Hyppää pääsisältöön

Iisa: "Rakastuneena on sekopäinen"

Rakkaus merkitsee mulle oikeestaan aika lailla kaikkea. Mä olen niin tunneihminen. Joku voi sanoa, että on elämässä muutakin kuin tunteet, mutta jos on tunneihminen, ei oikeastaan ole.

Iisan rakkauslaulut

Rakkaus käsittää niin paljon. On tietenkin romanttinen rakkaus, sitten on rakkaus läheisiin, perheeseen, omiin lapsiin ja ystäviin, mutta on myös rakkaus omaan itseensä, joka näkyy hyvänä olona itsensä kanssa. Sitä kautta se heijastuu kaikkeen sun ympärillä.

Järki ja tunteet ovat usein törmäyskurssilla ja tiedän, ettei aina voi mennä sokeasti tunteella, täytyy ajatella järkiasioitakin. Mutta jos mietin mun elämäni valintoja, kaikki ne on menneet aina tunteella. Jos olen tunnustellut jonkin aikaa, mikä oikea ratkaisu on, kyllä tunne on aina voittanut tähän asti. Varmaan jatkossakin.

Ihmisyydessä ja inhimillisyydessä on osa-alue, jota on tosi vaikea vääntää kaavioksi tai numeroksi. Se tekee elämästä elämisen arvoista ja haluan vaalia juuri sitä.

Varmasti tunteet on tehneet virheitäkin, mutta jos tunteella tekee virheen, se ei ole sama kuin jos tekisi järjellä virheen. Siksi se ei voi harmittaa. Se on vienyt uuteen tilanteeseen. Jos yrittää päästä vaikka mutkan kauttakin lähelle sitä, mikä itsestä tuntuu oikealta, pysyy kuitenkin oikealla tiellä.

Rakastuneena on aika sekopäinen hyvällä tavalla. Voi unohtua jotkut arkiset asiat, hymyilyttää, vaikka satais taivaalta kuraa. Tunneihmisenä tunteet ovat synkassa myös fysiikan kanssa. Positiiviset ja negatiiviset tunne-elämän heilahtelut näkyvät esimerkiksi unissa tai syömisessä.

Rakkautta ei varmasti koskaan pysty kokonaan selittämään tieteen avulla. Siinä on olemassa x-faktori, vähän sama kuin musiikissa. Parhaimmillaan kappale on enemmän kuin osiensa summa. Se ei ole pelkästään teksti, sävel ja tulkinta, vaan siinä on vielä jotain muuta. Varmasti tiede voi selittää rakkautta johonkin pisteeseen asti, mutta ihmisyydessä ja inhimillisyydessä on kuitenkin osa-alue, jota on tosi vaikea vääntää kaavioksi tai numeroksi. Se tekee elämästä elämisen arvoista ja haluan vaalia juuri sitä.

Rakkaus on yksi elämän asia, joka osoittaa elämän ennakoimattomuuden. Se voi tulla nurkan takaa ja yhtäkkiä laittaa pakan uusiksi.

Rakastuminen voi olla huumaavaa. Niin ihanaa kuin rakastuminen onkin, tietää, että se ihastumisen huuma on vain ohimenevä tunne. Kukapa siihen ei haluaisi jäädä kiinni tietyllä tapaa. Itse en kuitenkaan ole jäänyt siihen kiinni, koska kuitenkin tiedostan, että se olisi aika tuhoisaa itselle ja läheisille. Se olisi itsekästäkin. Elämää tulisi katsottua myös aika kapeasti, jos sitä vain katsoisi huippuihastumisen tilassa.

Artistina rakkaudessa korostuu yhteys omaan itseen. Pitää olla oman itsensä paras kaveri ennen kuin on annettavaa ulkopuolelle. Kun on sinut itsensä kanssa, musiikkiin voi heittäytyä.

Mä oon aina ihan tiloissa, kun kirjoitan jotain. Tunneihminen työssään. Mun tunneihmisyys pääsee oikeuksiinsa, kun teen tekstejä. Tunteista on tullut mulle tärkeä työkalu. Heittäydyn, se on tosi herkkää. Samaistun ja eläydyn eri tilanteisiin. Elän niissä tunnetiloissa.

Vieraana: Iisa -ohjelmassa esitettävä Brooklyn-kappale kertoo itsensä etsimisestä ja hukassa olemisesta. "Voit mennä kauaskin etsimään itseä ja todeta, että olisit voinut olla kokoajan ihan lähellä. Huomaat, ettei se mitä etsit ollutkaan siellä kaukana", Iisa kuvailee.

Livenä

Kommentit