Hyppää pääsisältöön

Joshua Bellin filharmoninen Bach masentaa

Joshua Bell: Bach
Joshua Bell: Bach uudet levyt

Amerikkalainen viulutirehtööri Joshua Bell on sitä mieltä, että valtavirran romantikot soittivat 80-luvulla Bachia ihan hyvin. Niinpä hän soittaa Bachia aivan samalla tavalla. Se osoittaa hirvittävää henkistä laiskuutta.

Joshua Bellin kunniaksi on sanottava, että hän ei väitä soittoaan historiallisesti tietoiseksi, vaan mutisee levyvihossa muuta mukasyvällistä ja joutavaa. Samaan viittaa levyn ohjelmisto. Kahdelle viulukonsertolle ja pakolliselle Air-hitille seuraa pitävät Gavotti E-duuri ja Chaconne d-molli sooloviululle - mutta hirvittävinä orkesterisovituksina. Alun perin Mendelssohnin ja Schumannin nikkaroimat pianosäestykset on orkestroitu tavalla, joka tukahduttaa viulustemman monumentaalisen yksinäisyyden turpealla filharmonisuudella.

Bell ei edes soita erityisen hyvin. Toki hän saa nämä peruskurssitasoiset konsertot sulavasti menemään, mutta siihen se jääkin. Muutama raikkaaksi naamioitu rytminen fraseeraus hukkuu svengin yleiseen puutteeseen. Kertausten päälle Bell liimaa kömpelöitä korukuvioita, jotka herättävät minussa myötähäpeää ja periodisoiton ammattilaisissa luultavasti raivoa. Kyse ei ole purismista tai siitä, että edes minun mielestäni olisi vain yksi oikea tapa soittaa barokkimusiikkia. Kyse on henkisestä laiskuudesta, jota levy levittää ympärilleen.

Ahdistuksen viimeistelee kamariorkesteri Academy of St Martin-in-the-Fields, joka tekee kaikkensa pilatakseen Bachin kuulaan polyfonian laiskalla sointisiirapilla. Puolihuolimaton cembalonrämpytys ei asiaa auta, kun äänityskin on tehty makeuden ehdoilla, yksityiskohtia ja diskanttia peläten.

Jos ette vielä ymmärrä suurten levy-yhtiöiden kriisin syvyyttä, hankkikaa tämä levy. Tietysti laiska suuryhtiö sopii hyvin yhteen laiskan suurviulistin ja laiskan suurkamariorkesterin kanssa. Yhdessä heidän kelpaa syöksyä siihen kaupallis-taiteelliseen railoon, jonne muukin turhuus on taidemusiikin levyteollisuudesta suistunut.

Joshua Bell: Bach
Joshua Bell: Bach uudet levyt
Johann Sebastian Bach: Viulukonsertot a-molli ja E-duuri; Chaconne d-molli (sov. Felix Mendelssohn); Air orkesterisarjasta nro 3 D-duuri; Gavotte sooloviulupartitasta nro 3 E-duuri (sov. Robert Schumann). - Joshua Bell, viulu, ja Academy of St. Martin-in-the-Fields. (Sony Classical, 88843087792)

Kuuntele Uudet levyt 14.2.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.