Hyppää pääsisältöön

Hyvä Sibelius-projekti, kelvoton Sibelius-levy

Jussi Makkonen ja Azig Azezian: Jean Sibelius
Jussi Makkonen ja Azig Azezian: Jean Sibelius uudet levyt

Sellisti Jussi Makkonen tekee ansiokasta ruohonjuuritason konserttityötä kiertämällä konserttisaleja, kouluja ja kirkkoja. Hänen veljensä Matti Makkonen sovittaa konserttikonseptit kevyiksi ja toimiviksi. Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi Makkosten työryhmä on tietysti tarttunut Sibeliukseen. Konsepti epäilemättä toimii konsertissa, mutta siitä tehty käyntikorttilevy on harmillista kuultavaa.

Valse triste, Kuusi ja pari muuta Sibelius-hittiä kuullaan levyllä sovituksina sellolle ja pianolle; Karelia-sarjaa höystetään lisäksi viululla. Mutta ei siitä musiikkia tule. 1800-luvulle tyypillisten salonkisovitusten levyttämisen voi jotenkin hyväksyä menneen ajan kuvana, mutta nykyajan teemalevyllä kyse on taiteellisesta hutilyönnistä. Matti Makkonen sovittaa mitä pystyy, mutta etenkin Finlandia ja Karelia-sarja kuihtuvat köyhän kokoonpanon myötä kokonaan, kun taas Kuusi tuntuu todella vieraantuneelta, kun ihana melodia repäistään irti pianotekstuurista. Asiaa ei auta sähkökaiulta maistuva puoliammattimainen äänitys eikä harrastajatason graafinen suunnittelu.

Sovitusten välissä kuullaan pari laulua alkuperäisasussaan, mutta mezzosopraano Annastiina Tahkolan laulu leikkaa ilmaa harmillisen räikeästi, ja Kullervon valitukseen Esa Ruuttunen annostelee niin paljon paatosta että sanat peittyvät.

Korostan että kritiikkini koskee vain levyä. Makkosen työryhmien konsertteja arvostan kyllä. Tiedän myös, että kritiikkini ei tämän levyn myyntiä vähennä. Sitä myydään konserttien jälkeen tyytyväisten kuulijoiden käteen erittäin paljon - ja hyvä niin.

Jussi Makkonen ja Azig Azezian: Jean Sibelius
Jussi Makkonen ja Azig Azezian: Jean Sibelius uudet levyt
Jean Sibelius (sov. Matti Makkonen): Karelia-sarja; Lauluja; Pikkukappaleita. - Nazig Azezian, piano, Jussi Makkonen, sello, Annastiina Tahkola, mezzosopraano, Esa Ruuttunen, baritoni, ja Susanna Mieskonen-Makkonen, viulu. (CHARMI-01)

Kuuntele Uudet levyt 14.2.2015, toimittajana Kare Eskola.

  • Aika klassista

    Anne Teikari kertoo ohjelmistaan

    Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.

  • Kapellimestari Hannu Lintu ottaa mallia koirastaan – Taiteilija koronakeväänä 2020

    Muusikoiden ajatuksia koronakeväänä 2020.

    Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu viettää koronakevättä kotonaan Helsingissä muun muassa kirjojen parissa. Suomen kirjasäätiö on valinnut kirjallisuuden harrastajana tunnetun kapellimestarin ”diktaattoriksi”, joka valitsee vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan. Kolmijäsenisen valintalautakunnan nimeämät 3-6 ehdokasta julkistetaan marraskuun alussa. Kenelle niistä Lintu antaa Finlandia-palkinnon, selviää 25. marraskuuta.