Hyppää pääsisältöön

Olipa kerran UMO-orkesteri, Satu-täti Sopanen ja Sorin Sirkus

Satu Sopanen ja UMO kuljettivat taikapeitolla yleisön musiikin maailmaan Tampereella elokuussa 2005 järjestetyssä konsertissa. Lavalla nähtiin myös Sorin Sirkuksen nuoria taitureita musiikin ja huikeiden sirkustemppujen pyörteissä. Olipa kerran orkesteri -nimeä kantanut ilmaiskonsertti oli osa Kulttuuri identiteetin rakentajana -hanketta.

Aurinkoinen kesäkonsertti pyörähti käyntiin musiikillisin taikavoimin. Huvitutista tuttu Satu Sopanen ja Uuden Musiikin Orkesteri UMO loihtivat tunnelmaan Taikapeitto-kappaleella. Maaginen tunnelma vain tiivistyi Sorin Sirkuksn taitajien kopsutellessa lavalle puujaloin. Sitten olikin aika kuulla laulu Nyt on aika. Kameli-laulun aikana lavalle saapui tietenkin myös sirkusmainen kyttyräselkä.

On tumma yö -kappaleen aikana lavalla nähdään Sorin Sirkuksen trapetsitaiteilijoita ja Buffalo Jim houkuttaa inkkarimaiset sirkuslaiset taiteilemaan rullilla.

Välillä on aika tasata hengitystä Hiljaa, hiljaa -laulun tahtiin, jotta voimia riittäisi Leikkilauluun. Hiiri Hupakko saa Sorin Sirkuksen siimahännät riidan perään tasapainoilemaan lavalla.

Umolaiset muistuttavat, että On kiva soittaa orkesterissa, jolloin Pikkunoitien iltalaulukaan ei enää pelota. Kun ilmoille kajahtaa Hälytysajoneuvot, rullaavat lavalle myös Sorin Sirkuksen yksipyöräiset. Leijonanmetsästys saa leijonat seisomaan jopa käsillään.

Olipa kerran orkesteri -konsertti päättyy Hei Dum Duubi -lauluun, jonka jälleen ilmoille pärisee vielä loppurumpu.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto