Hyppää pääsisältöön

Sibelius-juhlavuoden ohjelmat yhdessä paketissa

Jean Sibelius
Jean Sibelius Kuva: Museovirasto jean sibelius

Yleisradio tuo säveltäjämestari Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan jokaiseen suomalaiseen kotiin radiossa, televisiossa ja verkossa. Tutustu ajankohtaiseen tietoon Ylen Sibelius-tarjonnasta läpi juhlavuoden 2015.

Yle Radio 1

Joulukuu

Yle Teema: ti 29.12.

10.00 Sibelius, Lintu ja RSO
"Hän eli niin voimaperäisesti, että välistä muistutti suorastaan jotakin eläintä, koskessa loiskahtelevaa kalaa tai nuorta metsästyskoiraa." Mutta niin vain nuori ja kuriton Sibelius astuu esiin sinfonikkona 1899. 1/7
11.14 Sibelius, Lintu ja RSO
Salaperäinen ihailija Herra X kehottaa Sibeliusta lähtemään Italiaan oppimaan kauneutta. Kuollutta tytärtään surevat Janne ja Aino lähtevät matkaan. Välimeren valo ei tuo paratiisia, mutta panee alulle 2. sinfonian. 2/7.
12.28 Sibelius, Lintu ja RSO
Ainola valmistuu 1904. Perhe muuttaa, mutta Janne viftailee Pariisissa, josta tuo mukanaan teeman "Rukous Jumalalle". Keskeneräinen Marjatta-oratorio katoaa kuin tuhka tuuleen, ja sen aineksista syntyy 3. sinfonia. 3/7
13.25 Sibelius, Lintu ja RSO
Kurkkukasvain pysäyttää Sibeliuksen, joka joutuu raitistumaan. Ahdistunut säveltäjä hakee inspiraatiota Kolilta ja kuuntelee "sisäisiä ääniään", jotka sanelevat hänelle 4. sinfonian, katkeransuloisen ripittäytymisen. 4/7
14.34 Sibelius, Lintu ja RSO
Maailmansota eristää Suomen ja Sibeliuksen, joka kerää inspiroituneena "Taivaan mosaiikkipaloja", joista rakentaa 5. sinfonian. Raittius on päättynyt. Teos menee kahdesti uusiksi ennen kuin säveltäjä on tyytyväinen. 5/7.
15.38 Sibelius, Lintu ja RSO
1920-luvun alussa Sibeliuksen kansainvälinen maine kasvaa, itsenäinen Suomi kehittyy, mutta Aino mököttää, kun vanheneva ja rahapulainen Janne ryypiskelee. Yleisölle Sibelius kaataa "raikasta lähdevettä", 6. sinfoniansa. 6/7.
16.35 Sibelius, Lintu ja RSO
Sibeliukselta tilataan Tukholmaan uusi orkesteriteos, jota Janne lähtee maaliskuussa 1924 johtamaan. Syntyy yksiosainen 7. sinfonia, jonka rakenteen vallankumouksellinen modernismi avaa ikkunan uuteen maailmaan. 7/7.

su 20.12.

15.05 Yleisradion joulukonsertti Helsingissä
Key Ensemble, Päivi Severeide, harppu, ja Helsinki Brass Quartet, joht. Teemu Honkanen. - Jean Sibelius: Kallionkirkon kellosävelmä. Armas Maasalo: Joulun kellot. Ahti Sonninen: Jouluhymni. Armas Maasalo: Mä kanssa enkelten. Mikko Heiniö: ...Maria aber behielt...; Bogoroditse devo. Einojuhani Rautavaara: Canticum Mariae virginis; Marjatan jouluvirsi. Jean Sibelius: Nu står jul vid snöig port; Nu så kommer julen; Jo joutuu ilta; Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt; On hanget korkeat nietokset. Suoran lähetyksen Helsingin Kallionkirkosta kuuluttaa Inari Tilli.

pe 18.12.

19.03 Radion sinfoniaorkesterin konsertti
Joht. Hannu Lintu, sol. Karita Mattila, sopraano, ja Anssi Karttunen, sello. - Claude Debussy: Faunin iltapäivä. Magnus Lindberg: Sellokonsertto. Jean Sibelius: Luonnotar. - Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

ma 14.12.

19.03 Radioteatterin valiouusinta: Kahdeksas sinfonia, osa 2/2.
Aino Sibelius tekee tiliä elämän ja kuoleman kanssa Jean Sibeliuksen kuoleman jälkeisenä päivänä. Takaumien ja muistikuvien myötä syntyy myös tarina Ainosta. Mikä on ollut hänen merkitys miehensä työlle? Muistot kulminoituvat kahdeksannen sinfonian vaiheisiin ja säveltäjän vaikenemiseen. Harri Virtasen kirjoittama ja ohjaama kuunnelma Kahdeksas sinfonia on kertomus kuoleman kohtaamisesta, elämänikäisen liiton päättymisestä, luomistyön ja perhe-elämän ristiriidasta, lahjakkuuden ja menestymisen hinnasta. Jean Sibeliuksen syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta 8.12.2015. Musiikin säveltänyt Eero Hämeenniemi, esittäjä Kaapeli-jousikvartetti. Henkilöt: Aino Sibelius - Eeva-Kaarina Volanen. Jean Sibelius - Lasse Pöysti. Robert Kajanus - Jussi Lampi. Akseli Gallen-Kallela - Pekka Valkeejärvi. Pankkimies - Risto Kaskilahti. Alaston nainen - Tiina Lymi. Valiouusinta on vuodelta 1995.

pe 11.12.

19.03 Helsingin kaupunginorkesterin vierailukonsertti Tallinnassa
Joht. John Storgårds, sol. Yefim Bronfman, piano, ja Soile Isokoski, sopraano. - Jean Sibelius: Satu. Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 5 Es-duuri 'Keisarikonsertto'. - Väliajalla haastateltavina konserttiin liittyviä ajankohtaisia vieraita. - Jean Sibelius: Luonnotar; Sinfonia nro 7 C-duuri. (Tallinnan Estonia-konserttisalista 9.12. äänitetyn konsertin toimittaa Helena Hannikainen).

to 10.12.

21.00 M-studio: Ylen historialliset Sibelius-äänitteet

19.03 Tampere Filharmonia - Sibeliuksen neljäs
Joht. Santtu-Matias Rouvali. - Richard Strauss: Don Juan. Theo Verbey: Fraktaalisinfonia. Jean Sibelius: Sinfonia nro 4. Väliajalla haastatellaan Tampere Filharmonian intendenttiä Helena Hiilivirtaa, soolosellisti Joona Pulkkista, hollantilaista säveltäjää Theo Verbeytä sekä ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalia. - Tampere-talossa 9.10. äänitetyn konsertin toimittaa Anu Jaantila.

ke 9.12.

14.00 Sibelius-viulukilpailun finalistien välieräesityksiä

19.03 Radion sinfoniaorkesterin konsertti
Joht. Hannu Lintu, sol. Anne Sofie von Otter, mezzosopraano. - Sebastian Fagerlund: Stonework. Jean Sibelius - orkestrointi Aulis Sallinen: Jägargossen; Hennes budskap; De bägge rosorna; Sippan; Men min fågel märks dock icke; Kyssens hopp; Under strandens granar. Jean Sibelius: Sinfonia nro 2 D-duuri. - Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

Yle Radio 1 ja Yle Teema: ti 8.12.

19.03 Sibelius 150 -juhlakonsertti Hämeenlinnan Verkatehtaassa.
RSO, joht. Hannu Lintu, sol. Jean Sibelius -viulukilpailun voittaja. Jean Sibelius: Tapiola, Viulukonsertto ja Sinfonia nro 2. Minna Lindgrenin vieraina Olli Löytty, Vesa Kurkela ja Olli Heikkinen

Yle Teema: ti 8.12.

15.40 Sehän on Sibelius!: Ulkonäkö ja luonne
Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta, joka tulee sitä pitemmäksi, lihavammaksi ja kaljummaksi, mitä laajemmalle hänen maineensa leviää. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Minna Kaipainen ja Tero Asp. 1/8.
15.49 Sehän on Sibelius!: Nero ja luonto
Minkälainen luonnon ystävä Suomen ainoa nero on? Miksi Sibelius ihailee enemmän kurkia ja joutsenia kuin peipposia ja hömötiaisia? Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Laura Kolbe ja Kari Korhonen. 2/8.
15.58 Sehän on Sibelius!: Terveys ja hermot
Sibelius kuolee 91-vuotiaana onnellisesti vanhuuteen. Terveinä vuosinaan hän pelkää tauteja ja kuolemaa sekä suunnittelee ruumisarkkuaan. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Tero Asp ja Heikki S. Vuorinen. 3/8.
16.08 Sehän on Sibelius!: Raha ja nautinnot
Sibelius ei ole koskaan niin velkaantunut, ettei saisi hankituksi ostereita ja samppanjaa. Nautiskelijan elämä tulee kalliiksi. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Tero Asp, Laura Kolbe, Ilkka Sirén ja Greta Grönholm. 4/8.
16.17 Sehän on Sibelius!: Pappa ja perhe
Kuuden tyttären ja 16 lapsenlapsen kantaisä, Pappa Sibelius, kertoo satuja, huolestuu korsetista ja säteilee turvaa ympärilleen. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Ilana Aalto ja Jorma Virtanen. 5/8.
16.27 Sehän on Sibelius!: Työ ja inspiraatio
Sibelius työskentelee ankarasti, ja siihen tarvitaan alkoholia, alasinta ja auringonnousuja. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Helena Ahonen ja Tero Asp. 6/8.
16.36 Sehän on Sibelius!: Aino ja Janne
Parisuhde, joka kestää 68 vuotta, sallii viftit ja mykkäkoulut. Fiktiivinen dokumentti paljastaa Ainon ja Jannen tiiviin siteen salaisuudet. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Laura Kolbe ja Jorma Virtanen. 7/8.
16.46 Sehän on Sibelius!: Lopettamisen vaikeus
Yli 25 vuotta Sibelius säveltää joka yö, vaikka ei julkaise mitään. Miksi taiteilija ei koskaan jää eläkkeelle? Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Martti Anhava, Helena Ahonen, Minna Kaipainen ja Heikki S. Vuorinen. 8/8.

Sibeliuksen booliresepti
Sibeliuksen booliresepti Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius

ti 8.12.

13.00 Sibelius 150: Hyvää syntymäpäivää Janne!
Viisipäiväinen kansainvälinen konferenssi huipentuu Jean Sibeliuksen syntymäpäivään Hämeenlinnassa. Ohjelmassa vierailevat musiikintutkijat ja asiantuntijat valottavat uusia näkemyksiä säveltäjästä sekä hänen musiikistaan. Suoran lähetyksen Hämeenlinnan Verkatehtaalta toimittaa Ainomaija Pennanen.

ma 7.12.

19.03 Radioteatterin valiouusinta: Kahdeksas sinfonia, osa 1/2.
Aino Sibelius tekee tiliä elämän ja kuoleman kanssa Jean Sibeliuksen kuoleman jälkeisenä päivänä. Takaumien ja muistikuvien myötä syntyy myös tarina Ainosta. Mikä on ollut hänen merkitys miehensä työlle? Muistot kulminoituvat kahdeksannen sinfonian vaiheisiin ja säveltäjän vaikenemiseen. Harri Virtasen kirjoittama ja ohjaama kuunnelma Kahdeksas sinfonia on kertomus kuoleman kohtaamisesta, elämänikäisen liiton päättymisestä, luomistyön ja perhe-elämän ristiriidasta, lahjakkuuden ja menestymisen hinnasta. Jean Sibeliuksen syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta 8.12.2015. Musiikin on säveltänyt Eero Hämeenniemi, esittäjä Kaapeli-jousikvartetti. Henkilöt: Aino Sibelius - Eeva-Kaarina Volanen. Jean Sibelius - Lasse Pöysti. Robert Kajanus - Jussi Lampi. Radioteatterin valiouusinta vuodelta 1995

20.00 Uudet Sibelius-levyt
Maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma. Toimittajana Kare Eskola.

21.00 M-studio: Ylen historialliset Sibelius-äänitteet

Yle Teema: ti 6.12.

15.00 RSO Musiikkitalossa: RSO:n itsenäisyyspäivän juhlakonsertti
Suora juhlakonsertti Musiikkitalosta. Johtaja Hannu Lintu ja mezzosopraano Anne Sofie von Otter esittävät Jean Sibeliuksen lauluja (orkestroinut Aulis Sallinen) ja Aulis Sallisen Sinfonian nro 8.

pe 4.12.

11.00 Uudet Sibelius-levyt
Maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma. Toimittajana Kare Eskola.

to 3.12.

18.00 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu
Kolmas finaali-ilta ja palkintojenjako, suora lähetys Musiikkitalosta. Mukana Hannu Linnun johtama Radion sinfoniaorkesteri ja John Storgårdsin johtama Helsingin kaupunginorkesteri. Asiantuntijana Tero Latvala, toimittajina Lotta Emanuelsson ja Helena Hannikainen.

ke 2.12.

18.00 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu
Toinen finaali-ilta, suora lähetys Musiikkitalosta. Mukana Hannu Linnun johtama Radion sinfoniaorkesteri ja John Storgårdsin johtama Helsingin kaupunginorkesteri. Asiantuntijana Tero Latvala, toimittajina Lotta Emanuelsson ja Helena Hannikainen.

ti 1.12.

18.00 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu
Ensimmäinen finaali-ilta, suora lähetys Musiikkitalosta. Mukana Hannu Linnun johtama Radion sinfoniaorkesteri ja John Storgårdsin johtama Helsingin kaupunginorkesteri. Asiantuntijana Tero Latvala, toimittajina Lotta Emanuelsson ja Helena Hannikainen.

