Hyppää pääsisältöön

Olipa kerran UMO-orkesteri, Satu-täti Sopanen ja Sorin Sirkus

Satu Sopanen ja UMO kuljettivat taikapeitolla yleisön musiikin maailmaan Tampereella elokuussa 2005 järjestetyssä konsertissa. Lavalla nähtiin myös Sorin Sirkuksen nuoria taitureita musiikin ja huikeiden sirkustemppujen pyörteissä. Olipa kerran orkesteri -nimeä kantanut ilmaiskonsertti oli osa Kulttuuri identiteetin rakentajana -hanketta.

Aurinkoinen kesäkonsertti pyörähti käyntiin musiikillisin taikavoimin. Huvitutista tuttu Satu Sopanen ja Uuden Musiikin Orkesteri UMO loihtivat tunnelmaan Taikapeitto-kappaleella. Maaginen tunnelma vain tiivistyi Sorin Sirkuksn taitajien kopsutellessa lavalle puujaloin. Sitten olikin aika kuulla laulu Nyt on aika. Kameli-laulun aikana lavalle saapui tietenkin myös sirkusmainen kyttyräselkä.

On tumma yö -kappaleen aikana lavalla nähdään Sorin Sirkuksen trapetsitaiteilijoita ja Buffalo Jim houkuttaa inkkarimaiset sirkuslaiset taiteilemaan rullilla.

Välillä on aika tasata hengitystä Hiljaa, hiljaa -laulun tahtiin, jotta voimia riittäisi Leikkilauluun. Hiiri Hupakko saa Sorin Sirkuksen siimahännät riidan perään tasapainoilemaan lavalla.

Umolaiset muistuttavat, että On kiva soittaa orkesterissa, jolloin Pikkunoitien iltalaulukaan ei enää pelota. Kun ilmoille kajahtaa Hälytysajoneuvot, rullaavat lavalle myös Sorin Sirkuksen yksipyöräiset. Leijonanmetsästys saa leijonat seisomaan jopa käsillään.

Olipa kerran orkesteri -konsertti päättyy Hei Dum Duubi -lauluun, jonka jälleen ilmoille pärisee vielä loppurumpu.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto