Hyppää pääsisältöön

Tutustu viranomaisten karvaisiin apureihin: myös nämä koirat ovat somesuosikkeja

Valde-pennun lisäksi sosiaalisesta mediassa voi seurata muitakin Suomessa työskenteleviä ammattilaiskoiria.

Pienimünsterinseisojapentue. // Kuva: Tullikoirat

Kuopion Eläinlääkärikeskuksen jakamasta Valde-poliisikoirakokelaan kuvasta on tykätty Facebookissa jo yli 62 000 kertaa. Virallisemmin Suhteellisen Väijy -nimellä tunnettu belgianpaimenkoira malinois on tarkoitus kouluttaa partiokoiraksi. Itä-Suomen poliisi kertoo Facebook-sivuillaan, että kahdeksanviikkoinen Valde asuu koiraohjaajan perheessä yhdessä vanhemman poliisikoira Gunnarin kanssa. Savon Sanomien mukaan Valden ohjaaja kaipaa supersuositulle pennulle työ- ja kasvatusrauhaa.

Sillä aikaa kun julkkispentu Valde valmistautuu poliisikoiran uraan, somessa voi seurata sen kokeneempia kollegoita. Suomen tullin viestintäosasto ylläpitää Tullikoirat-Facebook-ryhmää, jolla on lähes 8 000 seuraajaa.

Tutustu alta Suomen tullin karvaisiin ammattilaisiin.

1. Topi ja Jäbä

Labradori Pito, tuttavallisemmin Topi (vasemmalla) ja tullikoirapentu Jäbä (pienimünsterinseisoja oikealla). // Kuva: Tullikoirat

Tullikoiran tehtävä on estää huumeiden ja niiden raaka-aineiden, laittomien lääkeaineiden ja savukkeiden salakuljettamista ja leviämistä Suomeen.

2. Manu

Labradorinnoutaja Manu. // Kuva: Tullikoirat

Suomen tullin mukaan minkä tahansa koirarodun edustaja soveltuu koulutettavaksi tullin työhön. Kysehän on koirakohtaisesta oppimiskyvystä. Tällä hetkellä valtaosa tullin koirista on labradorinnoutajia.

3. Lotta 

4-vuotias, sekarotuinen Lotta. // Kuva: Tullikoirat

4. Sisarukset Terttu ja Watti

Vasemmalla sileäkarvainen noutaja Terttu ja oikealla Tertun veli Watti, josta tulee isona opaskoira. // Kuva: Tullikoirat.

Suomen tullin huumekoiraesitteen mukaan tullin työkoiria on viisikymmentä.

5. Gamma

Savukekoira Gamma. // Kuva: Tullikoirat

Tullilla on ollut huumekoiria vuodesta 1969 alkaen, ja nykyään koulutetaan myös savuke- ja rahakoiria.  
 
6. Jäbä

Pienimünsterinseisoja Jäbä. // Kuva: Tullikoirat

Ohjaaja saa tullikoiran yleensä koiran kotiinsa seitsemän viikon ikäisenä. Koulutus on aluksi siisteys- ja tapakasvatusta.

7. Tarmo

Eläkkeelle siirtynyt bordercollie Tarmo. // Kuva: Tullikoirat

Tullikoira jää eläkkeelle terveydestä ja voinnista riippuen keskimäärin 7–8-vuotiaana, ja viettää yleensä eläkevuotensa ohjaajansa luona.