Sehän on Sibelius
Sehän on Sibelius Kuva: Kirsi Kukkurainen/Yle jakso1

Marraskuu

su 29.11.

22.05 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu
Kolmannen välieräpäivän arviointia Helsingin konservatoriolta. Asiantuntijana viulutaiteilija Tero Latvala, toimittajina Lotta Emanuelsson ja Helena Hannikainen. (Suora)

la 28.11.

22.05 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu
Toisen välieräpäivän arviointia Helsingin konservatoriolta. Asiantuntijana viulutaiteilija Tero Latvala, toimittajana Lotta Emanuelsson. (Suora)

pe 27.11.

22.05 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu
Ensimmäisen välieräpäivän arviointia Helsingin konservatoriolta. Asiantuntijana viulutaiteilija Tero Latvala, toimittajana Helena Hannikainen.

Yle TV 1: to 26.11.

19.50 Sehän on Sibelius!: Aino ja Janne
Parisuhde, joka kestää 68 vuotta, sallii viftit ja mykkäkoulut. Fiktiivinen dokumentti paljastaa Ainon ja Jannen tiiviin siteen salaisuudet. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Laura Kolbe ja Jorma Virtanen. 7/8.

to 26.11.

14.00 M-studio: Sibelius-marraskuu
Yleisradion musiikkituotantoa. Uusia Sibelius-äänitteitä. Mm. lauluja (Soile Isokoski, sopraano ja Ilkka Paananen, piano).- Toimittajana Lotta Emanuelsson

ke 25.11.

22.05 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu
Kolmannen alkueräpäivän arviointia Helsingin konservatoriolta. Asiantuntijana viulutaiteilija Tero Latvala, toimittajina Lotta Emanuelsson ja Helena Hannikainen. (Suora)

ti 24.11.

22.05 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu
Toisen alkueräpäivän arviointia Helsingin konservatoriolta. Asiantuntijana viulutaiteilija Tero Latvala, toimittajana Lotta Emanuelsson. (Suora)

ma 23.11.

22.05 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu
Ensimmäisen alkueräpäivän arviointia Helsingin konservatoriolta. Asiantuntijana viulutaiteilija Tero Latvala, toimittajana Helena Hannikainen. (Suora)

Yle TV 1: su 22.11.

13.05 Sibelius, Lintu ja RSO
Sibeliukselta tilataan Tukholmaan uusi orkesteriteos, jota Janne lähtee maaliskuussa 1924 johtamaan. Syntyy yksiosainen 7. sinfonia, jonka rakenteen vallankumouksellinen modernismi avaa ikkunan uuteen maailmaan. 7/7

to 19.11.

14.00 M-studio: Sibelius-marraskuu
Yleisradion musiikkituotantoa. - Allegro (Solistiseitsikko Imperial); Loviisa-trio (Siljamari Heikinheimo, viulu, Tuomas Lehto, sello, ja Roope Gröndahl, piano); Jousikvartetto d-molli ''Voces intimae'' (Meta4). - Toimittajana Anu Jaantila.

ke 18.11.

19.03 Kansainvälisen Jean Sibelius -sävellyskilpailun kuoroteosten konsertti Hämeenlinnassa
Verkatehtaan Vanaja-salissa 14.11. äänitetyn konsertin toimittaa Riikka Holopainen.

Yle TV 1: to 19.11.

19.50 Sehän on Sibelius!: Työ ja inspiraatio
Sibelius työskentelee ankarasti, ja siihen tarvitaan alkoholia, alasinta ja auringonnousuja. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Helena Ahonen ja Tero Asp. 6/8.

ke 18.11.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
Vieuxtemps: Rondo konsertosta viululle ja orkesterille nro 3 A-duuri (Nikita Boriso-Glebsky, viulu, ja Liègen filharmoninen ork./Patrick Davin).

Yle TV 1: su 15.11.

13.05 Sibelius, Lintu ja RSO
1920-luvun alussa Sibeliuksen kansainvälinen maine kasvaa, itsenäinen Suomi kehittyy, mutta Aino mököttää, kun vanheneva ja rahapulainen Janne ryypiskelee. Yleisölle Sibelius kaataa "raikasta lähdevettä", 6. sinfoniansa. 6/7

Yle TV 1: 12.11.

19.50 Sehän on Sibelius!: Pappa ja perhe
Kuuden tyttären ja 16 lapsenlapsen kantaisä, Pappa Sibelius, kertoo satuja, huolestuu korsetista ja säteilee turvaa ympärilleen. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Ilana Aalto ja Jorma Virtanen. 5/8

to 12.11.

14.00 M-studio: Sibelius-marraskuu
Yleisradion musiikkituotantoa. - Uusia Sibelius-äänitteitä. Mm. lauluja (Tiina Penttinen, mezzosopraano, ja Ilkka Paananen, piano). - Toimittajana Lotta Emanuelsson.

ke 11.11.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
Debussy: Sonaatti viululle ja pianolle g-molli (Petteri Iivonen ja Kevin Fitz-Gerald).

Yle TV 1: su 8.11.

13.05 Sibelius, Lintu ja RSO
Maailmansota eristää Suomen ja Sibeliuksen, joka kerää inspiroituneena "Taivaan mosaiikkipaloja", joista rakentaa 5. sinfonian. Raittius on päättynyt. Teos menee kahdesti uusiksi ennen kuin säveltäjä on tyytyväinen. 5/7.

Yle TV 1: to 5.11.

19.50 Sehän on Sibelius!: Raha ja nautinnot
Sibelius ei ole koskaan niin velkaantunut, ettei saisi hankituksi ostereita ja samppanjaa. Nautiskelijan elämä tulee kalliiksi. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Tero Asp, Laura Kolbe, Ilkka Sirén ja Greta Grönholm. 4/8.

to 5.11.

19.03 Helsingin kaupunginorkesterin konsertti
Joht. Susanna Mälkki, sol. Pekka Kuusisto, viulu. - Jean Sibelius: Viulukonsertto d-molli. Jean Sibelius: Lemminkäinen, neljä legendaa. - Suoran radio- ja videolähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.

to 5.11.

14.00 M-studio: Sibelius-marraskuu
Yleisradion musiikkituotantoa. - Uusia Sibelius-äänitteitä. Pianotrio D--duuri ''Korppoo'' (Petteri Iivonen, viulu, Samuli Peltonen, sello ja Juho Pohjonen, piano). Osia sarjasta Pensées lyriques; Rondino; Humoreski (Ismo Eskelinen, kitara). Svarta rosor; Säv säv susa; Flickan kom ifrån sin älsklings möte (sov. Selim Palmgren) (Laura Mikkola, piano).- Toimittajana Lotta Emanuelsson.

ke 4.11.

19.03 Radion sinfoniaorkesterin vierailukonsertti Tokiossa
Joht. Hannu Lintu, sol. Akiko Suwanai, viulu. - Jean Sibelius: Finlandia; Viulukonsertto d-molli; Sinfonia nro 2 D-duuri.

ke 4.11.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
Vasks: Yksinäinen enkeli (Alina Pogostkina, viulu, ja Sinfonietta Riga/Juha Kangas).

Yle TV1: su 1.11.

13. 05 Sibelius, Lintu ja RSO
Kurkkukasvain pysäyttää Sibeliuksen, joka joutuu raitistumaan. Ahdistunut säveltäjä hakee inspiraatiota Kolilta ja kuuntelee "sisäisiä ääniään", jotka sanelevat hänelle 4. sinfonian, katkeransuloisen ripittäytymisen. 4/7

Kapellimestari Hannu Lintu
Kapellimestari Hannu Lintu Kuva: Raimo Uunila hannu lintu

Lokakuu

Yle TV 1: to 29.10.

19.50 Sehän on Sibelius!: Terveys ja hermot
Sibelius kuolee 91-vuotiaana onnellisesti vanhuuteen. Terveinä vuosinaan hän pelkää tauteja ja kuolemaa sekä suunnittelee ruumisarkkuaan. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Tero Asp ja Heikki S. Vuorinen. 3/8

ke 28.10.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
Hatshaturjan: Andante sostenuto konsertosta viululle ja orkesterille d-molli (Sergey Khachatryan ja Sinfonia Varsovia/Emmanuel Krivine).

Yle Teema: su 25.10.

13.30 Luonnotar
Marikki Hakolan lyhytelokuva kalevalaisesta maailman synnystä. Musiikki Jean Sibelius, sopraano Riikka Hakola, tanssi Nina Hyvärinen, kapellimestari Leif Segerstam. T: Kroma Productions Oy, 2010

Yle TV 1: su 25.10.

13.05 Sibelius, Lintu ja RSO
Ainola valmistuu 1904. Perhe muuttaa, mutta Janne viftailee Pariisissa, josta tuo mukanaan teeman "Rukous Jumalalle". Keskeneräinen Marjatta-oratorio katoaa kuin tuhka tuuleen, ja sen aineksista syntyy 3. sinfonia. 3/7

Yle Teema: su 25.10.

13.00 Sibelius ja Luonnotar
Dokumentti Sibeliuksen sävelrunoelmasta ja Kalevalan alkumyytistä. O: Marikki Hakola. T: Kroma Productions Oy, 2010.

Yle Teema: la 24.10.

18.00 Sibelius, Lintu ja RSO
Ainola valmistuu 1904. Perhe muuttaa, mutta Janne viftailee Pariisissa, josta tuo mukanaan teeman "Rukous Jumalalle". Keskeneräinen Marjatta-oratorio katoaa kuin tuhka tuuleen, ja sen aineksista syntyy 3. sinfonia. 3/7

ke 21.10.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
Rautavaara: Variétude (Pekka Kuusisto, viulu). Sibelius: Humoreski viululle ja orkesterille nro 5 Es-duuri ja nro 6 g-molli (Pekka Kuusisto ja Tapiola Sinfonietta).

Yle TV 1: su 18.10.

13.05 Sibelius, Lintu ja RSO
Salaperäinen ihailija Herra X kehottaa Sibeliusta lähtemään Italiaan oppimaan kauneutta. Kuollutta tytärtään surevat Janne ja Aino lähtevät matkaan. Välimeren valo ei tuo paratiisia, mutta panee alulle 2. sinfonian. 2/7

Yle Teema: su 18.10.

12.00 Sibelius, Lintu ja RSO
Salaperäinen ihailija Herra X kehottaa Sibeliusta lähtemään Italiaan oppimaan kauneutta. Kuollutta tytärtään surevat Janne ja Aino lähtevät matkaan. Välimeren valo ei tuo paratiisia, mutta panee alulle 2. sinfonian. 2/7

Yle Teema: la 17.10.

19.15 Sibelius ja Luonnotar
Dokumentti Sibeliuksen sävelrunoelmasta ja Kalevalan alkumyytistä. O: Marikki Hakola. T: Kroma Productions Oy, 2010.

Yle Teema: la 17.10.

19.45 Luonnotar
Marikki Hakolan lyhytelokuva kalevalaisesta maailman synnystä. Musiikki Jean Sibelius, sopraano Riikka Hakola, tanssi Nina Hyvärinen, kapellimestari Leif Segerstam. T: Kroma Productions Oy, 2010.

Yle Teema: la 17.10.

18.00 Sibelius, Lintu ja RSO
Salaperäinen ihailija Herra X kehottaa Sibeliusta lähtemään Italiaan oppimaan kauneutta. Kuollutta tytärtään surevat Janne ja Aino lähtevät matkaan. Välimeren valo ei tuo paratiisia, mutta panee alulle 2. sinfonian. 2/7.

Yle Teema: la 17.10.

17.50 Sehän on Sibelius!: Lopettamisen vaikeus
Yli 25 vuotta Sibelius säveltää joka yö, vaikka ei julkaise mitään. Miksi taiteilija ei koskaan jää eläkkeelle? Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Martti Anhava, Helena Ahonen, Minna Kaipainen ja Heikki S. Vuorinen. 8/8.

Yle Teema: pe 16.10.

21.00 Sehän on Sibelius!: Lopettamisen vaikeus
Yli 25 vuotta Sibelius säveltää joka yö, vaikka ei julkaise mitään. Miksi taiteilija ei koskaan jää eläkkeelle? Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Martti Anhava, Helena Ahonen, Minna Kaipainen ja Heikki S. Vuorinen. 8/8.

Yle Teema: pe 16.10.

17.50 Sehän on Sibelius!: Aino ja Janne
Parisuhde, joka kestää 68 vuotta, sallii viftit ja mykkäkoulut. Fiktiivinen dokumentti paljastaa Ainon ja Jannen tiiviin siteen salaisuudet. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Laura Kolbe ja Jorma Virtanen. 7/8.

Sehän on Sibelius.
Sehän on Sibelius. Kuva: Kirsi Kukkurainen/Yle jakso 8

Yle Teema: to 15.10.

21.45 Sehän on Sibelius!: Aino ja Janne
Parisuhde, joka kestää 68 vuotta, sallii viftit ja mykkäkoulut. Fiktiivinen dokumentti paljastaa Ainon ja Jannen tiiviin siteen salaisuudet. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Laura Kolbe ja Jorma Virtanen. 7/8.

Yle TV 1: to 15.10.

19.50 Sehän on Sibelius!: Nero ja luonto
Minkälainen luonnon ystävä Suomen ainoa nero on? Miksi Sibelius ihailee enemmän kurkia ja joutsenia kuin peipposia ja hömötiaisia? Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Laura Kolbe ja Kari Korhonen. 2/8.

Yle Teema: to 15.10.

17.55 Sehän on Sibelius!: Työ ja inspiraatio
Sibelius työskentelee ankarasti, ja siihen tarvitaan alkoholia, alasinta ja auringonnousuja. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Helena Ahonen ja Tero Asp. 6/8

Yle Teema: ke 14.10.

21.00 Sehän on Sibelius!: Työ ja inspiraatio
Sibelius työskentelee ankarasti, ja siihen tarvitaan alkoholia, alasinta ja auringonnousuja. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Helena Ahonen ja Tero Asp. 6/8

Yle Teema: ke 14.10.

19.50 Sehän on Sibelius!: Pappa ja perhe
Kuuden tyttären ja 16 lapsenlapsen kantaisä, Pappa Sibelius, kertoo satuja, huolestuu korsetista ja säteilee turvaa ympärilleen. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Ilana Aalto ja Jorma Virtanen. 5/8.

ke 14.10.

19.03 Tampere Filharmonian konsertti
Joht. Santtu-Matias Rouvali. - Richard Strauss: Don Juan. Theo Verbey: Fraktaalisinfonia. Jean Sibelius: Sinfonia nro 4. - Tampere-talossa 9.10. äänitetyn konsertin toimittaa Anu Jaantila.

ke 14.10.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
Mendelssohn: Allegro molto konsertosta viululle ja jousiorkesterille d-molli (Cristina Anghelescu ja Mikkelin KO/Eric-Olof Söderström). Tshaikovski: Lyyrinen valssi sarj. Nukkien tansseja (Lisa Batiashvili, viulu, ja Baijerin RSO/Esa-Pekka Salonen).

Yle Teema: ti 13.10.

21.00 Sehän on Sibelius!: Pappa ja perhe
Kuuden tyttären ja 16 lapsenlapsen kantaisä, Pappa Sibelius, kertoo satuja, huolestuu korsetista ja säteilee turvaa ympärilleen. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Ilana Aalto ja Jorma Virtanen. 5/8.

hannu lintu,
hannu lintu, Kuva: raimo uunila © hannu lintu

Yle Teema: su 11.10

20.00 Sibelius, Lintu ja 7 sinfoniaa
"Hän eli joka hetki niin voimaperäisesti että välillä muistutti jotakin eläintä." 7 lukua Sibeliusta, Lintua ja Suomen historiaa. Hannu Lintu kulkee Sibeliuksen jäljillä Euroopan kaupungeissa. Ohjaus Laura Joutsi

Yle Teema: su 11.10

17.50 Sehän on Sibelius!: Raha ja nautinnot
Sibelius ei ole koskaan niin velkaantunut, ettei saisi hankituksi ostereita ja samppanjaa. Nautiskelijan elämä tulee kalliiksi. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Tero Asp, Laura Kolbe, Ilkka Sirén ja Greta Grönholm. 4/8

Yle TV1: su 11.10.

14.20 Miksi he eivät pidä Sibeliuksesta?
Jean Sibelius on tuomittu Ranskassa "maailman huonoimmaksi säveltäjäksi" ja saksalaiset ovat kytkeneet hänen musiikkinsa natsien kulttuuripolitiikkaan. Miksi? Toimittajana Erkki Toivanen. Uusinta vuodelta 2000.

Yle TV1: su 11.10.

13.05 Sibelius, Lintu ja RSO
"Hän eli niin voimaperäisesti, että välistä muistutti suorastaan jotakin eläintä, koskessa loiskahtelevaa kalaa tai nuorta metsästyskoiraa." Mutta niin vain nuori ja kuriton Sibelius astuu esiin sinfonikkona 1899. 1/7.

Yle Teema: su 11.10.

11.10 Sibelius, Lintu ja RSO
"Hän eli niin voimaperäisesti, että välistä muistutti suorastaan jotakin eläintä, koskessa loiskahtelevaa kalaa tai nuorta metsästyskoiraa." Mutta niin vain nuori ja kuriton Sibelius astuu esiin sinfonikkona 1899. 1/7.

Yle Teema: su 11.10.

10.00-11.10 Elävä arkisto: Sibelius
Juhlavuoden kunniaksi Teema esittää kokonaisina Sibeliusta käsittelevät pienet reportaasit ja filmikatsaukset vuosilta 1927-1958, sekä vuoden 1965 100-vuotisjuhlan konsertin, jossa musiikin lomassa CBS:n reportteri Charles Kuralt esittelee Ainolaa ja Sibeliuksen uraa. Sibelius-paketin päätteeksi nähdään lyhytelokuva säveltäjän hautajaisista, Jean Sibelius – viimeinen matka (1957).

Yle Teema: la 10.10.

18.00 Sibelius, Lintu ja RSO
"Hän eli niin voimaperäisesti, että välistä muistutti suorastaan jotakin eläintä, koskessa loiskahtelevaa kalaa tai nuorta metsästyskoiraa." Mutta niin vain nuori ja kuriton Sibelius astuu esiin sinfonikkona 1899. 1/7.

Hannu Lintu ja Osmo Tapio Räihälä keskustelevat Sibeliuksen sinfonioista
Hannu Lintu ja Osmo Tapio Räihälä keskustelevat Sibeliuksen sinfonioista Kuva: Yle/Janne Koivula osmo tapio räihälä

Yle TV1: pe 9.10.

22.35 Miksi he eivät pidä Sibeliuksesta?
Jean Sibelius on tuomittu Ranskassa "maailman huonoimmaksi säveltäjäksi" ja saksalaiset ovat kytkeneet hänen musiikkinsa natsien kulttuuripolitiikkaan. Miksi? Toimittajana Erkki Toivanen. Uusinta vuodelta 2000.

Yle TV1: pe 9.10.

21.35 Sibelius, Lintu ja 7 sinfoniaa
"Hän eli joka hetki niin voimaperäisesti että välillä muistutti jotakin eläintä." 7 lukua Sibeliusta, Lintua ja Suomen historiaa. Hannu Lintu kulkee Sibeliuksen jäljillä Euroopan kaupungeissa. Ohjaus Laura Joutsi.

Yle Teema: pe 9.10.

21.00 Sehän on Sibelius!: Raha ja nautinnot
Sibelius ei ole koskaan niin velkaantunut, ettei saisi hankituksi ostereita ja samppanjaa. Nautiskelijan elämä tulee kalliiksi. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Tero Asp, Laura Kolbe, Ilkka Sirén ja Greta Grönholm. 4/8.

Yle Teema: pe 9.10.

18.30-19.41 Elävä arkisto: Sibelius
Juhlavuoden kunniaksi Teema esittää kokonaisina Sibeliusta käsittelevät pienet reportaasit ja filmikatsaukset vuosilta 1927-1958, sekä vuoden 1965 100-vuotisjuhlan konsertin, jossa musiikin lomassa CBS:n reportteri Charles Kuralt esittelee Ainolaa ja Sibeliuksen uraa. Sibelius-paketin päätteeksi nähdään lyhytelokuva säveltäjän hautajaisista, Jean Sibelius – viimeinen matka (1957).

Yle Teema: pe 9.10.

17.50 Sehän on Sibelius!: Terveys ja hermot
Sibelius kuolee 91-vuotiaana onnellisesti vanhuuteen. Terveinä vuosinaan hän pelkää tauteja ja kuolemaa sekä suunnittelee ruumisarkkuaan. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Tero Asp ja Heikki S. Vuorinen. 3/8.

Yle Teema: to 8.10.

21.00 Sehän on Sibelius!: Terveys ja hermot
Sibelius kuolee 91-vuotiaana onnellisesti vanhuuteen. Terveinä vuosinaan hän pelkää tauteja ja kuolemaa sekä suunnittelee ruumisarkkuaan. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Tero Asp ja Heikki S. Vuorinen. 3/8.

Yle TV 1: to 8.10.

19.50 Sehän on Sibelius!: Ulkonäkö ja luonne
Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta, joka tulee sitä pitemmäksi, lihavammaksi ja kaljummaksi, mitä laajemmalle hänen maineensa leviää. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Minna Kaipainen ja Tero Asp. 1/8.

to 8.10.

19.03 Helsingin kaupunginorkesterin konsertti
Joht. John Storgårds, sol. Mika Pohjonen, tenori, sekä Musiikkitalon kuoro. - Paavo Heininen: Sinfonia nro 6 (kantaesitys). Einojuhani Rautavaara: Balada. Jean Sibelius: Sinfonia nro 6 d-molli. - Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.

Yle Teema: to 8.10.

18.55 Sehän on Sibelius!: Nero ja luonto
Minkälainen luonnon ystävä Suomen ainoa nero on? Miksi Sibelius ihailee enemmän kurkia ja joutsenia kuin peipposia ja hömötiaisia? Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Laura Kolbe ja Kari Korhonen. 2/8.

Yle Teema: ke 7.10.

21.00 Sehän on Sibelius!: Nero ja luonto
Minkälainen luonnon ystävä Suomen ainoa nero on? Miksi Sibelius ihailee enemmän kurkia ja joutsenia kuin peipposia ja hömötiaisia? Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Laura Kolbe ja Kari Korhonen. 2/8.

Sibelius kurkistaa putkeen
Sibelius kurkistaa putkeen Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius

Yle Teema: ke 7.10.

18.52 Sehän on Sibelius!: Ulkonäkö ja luonne
Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta, joka tulee sitä pitemmäksi, lihavammaksi ja kaljummaksi, mitä laajemmalle hänen maineensa leviää. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Minna Kaipainen ja Tero Asp. 1/8.

ke 7.10.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
Messiaen: Teema ja muunnelmia viululle ja pianolle (Ilja Kaler ja Janice Weber). Tshaikovski: Melodia (Leonidas Kavakos, viulu, ja Peter Nagy, piano).

Yle Teema: ti 6.10.

22.05-23.15 Elävä arkisto: Sibelius
Juhlavuoden kunniaksi Teema esittää kokonaisina Sibeliusta käsittelevät pienet reportaasit ja filmikatsaukset vuosilta 1927-1958, sekä vuoden 1965 100-vuotisjuhlan konsertin, jossa musiikin lomassa CBS:n reportteri Charles Kuralt esittelee Ainolaa ja Sibeliuksen uraa. Sibelius-paketin päätteeksi nähdään lyhytelokuva säveltäjän hautajaisista, Jean Sibelius – viimeinen matka (1957).

Yle Teema: ti 6.10.

21.00 Sehän on Sibelius!: Ulkonäkö ja luonne
Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta, joka tulee sitä pitemmäksi, lihavammaksi ja kaljummaksi, mitä laajemmalle hänen maineensa leviää. Asiantuntijoina Kaija Saariaho, Minna Kaipainen ja Tero Asp. 1/8.

Yle Teema: ti 6.10.

18.00 Sibelius, Lintu ja 7 sinfoniaa
"Hän eli joka hetki niin voimaperäisesti että välillä muistutti jotakin eläintä." 7 lukua Sibeliusta, Lintua ja Suomen historiaa. Hannu Lintu kulkee Sibeliuksen jäljillä Euroopan kaupungeissa. Ohjaus Laura Joutsi.

Yle Teema: ma 5.10.

21.00 Sibelius, Lintu ja 7 sinfoniaa
"Hän eli joka hetki niin voimaperäisesti että välillä muistutti jotakin eläintä." 7 lukua Sibeliusta, Lintua ja Suomen historiaa. Hannu Lintu kulkee Sibeliuksen jäljillä Euroopan kaupungeissa. Ohjaus Laura Joutsi.

Yle Fem: su 4.10.

20.00 Dok: Sibelius Korppoossa
Kertomus Jean Sibeliuksen kesänvietosta Korppoon saaristomaisemissa 1880-luvun lopulla sekä hänen siellä säveltämästään musiikista. Ohjaaja: Douglas Sivén.

Dokumentti Sibelius i Korpo (kuva Douglas Sivén)
Dokumentti Sibelius i Korpo (kuva Douglas Sivén) Kuva: DOUGLAS PRODUCTIONS DIGITALA BILDARKIV 2014 korppoo

Syyskuu

ke 30.9.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
J. S. Bach: Sonaatti viululle ja klaveerille nro 1 h-molli (Viktoria Mullova ja Ottavio Dantone).

ke 23.9.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
Ysaÿe: Sonaatti sooloviululle nro 2 (Yuval Yaron).

pe 18.9.

19.03 Sibelius-sävellyskilpailun pianoteosten konsertti Hämeenlinnassa
Paavali Jumppanen, Juhani Lagerspetz ja Joonas Pohjonen, piano. - Ingacio Brasa: Fado Gestalt (1. palkinto). Chia-Ying Lin: The Gaze (3. palkinto). Jean Sibelius: Viisi karakteristista kuvaa op. 103: Kyläkirkko, Soittoniekka, Soutaja, Myrsky ja Murhemielin (Juhani Lagerspetz, piano). Kimmo Kuitunen: Fantiseeraten (Kilpailun tuomariston suosittelema teos)(Joonas Pohjonen, piano). Massimo Lauricella: Nello stupore incantato della follia (3. palkinto). Jean Sibelius: Rêverie, Scherzino, Fischerlied ja Sommerlied, kok. Kymmenen kappaletta op. 58 (Paavali Jumppanen, piano). - Hämeenlinnan Raatihuoneessa 17.9. äänitetyn konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson.

Ignacio Brasa, Jean Sibelius -sävellyskilpailun pianosarjan voittaja 2015
Ignacio Brasa, Jean Sibelius -sävellyskilpailun pianoteosten 1. palkinto Ignacio Brasa, Jean Sibelius -sävellyskilpailun pianosarjan voittaja 2015 Kuva: Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö ignacio brasa

ke 16.9.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
Prokofjev: Viisi sävelmää viululle ja pianolle (Liana Isakadze ja Tatjana Sarkisova).

ma 14.9.

20.00 20.00-20.50 Radion sinfoniaorkesteri konserttilavalla
Joht. Hannu Lintu, sol. Elina Vähälä, viulu, ja Virpi Räisänen, mezzosopraano. - Jean Sibelius: Aallottaret; Viulukonsertto (varhaisversio). (Äänitetty Musiikkitalossa 3.9.)

ke 9.9.

19.03 Lahden Sibelius-festivaali: Sinfonia Lahden konsertti
Joht. Okko Kamu. - Jean Sibelius: Aallottaret; Pohjolan tytär; Sinfonia nro 6; Sinfonia nro 7. - Lahden Sibeliustalossa 5.9. äänitetyn konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson.

ke 9.9.

14.45 Kohti Sibelius-viulukilpailua
W. A. Mozart: Sonaatti pianolle ja viululle nro 21 e-molli (Svjatoslav Richter ja Oleg Kagan).

ma 7.9.

20.00 Lahden Sibelius-festivaali: Sinfonia Lahden konsertti
Joht. Osmo Vänskä. - Jean Sibelius: Metsänhaltija; Sinfoniat nro 3 C-duuri ja 4 a-molli. - Lahden Sibeliustalossa 1.9. äänitetyn konsertin toimittaa Helena Hannikainen.

la 5.9.

19.03 Lahden Sibelius-festivaali: BBC:n sinfoniaorkesterin konsertti
Joht. Okko Kamu, sol. Sergei Malov, viulu. - Jean Sibelius: Viulukonsertto; Sinfonia nro 2 D-duuri. - Kapellimestari Okko Kamua haastattelee Heikki Valsta. Lahden Sibelius-talossa 4.9. äänitetyn konsertin toimittaa Outi Paananen.

pe 4.9.

19.03 Lahden Sibelius-festivaali: Sinfonia Lahden konsertti
Joht. Jukka-Pekka Saraste. - Jean Sibelius: Sinfonia nro 1; Bardi. - Suoran lähetyksen Lahden Sibelius-talosta toimittaa Lotta Emanuelsson. - 20.00 Konsertin väliaika. - 20.20 Jean Sibelius: Sinfonia nro 5.

to 3.9.

19.03 Radion sinfoniaorkesterin kauden avajaiskonsertti
Joht. Hannu Lintu, sol. Elina Vähälä, viulu, ja Virpi Räisänen, mezzosopraano. - Jean Sibelius: Aallottaret; Viulukonsertto (varhaisversio). - Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson. - 19.55 Katse RSO:n alkavaan kauteen. Ylikapellimestari Hannu Lintua puhuttaa Lotta Emanuelsson. - 20.20 Kalevi Aho: Sinfonia nro 16 mezzosopraanolle, jousille ja lyöjille (kantaesitys).

ke 2.9.

19.03 Lahden Sibelius-festivaali: BBC:n sinfoniaorkesterin konsertti
Joht. Sakari Oramo, sol. Johanna Rusanen-Kartano, sopraano, ja Waltteri Torikka, baritoni. Polyteknikkojen kuoro (valm. Saara Aittakumpu). - Jean Sibelius: Satu. Suoran lähetyksen Sibelius-talosta toimittaa Outi Paananen. - 19.25 Suoraa puhetta Sibelius-talosta. Haastateltavina kapellimestari Sakari Oramo sekä muusikkoja hänen johtamastaan BBC:n lippulaivasta. Toimittajina Heikki Valsta ja Outi Paananen. - 19.45 Jean Sibelius: Kullervo.

ke 2.9.

14.00 Kantapöytä Lahden Sibelius-festivaalilla
Kuplivaa keskustelua suorassa radio- ja videolähetyksessä. Vieraina sopraano Johanna Rusanen-Kartano, baritoni Waltteri Torikka, säveltäjä Harri Ahmas, Sinfonia Lahden asiantuntija Tuomas Kinberg ja intendentti Teemu Kirjonen sekä näyttelijä Laura Huhtamaa. Kahvia kaatamassa toimittajat Helena Hannikainen ja Vesa Kytöoja.

Elokuu

ma 31.8.

19.03 Lahden Sibelius-festivaali: Helsingin kaupunginorkesterin konsertti
Joht. Leif Segerstam, sol. Anu Komsi, sopraano. - Jean Sibelius: Tapiola; Luonnotar. - Suoran lähetyksen Lahden Sibeliustalosta toimittaa Helena Hannikainen.
19.45 Lahden Sibelius-festivaalin väliajalla haastateltavina Leif Segerstam, Anna-Maija Korsimaa ja Teemu Kirjonen. Toimittajina Heikki Valsta ja Helena Hannikainen.
20.05 Jean Sibelius: Lemminkäinen, neljä legendaa.

Lahden Sibeliustalo
Lahden Sibeliustalo Kuva: Yle/Riku Kaminen sibeliustalo

su 30.8.

14.00 Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Minimalisti Jean Sibelius
''Sibelius rakentaa usein teokset tai niiden osat näin: heitellen ja toistellen pieniä palasia, ikään kuin lakaisisi lattialta sekalaista joutotavaraa, ja ilman että huomaamme, mitä on tapahtunut, erilaisista kihvelille kertyneistä rippeistä on kasvanut upeata musiikkia. Sellaisen yhteydessä voi suusta päästä raflaaviakin sanoja, kuten metamorfoosi, transformaatio, mosaiikkimaisuus ja rapsodisuus tai käänteinen variaatio, mutta kaiken tuon alla lymyää ilmiselvästi minimalismin itu.'' Minna Lindgren esitelmöi.

ke 26.8.

11.00 Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Minimalisti Jean Sibelius
''Sibelius rakentaa usein teokset tai niiden osat näin: heitellen ja toistellen pieniä palasia, ikään kuin lakaisisi lattialta sekalaista joutotavaraa, ja ilman että huomaamme, mitä on tapahtunut, erilaisista kihvelille kertyneistä rippeistä on kasvanut upeata musiikkia. Sellaisen yhteydessä voi suusta päästä raflaaviakin sanoja, kuten metamorfoosi, transformaatio, mosaiikkimaisuus ja rapsodisuus tai käänteinen variaatio, mutta kaiken tuon alla lymyää ilmiselvästi minimalismin itu.'' Minna Lindgren esitelmöi.

su 23.8.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana professori Veijo Murtomäki
Toimittajana Outi Paananen.

pe 21.8.

11.00 Sinfoninen takoja: Uuteen maailmaan
Ensimmäinen maailmansota on jakanut läntisen elämäntavan vanhaan ja uuteen, eikä vanhaan ole enää 20-luvun alussa paluuta myöskään taiteessa. Uusien tekniikoiden muuttuessa yhä monimutkaisemmiksi Janne Sibelius käy kohti tiivistetympää ilmaisua, ja kirjoittaa vuonna 1924 ylittämättömän mestariteoksensa, seitsemännen sinfonian - ja siirtää sen myötä koko sinfonisen ajattelutavan uuteen maailmaan. - Toimittajana Osmo Tapio Räihälä. Osa 7/7.

ma 17.8.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana professori Veijo Murtomäki
Toimittajana Outi Paananen.

su 16.8.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana intendentti Helena Hiilivirta
Toimittajana Lotta Emanuelsson.

pe 14.8.

