumepoliisi Popeye Doylen roolista.

Kovaotteisissa miehissä on kosolti 1970-luvun alun rähjäisen New Yorkin katu-uskottavuutta, ja Brooklynissä kuvattua pitkää takaa-ajoa pidetään yhtenä elokuvahistorian legendaarisimmista. Elokuvan käsikirjoituksen Robin Mooren tietokirjasta teki Ernest Tidyman. Musiikin sävelsi Don Ellis, lisäksi yökerhokohtauksessa The Three Degrees esittää Jimmy Webbin laulun Everybody Gets to Go to the Moon.

Teemalauantai liittyy Teeman Oscar-viikonloppuun, joka huipentuu suoraan lähetykseen Oscar-gaalasta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 22.–23.2.

Teemalauantai 21.2.

  • Klo 21.00 Ja Oscarin saa… (And the Oscar Goes to…), USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Rob Epstein & Jeffrey Friedman.
  • Klo 22.35 Kovaotteiset miehet (16) (The French Connection), USA 1971. Ohjaus William Friedkin. Pääosissa Gene Hackman, Fernando Rey, Roy Scheider, Tony Lo Bianco, Marcel Bozzuffi.
Ja Oscarin saa... Dokumenttielokuva Oscarien jaon historiasta. Kuva vuodelta 1929.
Ensimmäinen Oscar-gaala 1929. Ja Oscarin saa... Dokumenttielokuva Oscarien jaon historiasta. Kuva vuodelta 1929. Teemalauantai,oscar-gaala 1929
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa