Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaatti: Vastarannalta kajahtaa!

Suomen merivoimien miinanraivausvene Kiiski 7
Suomen merivoimat on nimennyt miinanraivausveneensä Kiisken mukaan. Kuvassa Kiiski 7. Suomen merivoimien miinanraivausvene Kiiski 7 Kuva: Wikimedia commons / MKFI kiiski 7

Vanhan kansan sanonnat ymmärretään yleensä meillä Suomessa niin, että se kansa olisi ollut suomalainen. Useimmat vanhoista sanonnoista ovat kuitenkin yleismaailmallisia ja niitä löytyy kaikkialta eri maailmankolkkiin kotoutettuina muunnelmina.

Niinpä ei ole ihme, että kuulijamme Deiv lähetti meille seuraavanlaista postia:

Sanonta ”vastarannan kiiski” pitäisi kaiken järjen mukaan olla ”vastavirran kiiski”, kuuluuhan sanonta ruotsiksi: ”käringen mot strömmen”!

Deiv on aivan oikeassa. Suomalaiset ovat ilmeisesti sanonnan käännöstä miettiessään ottaneet huomioon sanonnan sisällön ja päättäneet olla vastarannan kiiskejä tässäkin asiassa!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

 • Täydelliseen kirjallisuusfestivaaliin tarvitaan rakkautta, seksiä ja ihmissuhteita

  Kirjallisia kohtaamisia Valituissa sanoissa

  Helsinki Litin näkemyksellistä keskustelua elämästä, kuolemasta, yhteiskunnasta ja kirjallisuudesta nähdään kevään Valituissa sanoissa. Valitut sanat tuo koteihin viime kevään Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin keskustelut elämästä, kuolemasta, yhteiskunnasta ja kirjallisuudesta. Lavalla on maailmankansalaisia, jotka ovat eläneet ja kasvaneet monessa eri maassa ja kulttuurissa.

 • Tatuointi on kantajalleen ikuinen, mutta taideteoksena lyhytikäinen

  Tatuoinneissa näkyy erilaisia tyylisuuntia ja muoteja.

  Tatuoinnin ottaminen sattuu ja teon peruuttaminen on hyvin vaikeaa. Tatuointi on merkki, jolla halutaan kertoa asioista, jotka ovat kantajalleen elinikäisesti tärkeitä. 80-luvun puolivälissä tatuointeja alkoi näkyä tuttavapiiriini kuuluvilla henkilöillä, myös naisilla. Tatuoinnit kiinnostivat, koska niihin liitettiin edelleen normiyhteiskunnan reunalla tai ulkopuolella elämisen leima.

 • Avaruusromua: Unelmia, epävarmuutta vai paratiisi?

  Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi?

  Hän luuli tavallisia majataloja lumotuiksi linnoiksi. Hän luuli lampaita kääpiöiksi ja tuulimyllyjä jättiläisiksi. Jostakin syystä sadan vuoden takainen, Maria Åkerblomin johtaman uskonlahkon tarina tuo mieleen Don Quijoten, ja päinvastoin. Mitä nuo tarinat kertovat? Mitä ne tarjoavat? Unelmia, turvaa ja pelastusta? Pyhyyttä, pelkoa ja ekstaasia? Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri