Hyppää pääsisältöön

Lähdesuoja takaa paljastukset

Lähdesuoja on tärkeä työkalu tiedotusvälineille. Lähdesuoja mahdollistaa sellaisten tietojen tulon julkisuuteen, jotka muuten voisivat jäädä pimentoon.

Lähdesuojan turvin kansalaiset voivat sovittaessa paljastaa tiedotusvälineille yhteiskunnallisesti tärkeitä epäkohtia ilman pelkoa siitä, että he joutuvat hankaluuksiin.

”Lähdesuoja on aivan olennaisen tärkeä demokraattisen yhteiskunnan elementti. Se ei ole vain tiedotusvälineitä varten vaan viime kädessä kansalaisia varten. Lähdesuojalla turvataan kansalaisten oikeus saada tietoa”, viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari sanoo.

”Jos lähdesuojaa lähdetään murtamaan, demokratiasta poistuu semmoinen öljy, joka palvelee tätä koko kansalaisyhteiskuntaa”, sanoo puolestaan tutkiva toimittaja Tuomo Pietiläinen Helsingin Sanomista.

MOT käsittelee myös viimesyksyistä tapausta, jossa poliisilähde tarjosi salaista tietoa MTV:lle ja paljastui. Tapaus päättyi traagisesti.

MOT: Kun lähteen suoja murtuu
TV1 maanantaina 16.2. klo 20
Toimittajana Boris Salomon

MTV Uutisten vastine MOT-ohjelmaan 16.2.2015

Täsmennys ohjelmaan (5.3.2015):
Esitutkinnassa lähdesuoja voidaan murtaa vain, kun kyseessä on törkeä rikos eli rikos, josta säädetty maksimirangaistus* on vankeutta vähintään kuusi vuotta. Sen sijaan oikeudenkäynnissä lähdesuojan murtamisedellytykset ovat laajemmat kuin esitutkinnassa: lähdesuoja voidaan mukaan murtaa myös silloin, kun kysymyksessä on tieto, joka on annettu vastoin sellaista salassapitovelvollisuutta, jonka rikkomisesta on erikseen säädetty rangaistus ("salassapitorikos").

*) Sana rangaistus vaihdettu sanaksi maksimirangaistus 21.8.2015

Kommentit