Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Ainutkertainen

Runebergintorttu Porvoossa
J L Runeberg oli perso makealle. Runebergintorttu Porvoossa Kuva: Wikimedia commons / MKFIClemensfranz runebergintorttu

Näin Runebergin torttujen aikaan kielelle nousee usein sanonta ”puhua kuin Runeberg”. Kansallisrunoilija oli tietenkin kaunopuheinen henkilö, joten irvileukojen on herkullista muistuttaa, että Runeberg oli äidinkieleltään ruotsinkielinen, joten ”puhuu kuin Runeberg” tarkoittaisi kehnohkon suomen puhumista.

Epämääräistä suomen puhumista riittää muulloinkin kuin Runebergin päivän tienoilla. Kuulijamme Auli lähetti meille havainnon Yle Puheen marraskuisesta aamusta, jossa todettiin näin:

M.A.S.I. on yksi ainoista farkkuvalmistajista (…)

Miten mikään voi olla yksi ainoista, ihmettelee Aristoteleen kantapään farmarinhattu ja turvautuu lähdekirjallisuuteen: Kielitoimiston sanakirja jyrisee sanasta näin: jota on vain yksi, yksinään esiintyvä, yksinomainen, ainut, ainokainen. Yksi ainoista on siis mahdottomuus, eikä ihme, onhan siinä mitä ilmeisimmin sana ainoa eksynyt ilmaukseen yksi harvoista.

Mutta puhuminen radion aamuohjelmassa on tietenkin eri asia kuin se, että kansallisrunoutta laatinut henkilö lausuu jalostuneita ajatuksiaan Porvoossa. Niinpä fraasirikollisen rangaistus on lievin mahdollinen: pidä suusi kiinni ja mieti, mitä sanot, niin opit miettimään, mitä sanot, ennen kuin sanot mitä mietit!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri