Hyppää pääsisältöön

Periodimuusikot etsivät Suomi-juuriaan

Alban levykansi
Alban levykansi Kuva: Alba alban levykansi

Keski-Euroopassa barokkimusiikin voi kokea oman musiikkikulttuurin juuriksi. Suomessa on toisin - barokin aikaan ei ollut Suomea, tai ainakaan siellä ei soinut Bach. Barokkimusiikki siinä muodossa kuin me siitä yleensä nautimme on Suomessa nykyajan keksintöä ja tuontitavaraa. Kenties siksi Suomen periodimuusikot etsivät innokkaasti juuriaan, vuoroin kansanmusiikista vuoroin arkistoista. Jälkimmäistä tapaa edustaa Opus X -yhtyeen uutuuslevy, joka kurkottaa Suomen barokkimusiikin historiaan uskaliaammin kuin koskaan.

Levyn ohjelmisto on raavittu kasaan lähteistä, jotka ovat laajemmat kuin luulisi mutta silti suppeat. Turun katedraalikoulun nuottikokoelmasta on mukana pari saksalaista pikkumotettia. Paikallisten porvarien yksityiset nuottikirjat puolestaan sisältävät 1700-luvun salonkihittejä, joiden "suomalaisuus" kansallisromanttisessa mielessä on ohutta. Nuottikirjat antavat soman kuvan porvariston soittoharrastuksesta, mutta yksinkertaiset tanssisävelmät kenraalibassosäestyksellä ovat niiden musiikillisesti hienostuneinta antia. Lisäksi mukana on muutama yksinkertainen juhlalaulu sekä ruotsalaisen Johan Helmich Romanin viulusonaatti.

On selvää, että levyllä kaavitaan laarinpohjaa. Edes vaikkapa Portugalissa tai Puolassa ei kansallisliput liehuen levytettäisi paikallisten porvarien harrastemusiikkia. Onneksi Opus X on kohottanut levyn pelkästä dokumentoinnista jonkinlaiseksi kuuntelukokemukseksi ohjelmiston rytmityksellä. Aina kun kuulija on kyllästymässä kömpelöihin soolomenuetteihin, kokoonpano vaihtuu tai musiikin laatu paranee hetkeksi.

Opus X -yhtyettä ohjelmiston musiikillinen laatu ei ole nujertanut. Continuo rämpyttää, Tuuli Lindebergin sopraano hymyilee vienosti ja Petri Tapio Mattson fraseeraa eloa yksiniitisiin viulusävelmiin. Erityisen etevästi soittaa Petra Aminoff, joka muotoilee Gabriel Hanneliuksen nuottikirjasta elävää, puhdasta huilutaidetta.

Levy todistaa että Suomessakin oli barokkimusiikkia, mutta levy ei todista, että se olisi hyvää tai omaleimaista.

"Barokkimusiikkia Suomesta." Säv. Andreas Hammerschmidt, Gustav Düben, Zachris Palm, Johann Helmich Roman ym. - Tuuli Lindeberg, sopraano, ja Opus X/Petri Tapio Mattson. (Alba, ABCD 373)

Kuuntele Uudet levyt 14.2.2015, toimittajana Kare Eskola.