Hyppää pääsisältöön

Pitäisikö avaruusolioille soittaa?

Seti-antennit
Seti-antennit Kuva: wiki media commons seti

Elämän merkkejä ulkoavaruudesta etsivä SETI-instituutti on kuunnellut signaaleja muilta sivilisaatioilta radioteleskoopeillaan yli kolmekymmentä vuotta. Mitään ei ole kuulunut. Olisiko aika soittaa itse?

Suuri joukko tutkijoita on tällä viikolla koolla Yhdysvaltojen San Josessa pohtimassa sitä, pitäisikö elämän etsinnässä ulkoavaruudesta siirtyä aktiiviseen vaiheeseen. Käytännössä tämä tarkoittaisi radiosignaalien lähettämistä lähimpiin aurinkokuntiin siinä toivossa, että kehittyneet sivilisaatiot huomaavat ne ja ehkä vastaavat.

Esimerkiksi SETI-instituutin johtaja Seth Hostak on tätä mieltä. Mutta monet myös pitävät tällaista toimintaa vaarallisena.

Astrobiologia
Astrobiologia Kuva: Nasa astrobiologia

”Monet ovat tätä vastaan. Heidän mielestään se olisi sama kuin huutaisi viidakossa. Koska et tiedä, mitä siellä on, olisi parempi olla hiljaa”, Hostak kuvailee BBC:n haastattelussa.

Pahin pelko tietenkin on, että muukalaiset ovat vihamielisiä ja kuulleessaan ”huutomme” saapuvat tänne tuhoamaan meidät.

Hostakin mukaan tämä on enemmän scifin luomaa väärää pelkoa kuin todellinen uhka. ”Miksi ihmeessä muukalaisilla olisi tarve tehdä niin?”, hän kysyy.

ihmiskunta on tavallaan jo lähettänyt viestin eikä ongelmia ole tullut

Lisäksi ihmiskunta on tavallaan jo lähettänyt viestin eikä ongelmia ole tullut. Ensimmäiset tv- ja radiolähetykset kiitävät radioaaltoina jo etäällä ulkoavaruudessa, samoin esimerkiksi toisen maailmansodan tutkien signaalit.

Vastustajat ovat sitä mieltä, että Hostak on turhan optimistinen. Vaikka ulkoavaruuden asukkaat olisivat hyväntahtoisiakin, emme tunne niiden kulttuuria ja kehitystasoa. Ne saattaisivat huomaamattaankin pyyhkäistä pois alkeellista elämää ylläpitävän häiritseviä signaaleja tuottavan pienen etäisen maapallon.

Ja jos signaali päätetään lähettää, jäljellä on vielä yksi suuri kysymys: mitä sen pitäisi sisältää?

Aihetta sivutaan myös Tiedeykkösessä tiistaina 17. helmikuuta klo 12.15, Radio 1

Kommentit
 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.