Hyppää pääsisältöön

8 Paranoidia

Soittakaa Paranoid!
Soittakaa Paranoid! Soittakaa Paranoid! Kuva: Yle Paranoid,soittakaa paranoid

Missä sinä olit, kun kuulit ensikertaa ”Soittakaa Paranoid!”? Vuonna 2013 huuto täytti 23 vuotta ja Kansallista Soittakaa Paranoid! -viikkoa juhlittiin loka-marraskuussa osoitteessa yle.fi/musiikki. Merkkivuoden kunniaksi Räjäyttäjien Rapa, Lauri Porra, Mirel Wagner, Mikko Alatalo & Jammi Humalamäki, Knucklebone Oscarin Oscar & Jarkko, kurkkulaulaja Gangzi, Suvi Isotalo ja Kari Peitsamo esittivät versionsa klassikkobiisistä - katso ne alta! Teemaviikon suojelijana toimi Juho Juntunen.

Soittakaa Paranoid! -huudahdus on kuulunut suomalaisille rokkikeikoille jo vuosikymmenten ajan ja 2013 täytti 23 vuotta. Huudon tarkoituksena on saada esiintyjä soittamaan Black Sabbathin klassikkobiisi Paranoid. Kukaan ei oikeasti oleta kappaleen soivan, vaan kyseessä on sukupolvien kokemuksesta syntynyt rituaali, joka leviää perimätiedon tavoin keikoilla käyvän kansanosan keskuudessa. Huudon isäksi on usein nimetty musiikkitoimittaja-sarjakuvapiirtäjä-tatuoija-kirjailija Juho Juntunen, jonka kerrotaan karjuneen pyyntöä käskevään sävyyn jo vuodesta 1990 lähtien.

Teemaviikko sai alkunsa, kun yle.fi/musiikki oli tyrmistynyt siitä, ettei arvokas perinne ei ollut saanut ansaitsemaansa huomiota. Soittakaa Paranoid! -huudahdus koettiin tärkeäksi osaksi suomalaista folklorea ja tarvitsi oman juhlaviikkonsa. ”Jonkun piti tarttua pirua sarvista, jotta asioihin saadaan parannus”, tapahtuman tuottaja MarkkuMartzaMastomäki jyrähti. Juhlaviikon ajankohdaksi valikoitui luontevasti pyhäinpäivää edeltävä viikko. Kyseisenä juhlapäivänä muistetaan vainajia ja tematiikka liittyy olennaisesti Paranoidin tehneen Black Sabbathin estetiikkaan ja tuotantoon.

Viikon aikana omaperäiset versionsa klassikkobiisistä ja ajatuksensa paranoiasta esittävät Räjäyttäjien Rapa, Lauri Porra, Mirel Wagner, Mikko Alatalo & Jammi Humalamäki, Knucklebone Oscarin Oscar & Jarkko, kurkkulaulaja Gangzi, Suvi Isotalo ja Kari Peitsamo. Katso ne alta. Kansa äänesti suosikkiaan nähdyistä versioista ja äänestyksen voittaja julkistettiin suorassa web-tapahtumassa Evil-Veli Live @ Levi pyhäinpäivänä 2. marraskuuta puoliltaöin.

Kansallisen Soittakaa Paranoid -viikon suojelijana toimi itseoikeutetusti Juho Juntunen. Juntunen kertoi tunnoistaan: ”Olen liikuttunut ja ylpeä siitä, että minua on pyydetty tämän arvokkaan tapahtuman suojelijaksi. Yhdistäähän Paranoid meitä kaikkia raskaan musiikin ystäviä niin melodisella kuin mielenterveydelliselläkin tasolla”. Sarjakuvapiirtäjä myös lahjoitti yleisöäänestyksen palkinnoksi uniikin taideteoksen.

Räjäyttäjien Rapa

Lauri Porra

Mirel Wagner

Mikko Alatalo & Jammi Humalamäki

Knucklebone Oscari: Oscar & Jarkko

Gangzi

Suvi Isotalo

Kari Peitsamo

Kansallisella Soittakaa Paranoid! -viikolla vuonna 2013 Juho Juntunen kertoi Soittakaa Paranoid! -huudon synnystä.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto