Hyppää pääsisältöön

Patakakkosen paastoajan ruokia

Patakakkosen keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo vierailivat Nurmeksessa Bomban karjalaistalolla 1979. He tutustuivat ortodoksikarjalaisten pääsiäistä edeltävään paastonaikaan, paastonajan ruokiin ja karjalaiseen kulttuuriin.

Ortodokseille pääsiäistä edeltävä paastonaika on vain yksi kirkkovuoden paastoista. Ennen pääsiäistä vietettävää paastonaikaa kutsutaan suureksi paastoksi. Ortodoksien ruokavalio vaihtuu eläinkunnan tuotteista kasvispainotteiseen ruokavalioon. Erilaiset ja eri tavoin säilötyt kasvikset, juurekset, marjat ja viljatuotteet ovat pääasiallisia ruoka-aineita. Lihaa, maitotuotteita ja kananmunia ei käytetä. Toisinaan niille etsitään korvaavia tuotteita, jos vain on mahdollista. Esimerkiksi voin korvaa ruuanlaitossa kasviperäinen öljy.

Bomban talolla karjalaisemännät näyttävät, miten tehdään voin korvaavaa öljyä liinansiemenistä eli hampun siemenistä. Kasvisöljyä käytetään myös paastopiirakoiden kuoren pehmittäjänä. Viljalla on suuri merkitys ruokapäydässä. Ei siis ihme, että paastonajan ruokapöydässä on monenlaisia piirakoita niin avo- kuin umpipiirakoita. Mutta piirakat poikkeavat paastoaikana siten, että täytettä laitetaan vähemmän kuin tavallisesti.

Liha on korvattu sienillä. Metsäsienistä – kuivatuista tai suolatuista saa monenlaista syötävää. Suolasienistä voi valmistaa muun muassa sienisalaattia. Kala on sienten ohella lihan korvaaja. Paastonajan kalakeitto valmistetaan kuivatuista pikkukaloista kuten särjistä ja perunoista sekä liemestä, joka saa vesi-jauhosuuruksen.

Kuivatuista marjoista kuten mustikoista voi valmistaa esimerkiksi kiisseleitä tai niitä voi syödä sellaisenaan makean nälkään.

Lopuksi istutaan runsailla antimilla katettuun ruokapöytään, jossa keittiömestarit toteavat, ettei karjalaisessa paastopöydässä nähdä nälkää.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto