Hyppää pääsisältöön

Pullopostia lapsuudesta: "Juoppojen pennut on aika kilttejä"

Mikko Mäntyniemi Helsingin edustalla
Mikko Mäntyniemi Helsingin edustalla Kuva: Yle/ Heidi Richert mikko mäntyniemi

Mikko Mäntyniemi, on 46-vuotias, onnellisesti naimisissa, kolmen lapsen isä ja valokuvaaja. Mikon isä juo. On juonut koko Mikon elämän ajan. Ja myös lastenlapsien elämän ajan.

Isä ei ollut mikään harmiton juoppo, kun Mikko oli lapsi. Hän kasvatti Mikosta miestä kovin keinoin. - Mähän sain aina köniini.Ja sitten jos yhtään itketti, niin sit sai vielä enemmän turpaansa.

Osa alkoholisteista käyttäytyy väkivaltaisesti ja osa ei, henkinen väkivalta lasketaan myös väkivallaksi.

- Sehän se lapsen pelko on että menettää äidin. Kyllähän mä pelkäsin että isä tappaa äidin. Naapurit silloin välitti ja aina löytyi joku paikka mihin mennä. Se oli semmosta itsestäänselvyyttä silloin siinä yhteisössä missä asuttiin.

Mikko Mäntyniemi Helsingin edustalla
Mikko Mäntyniemi Helsingin edustalla Kuva: Yle/ Heidi Richert mikko mäntyniemi

Mikko on säilyttänyt välit vanhempiinsa mutta jotain puuttuu.

Rakkaudella ei voi raitistaa alkoholistia. Jos alkoholisti ei voi myöntää että juominen on ongelma, niin ongelmaa ei hänelle silloin ole olemassa. Lähiomaiset saavat tuntea alkoholiriippuvuuden vaikutuksen omassa elämässään.

- Surullisinta tässä on se, mitä mun isäni ei tajua eikä myöskään mun äiti. Että ton alkoholin takia he on menettäny suhteen lapsenlapsiinsa.

- Äitini on ihana ihminen, mutta siinä on semmoinen kuori, joka varmaan aika monesti alkoholistin vaimolle syntyy. Että sä et anna mitään itsestäsi ulos.

Pienet asiat elämässä on mukavia. Rakkaus, oman perheen perustaminen ja muutto pois kotoa heti 18-vuotiaana auttoivat Mikkoa pääsemään elämässä eteenpäin.
- Silloin kun mentiin Katin kanssa naimisiin, niin yhden asian lupasin; ensimmäisen kerran kun lyön, niin seuraavana aamuna oon pakannu tavarani. Ja sen lupauksen oon pitäny.

Mikko tunnistaa alkoholistin läheisten käyttäytymismalleista paljon omaa itseään. Tiivistä yhdessäoloa voi kutsua läheisriippuvuudeksi ja ylikiltteyttä höveliydeksi, joka on Mikon toiminnalle tuttua.

Alkoholistien aikuisia lapsia yhdistää myös muista ihmisistä välittäminen ja tuntosarvet pystyssä kulkeminen. Näistä kyvyistä voi ammentaa voimavaroja omaan elämään, kunhan muistaa pitää huolen itsestään.

- Juoppojen pennut on aika kilttejä. Olen sen huomannu ihmisistä että kun on koettu semmosia asioita, niin on empaattisuutta enemmän. Varotaan konfliktin paikkoja, jos näkee että on konfliktivaara niin osaa myös aika taitavasti ne väistää.

Terapiassa Mikko ei ole käynyt. Oma elämä, optimismi ja eteenpäin katsominen ovat pitäneet menneisyyden kokemukset menneisyydessä. Mikko on tehnyt selkeästi asiat eri tavalla kuin isänsä, ja se on ollut tietoinen valinta.

Alkoholistien läheisten ominaispiirteitä ja käyttäytymismalleja


Pullopostia lapsuudesta -dokumenttisarja Yle TV1 17.2. alkaen tiistaisin klo 20 sekä Yle Areena. Pullopostia lapsuudesta Facebookissa ja Twitterissä @ylepulloposti ja #pulloposti.

Chat-keskustelu jokaisen jakson jälkeen yle.fi/pulloposti -sivulla klo 20.30 - 21.15.

Muuta aiheeseen liittyvää sisältöä Ylellä:

Kommentit