Hyppää pääsisältöön

Pop Story oli väreissä svengaava avaus 1970-luvun nuorisomusiikkiin

Pop Story oli ensimmäinen suomalainen värivideotekniikalla toteutettu ohjelmasarja. Vuosina 1971–1972 tehdyn ohjelmasarjan kaikki musiikkiesitykset äänitettiin livenä ainutkertaisuuden saavuttamiseksi. Aikakauden nimekkäitä artisteja sekä musiikkivideoita esitellyt sarja käsitteli musiikin lisäksi myös ajankohtaisaiheita. Kaikkiaan kymmenosaisesta sarjasta on säilynyt kolme jaksoa.

Järjestyksessään ensimmäinen Pop Storyn säästyneistä osista on sarjan kolmas jakso (katsottavissa yllä). Jaksossa esiintyi Kristiina Hautala, yhtyeet Noidannuoli sekä Elonkorjuu ja laulajalegenda Kirka Babitzin, jota myös haastateltiin. Räikeäraitaiseen paitaan sonnustautunut nuorisoidoli sai vastailla muun muassa kysymyksiin siitä, lähtisikö hän koskaan itse mukaan politiikkaan.

Ulkomaisista artisteista jaksossa esiteltiin Shocking Blue, Free ja Christie-yhtyeet, joilta kaikilta nähtiin musiikkivideot. Studiobändinä ohjelmassa toimi Made in Finland.

Ohjelmasarjaa kuvattiin Pasilan PAL-väritekniikkaan muutetussa studio 4:ssä kahdella videokameralla, mutta ohjelman tekijät hyödynsivät kuvanauhoituksen playback-tekniikkaa niin, että käytännössä musiikkinumeroita kuvattiin neljällä kameralla.

Danny toi ruutuun show'n — Eero & Jussi sekä pojat rokin

Toinen jälkipolville säilynyt Pop Story on sarjan neljäs osa (katsottavissa alla). Kirkkaimmassa valokeilassa jaksossa oli nuorisoidoliksi noussut Danny (Ilkka Lipsanen), joka esiintyi lavalla mm. Evel Knievel -tyylisessä tähtihaalarissa tanssityttöineen. Ulkomaalaisartisteista jaksossa katsastettiin maineikkaan englantilaisen rock-yhtye Deep Purplen esitys.

Suomalaista rock-kermaa jaksossa edusti livenäkin esiintynyt Eero ja Jussi Raittisen maineikas The Boys -yhtye. Pop Story 4:ssa nähtiin myös folk-duo Carita ja Marianne, kultakurkku Keijo Minerva, amerikkalainen Buck Owens ja englantilaisbändi McGuinness Flint.

Frederik oli Juudas — Kirka Jeesus

Viimeinen säilynyt Pop Story (katsottavissa alla) on myös teemaltaan yhtenäisin jaksoista. Musiikkitrendien lisäksi sarjan kahdeksannessa jaksossa käsiteltiin Suomessakin 1970-luvun alussa jalansijaa hakenutta ja etenkin nuorten suosiossa ollutta Jeesus-liikettä.

Suomessa on täsmälleen noin 1386 tv- ja radio- ja levytähteä, tänään esittelemme heistä viisi― Pop Storyn lehdistöteksti 1972

Suomen ”junttidiskon" kuningas, Frederik, esitti ohjelmassa Jeesus Kristus Supertähti -musikaalista Juudaksen laulun. Frederikin läpimurtokauden alkuvuosien esitys on Yleisradion vanhin säilynyt Frederik-kuvataltiointi. Lavalla nähtiin myös muita musikaalin hahmoja. Kirka oli itseoikeutetusti Jeesus, Kalle Fält lauloi Simon Kiivailijan osuuden ja Raya (Raija Alenius) Maria Magdalenan laulun.

Ohjelmajakson jälkimmäisessä, kansainvälisessä osuudessa amerikkalainen The Forerunners esitteli suomalaiskatsojille sanomaansa.


Vaikka ohjelmasarjan jaksoista peräti seitsemän lienee hävitetty lopullisesti, on Ylen lähetystietokannassa säilynyt tieto myös näissä jaksoissa esiintyneistä artisteista.

Puuttuvien Pop Story -jaksojen artistivieraat
Pop Story 1: Muska, Seidat ja Woodoo.
Pop Story 2: Markku Aro, Made in Finland, Oliver, Redwing, Satu Markuksela, Elonkorjuu,The Flock, Irina Milan sekä Petri & Pettersson Brass.
Pop Story 5: Lea Laven, Kisu, Maria Maren, Gugi, Arto Vilkko, Wigwam ja Made in Finland sekä The New Seekers.
Pop Story 6: Tapani Kansa, Mendoza, Iiris Keinänen, Jim Post, Simon Scott sekä Billy Preston.
Pop Story 7: Jukka Kuoppamäki, Harri Saksala, Kalevala, Pauliina, Smoking, Calle Fält, Made in Finland, Markku Suominen sekä Veikko Samuli.
Pop Story 9: Arto Sortavalta, Paula Koivuniemi, The Zoo, Frank Robson, Harri Saksala, Kalevala sekä ruotsalaisyhtye Mendoza.
Pop Story 10: Markku Aro, Pirkko Saanakorpi, Pekka Pajula, Raija Alenius, Defiers, "Pastori" Pohjalainen, yhdysvaltalainen The Forerunners sekä Muska.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto