Hyppää pääsisältöön

Pop Story oli väreissä svengaava avaus 1970-luvun nuorisomusiikkiin

Pop Story oli ensimmäinen suomalainen värivideotekniikalla toteutettu ohjelmasarja. Vuosina 1971–1972 tehdyn ohjelmasarjan kaikki musiikkiesitykset äänitettiin livenä ainutkertaisuuden saavuttamiseksi. Aikakauden nimekkäitä artisteja sekä musiikkivideoita esitellyt sarja käsitteli musiikin lisäksi myös ajankohtaisaiheita. Kaikkiaan kymmenosaisesta sarjasta on säilynyt kolme jaksoa.

Järjestyksessään ensimmäinen Pop Storyn säästyneistä osista on sarjan kolmas jakso (katsottavissa yllä). Jaksossa esiintyi Kristiina Hautala, yhtyeet Noidannuoli sekä Elonkorjuu ja laulajalegenda Kirka Babitzin, jota myös haastateltiin. Räikeäraitaiseen paitaan sonnustautunut nuorisoidoli sai vastailla muun muassa kysymyksiin siitä, lähtisikö hän koskaan itse mukaan politiikkaan.

Ulkomaisista artisteista jaksossa esiteltiin Shocking Blue, Free ja Christie-yhtyeet, joilta kaikilta nähtiin musiikkivideot. Studiobändinä ohjelmassa toimi Made in Finland.

Ohjelmasarjaa kuvattiin Pasilan PAL-väritekniikkaan muutetussa studio 4:ssä kahdella videokameralla, mutta ohjelman tekijät hyödynsivät kuvanauhoituksen playback-tekniikkaa niin, että käytännössä musiikkinumeroita kuvattiin neljällä kameralla.

Danny toi ruutuun show'n — Eero & Jussi sekä pojat rokin

Toinen jälkipolville säilynyt Pop Story on sarjan neljäs osa (katsottavissa alla). Kirkkaimmassa valokeilassa jaksossa oli nuorisoidoliksi noussut Danny (Ilkka Lipsanen), joka esiintyi lavalla mm. Evel Knievel -tyylisessä tähtihaalarissa tanssityttöineen. Ulkomaalaisartisteista jaksossa katsastettiin maineikkaan englantilaisen rock-yhtye Deep Purplen esitys.

Suomalaista rock-kermaa jaksossa edusti livenäkin esiintynyt Eero ja Jussi Raittisen maineikas The Boys -yhtye. Pop Story 4:ssa nähtiin myös folk-duo Carita ja Marianne, kultakurkku Keijo Minerva, amerikkalainen Buck Owens ja englantilaisbändi McGuinness Flint.

Frederik oli Juudas — Kirka Jeesus

Viimeinen säilynyt Pop Story (katsottavissa alla) on myös teemaltaan yhtenäisin jaksoista. Musiikkitrendien lisäksi sarjan kahdeksannessa jaksossa käsiteltiin Suomessakin 1970-luvun alussa jalansijaa hakenutta ja etenkin nuorten suosiossa ollutta Jeesus-liikettä.

Suomessa on täsmälleen noin 1386 tv- ja radio- ja levytähteä, tänään esittelemme heistä viisi― Pop Storyn lehdistöteksti 1972

Suomen ”junttidiskon" kuningas, Frederik, esitti ohjelmassa Jeesus Kristus Supertähti -musikaalista Juudaksen laulun. Frederikin läpimurtokauden alkuvuosien esitys on Yleisradion vanhin säilynyt Frederik-kuvataltiointi. Lavalla nähtiin myös muita musikaalin hahmoja. Kirka oli itseoikeutetusti Jeesus, Kalle Fält lauloi Simon Kiivailijan osuuden ja Raya (Raija Alenius) Maria Magdalenan laulun.

Ohjelmajakson jälkimmäisessä, kansainvälisessä osuudessa amerikkalainen The Forerunners esitteli suomalaiskatsojille sanomaansa.


Vaikka ohjelmasarjan jaksoista peräti seitsemän lienee hävitetty lopullisesti, on Ylen lähetystietokannassa säilynyt tieto myös näissä jaksoissa esiintyneistä artisteista.

Puuttuvien Pop Story -jaksojen artistivieraat
Pop Story 1: Muska, Seidat ja Woodoo.
Pop Story 2: Markku Aro, Made in Finland, Oliver, Redwing, Satu Markuksela, Elonkorjuu,The Flock, Irina Milan sekä Petri & Pettersson Brass.
Pop Story 5: Lea Laven, Kisu, Maria Maren, Gugi, Arto Vilkko, Wigwam ja Made in Finland sekä The New Seekers.
Pop Story 6: Tapani Kansa, Mendoza, Iiris Keinänen, Jim Post, Simon Scott sekä Billy Preston.
Pop Story 7: Jukka Kuoppamäki, Harri Saksala, Kalevala, Pauliina, Smoking, Calle Fält, Made in Finland, Markku Suominen sekä Veikko Samuli.
Pop Story 9: Arto Sortavalta, Paula Koivuniemi, The Zoo, Frank Robson, Harri Saksala, Kalevala sekä ruotsalaisyhtye Mendoza.
Pop Story 10: Markku Aro, Pirkko Saanakorpi, Pekka Pajula, Raija Alenius, Defiers, "Pastori" Pohjalainen, yhdysvaltalainen The Forerunners sekä Muska.

 • Sisällissota 1918 – punaiset muistot

  Harvinaiset arkistohaastattelut antavat äänen hävinneille.

  Suomen vuoden 1918 sota ei jakanut vain kansakuntaa vaan myös sen muistin. Hävinneiden tulkinta tapahtuneesta jäi vuosikymmeniksi virallisen julkisuuden ulkopuolelle. He kertovat tässä, miksi olivat mukana ja minkä hinnan saivat siitä maksaa.

 • Eero Leväluomalla oli harvinainen kyky muuttaa kuva ääneksi

  Ohjaaja tunnetaan Suomi-filmeistä ja dekkarikuunnelmista.

  Eero Leväluoma (1896-1969) teki poikkeuksellisen uran elokuvien, näytelmien ja radiokuunnelmien parissa. Yhdeksänvuotiaana teatterilavalle noussut poika esiintyi, lavasti ja ohjasi kotimaisissa elokuvissa, johti parikymmentä vuotta eri teattereita ja siirtyi viisikymppisenä töihin Yleisradion teatteriosastolle. Hän ohjasi satoja kuunnelmia ja koukutti yleisön äänitehosteilla ja tunnussävelillä jännityssarjojen maailmaan.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • “Muistakaa, että minunkin täytyy elää” – ohjaaja Tapio Piiraisen muistot teoksistaan ovat täynnä itseironiaa

  Ohjaaja Tapio Piirainen muistelee teoksiensa tekoa.

  Areenassa on katsottavissa laaja paketti Tapio Piiraisen ohjaamia elokuvia ja sarjoja, kuten Poliisin poika ja Viimeiset siemenperunat. Tragikomedioistaan ja Raid-sarjasta tunnettu ohjaaja itse muistelee katsottavissa olevien elokuvien ja sarjojen tekemistä itseironisella ja hauskalla tavalla.
  Toivotut: Poliisin poika – ja muita Tapio Piiraisen ohjauksia Yle Areenassa

 • Punikkeja ja jääkäreitä – tasavallan syntyvuosien kokijat äänessä

  Itsenäisyyden murrosvuosien todistajat muistelevat netissä.

  Elävä arkisto on jo aiemmin julkaissut runsaasti silminnäkijäaineistoa 100-vuotisen Suomen kuohuvasta alkutaipaleesta. Uusin lisäys on Ylen ja kahden työväenarkiston yhteistyönä syntynyt järkälemäinen haastattelukooste sisällissodan punaisten muistoista.

 • Sisällissota 1918 – punaiset muistot

  Harvinaiset arkistohaastattelut antavat äänen hävinneille.

  Suomen vuoden 1918 sota ei jakanut vain kansakuntaa vaan myös sen muistin. Hävinneiden tulkinta tapahtuneesta jäi vuosikymmeniksi virallisen julkisuuden ulkopuolelle. He kertovat tässä, miksi olivat mukana ja minkä hinnan saivat siitä maksaa.

 • Eero Leväluomalla oli harvinainen kyky muuttaa kuva ääneksi

  Ohjaaja tunnetaan Suomi-filmeistä ja dekkarikuunnelmista.

  Eero Leväluoma (1896-1969) teki poikkeuksellisen uran elokuvien, näytelmien ja radiokuunnelmien parissa. Yhdeksänvuotiaana teatterilavalle noussut poika esiintyi, lavasti ja ohjasi kotimaisissa elokuvissa, johti parikymmentä vuotta eri teattereita ja siirtyi viisikymppisenä töihin Yleisradion teatteriosastolle. Hän ohjasi satoja kuunnelmia ja koukutti yleisön äänitehosteilla ja tunnussävelillä jännityssarjojen maailmaan.

 • Rintamäkeläiset olohuoneessa – joulu tulee, jurotus pysyy

  Vanhoissa suosikkidraamoissa ei joulu olekaan yhtä juhlaa.

  Kun suositussa suomalaisessa draamasarjassa on joulun aika, voisi kuvitella maalaisidylliä ja perheonnea. Mutta mitä tapahtuukaan Rintamäkeläisten joulupäivänä 1972 esitetyssä jaksossa, jonka yleisö äänesti katsottavaksi Areenaan. Ainakin siinä kouritaan, jupistaan, jurotetaan ja petetään.

 • Täällä Pohjantähden alla -elokuva uhmasi uutta aaltoa ja syntyi pystypäin vanhana

  Laineen suurelokuva valmistui vuonna 1968

  Edvin Laine pääsi sovittamaan Väinö Linnan kansallisromaanin elokuvaksi vasta kymmenkunta vuotta kirjasarjan ilmestymisen jälkeen hetkellä, jolloin elokuvateollisuus oli julistettu kuolleeksi. Fennada-Filmin ja Ylen tuottama Laineen ensimmäinen väriohjaus oli vuonna 1968 tyyliltään epämuodikas kolmituntinen suurelokuva, joka kritiikistä huolimatta antoi Pentinkulman kyläyhteisölle ne kasvot, joihin me palaamme.

 • Metsolat – Tie joka vei meidät kotiin

  1990-luvun suosikkisarja kertoo kainuulaisen suvun tarinaa

  Suomi eli huoletonta nousukautta 1980-luvun lopussa, mutta uusi vuosikymmen nosti sinivalkotaivaalle synkkiä pilviä. 90-luku toi laman, joka oli taloudellisesti ja myös henkisesti monelle raskasta aikaa. Näistä nousukauden ja laman ajoista kertoo Suomen yksi suosituimmista tv-sarjoista, Metsolat.
  Katso Metsolat-jaksoja Yle Areenassa

 • Metsolat on palannut! Nämä asiat sinun on tiedettävä ysärin suosikkisarjasta

  Metsolat on katsottavissa Areenassa vuoden ajan.

  Rakastettu, kaivattu ja toivottu Metsolat on nyt katsottavissa Areenassa. Muistatko tuon ysärisarjan, jossa seurattiin paitsi Metsoloiden laajennetun perheen elämää, myös koko suomalaisen maaseudun murrosta 1980-1990-lukujen vaihteessa? Lehmät vaihtuivat hiihtokeskukseen, lapsia muutti ympäri maailmaa, mutta aina se Kari Kaukovaara kiusasi Metsolan Erkkiä.

 • Pekan perillinen -radioseikkailussa Lipponen pelastaa tyttärensä ja rakkaansa

  Lipponen ja Korkki selvittävät Pekan tyttären sieppausta.

  Prinssieversti, ylipiäjohtaja Pekka Lipponen hoitaa kaikessa rauhassa öljyahväärejään San Diegossa, kun hotellihuoneeseen lähetetään uhkaileva papukaija ja puhelimessa lausutaan Hirtettyjen balladia. Yöjuna vie Lipposen ja palvelijansa Pavel Pohjosen Meksikoon, jossa he sotkeutuvat ensitöikseen markiisittaren tyttären sieppaukseen. Mutta kuka onkaan tämä suomalaissukuinen öljykenttien omistajatar?