11.00 Sinfoninen takoja: Raikasta lähdevettä
Suurten sotien myötä Suomi on itsenäistynyt, ja Jean Sibeliuksen 5. sinfonia lopultakin ponnistettu maailmalle. Ikääntyvä säveltäjä tuntee ''varjonsa pitenevän'' ja linnoittautuu yhä enemmän Ainolaan. Talous on kuralla, välit Ainoon huonot ja tissuttelu jatkuvaa, vaikka on kieltolaki. Säveltäminen ei suju. Mutta syksyllä 1922 Janne ryhdistäytyy ja tislaa ideoistaan esiin tuotantonsa kirkkainta lähdevettä, kuudennen sinfonian. - Toimittajana Osmo Tapio Räihälä. Ohjelmasarjan osa 6/7.

ke12.8.

19.03 Kantapöytä Sibeliuksen syntymäkodissa Hämeenlinnassa
Kuplivaa keskustelua sekä juhlapuheita ja musiikkia Sibeliuksen varjosynttäreillä. Vieraina Erkki Korhonen, Tuomas Katajala, Abel Puustinen, Pirjo Päivärinta, Sampsa Ertamo, Jari Sinkkonen ja Antti Krapu. - Toimittajina Helena Hannikainen, Janne Koskinen ja Vesa Kytöoja.

Kantapöytä 12.8.2015
Toimittajat Helena Hannikainen, Vesa Kytöoja ja Janne Koskinen Kantapöytä 12.8.2015 Kuva: Yle/Heikki Valsta kantapöytä 12.8.2015

ma 10.8.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana intendentti Helena Hiilivirta
Toimittajana Lotta Emanuelsson.

su 9.8.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana muusikko Marzi Nyman
Toimittajana Anu Jaantila.

pe 7.8.

11.00 Sinfoninen takoja: Taivaan orkesteri
Sota riehuu maailmalla, ja kohta myös Suomessa käy veli veljeä vastaan. Mutta ''Sibba'' kuljeskelee Ainolan maastoissa, missä näkee ja kuulee joutsenia. Kun myös Jumala raottaa Taivaansa ovea ja antaa säveltäjän kuulla, kuinka sen orkesteri soittaa viidettä sinfoniaa, syntyy Sibeliuksen suurenmoinen mestariteos. Viidettä sinfoniaa ja sen taustoja tutkailee Osmo Tapio Räihälä. - Ohjelmasarjan osa 5/7.

ke 5.8.

19.03 Joroisten musiikkipäivät: Sibelius 150-vuotta -juhlakonsertti
Camilla Nylund, sopraano, ja Helmut Deutsch, piano. - Jean Sibelius: Kaiutar; Men min fågel märks dock icke; Säf, säf susa; Demanten på marssnön; Jubal; Var det en dröm; Kuusi laulua Op.88; Illalle; Arioso; Flickan kom ifrån sin älsklings möte; På verandan vid havet; Svarta rosor. Richard Strauss: Heimliche Aufforderung; Georgine; Die Verschwiegenen; Freundliche Vision; Ich liebe Dich; Vier letzte Lieder. - Juvan kirkossa 2.8.2015 äänitetyn konsertin toimittaa Riikka Holopainen.

ma 3.8.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana muusikko Marzi Nyman
Toimittajana Anu Jaantila.

su 2.8.

14.00 Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Uusinta Sibelius-tutkimusta kaljuuntumisen näkökulmasta
''Aino Sibeliuksen synkimmät depressiovuodet ajoittuvat puolison kaljuuntumisen vaiheille 1910-luvulle. Ja kuten tiedämme, Sibelius koki konkreettisesti myös luomisvoimansa tuskaisan ehtymisen, kun viides sinfonia ei ottanut millään valmistuakseen vaan vei viitisen vuotta mieheltä, jonka kuitenkin olisi pitänyt olla miehuutensa kukkeimmassa vaiheessa. Mutta pelkkä vilkaisu peiliin, ja synkät pilvet nousivat säveltäjän päälaelle, sillä peilistä ei katsonut tuuheahiuksinen säveltäjänero, vaan vakuutusvirkailijalta näyttävä harvahiuksinen kamreeri.'' - Minna Lindgren esitelmöi.

su 2.8.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana Sibelius-tutkija Timo Virtanen
Toimittajana Helena Hannikainen.

Heinäkuu

pe 31.7.

11.00 Sinfoninen takoja: Sisäisiä ääniä
Keväällä 1908 Sibelius joutuu totuuden eteen, kun hänen kurkustaan löydetään kasvain, joka poistetaan kivuliaassa operaatiossa. Janne raitistuu, ja joutuu nyt kohtaamaan itsensä ja yleisön odotukset ensi kertaa selvin päin. Maailmalla vellovat musiikin uudet virtaukset, ja niihin reagoiva säveltäjä löytää sisäisiä ääniä, joista syntyy hämmentävä 4. sinfonia. - Toimittajana Osmo Tapio Räihälä. Ohjelmasarjan osa 4/7.

ke 29.7.

11.00 Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Uusinta Sibelius-tutkimusta kaljuuntumisen näkökulmasta
''Aino Sibeliuksen synkimmät depressiovuodet ajoittuvat puolison kaljuuntumisen vaiheille 1910-luvulle. Ja kuten tiedämme, Sibelius koki konkreettisesti myös luomisvoimansa tuskaisan ehtymisen, kun viides sinfonia ei ottanut millään valmistuakseen vaan vei viitisen vuotta mieheltä, jonka kuitenkin olisi pitänyt olla miehuutensa kukkeimmassa vaiheessa. Mutta pelkkä vilkaisu peiliin, ja synkät pilvet nousivat säveltäjän päälaelle, sillä peilistä ei katsonut tuuheahiuksinen säveltäjänero, vaan vakuutusvirkailijalta näyttävä harvahiuksinen kamreeri.'' - Minna Lindgren esitelmöi.

ma 27.7.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana Sibelius-tutkija Timo Virtanen
Toimittajana Helena Hannikainen.

su 26.7.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana säveltäjä Saara Lindahl
Toimittajana Miika Lauriala.

pe 24.7.

11.00 Sinfoninen takoja: Marjatta korea kuopus
Syksyllä 1904 Sibelius muuttaa perheineen Ainolaan, mutta ei silti malta pysyä aloillaan vaan koluaa yhä maailmaa. Säveltäjän päässä pyörii useita sävellyssuunnitelma, joista yksi on oratorio Marjatta. Sitä ei kuitenkaan synny, vaan 1907 kantaesitetään Jean Sibeliuksen 3. sinfonia. Yleisö on hämmentynyt, sillä sinfonia on vain kolmiosainen ja hiukan ''outo''. - Toimittajana Osmo Tapio Räihälä. Osa 3/7.

ma 20.7.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana säveltäjä Saara Lindahl
Toimittajana Miika Lauriala.

su 19.7.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana rahoituksen professori Sami Torstila
Toimittajana Sandra Saulo.

pe 17.7.

19.03 Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalin konsertti
Tommi Hakala, baritoni, Kristian Attila, piano, ja Eero Annala, urut. - Jean Sibelius: Intrada op. 111a; Elegia op. 27/1; Preludium; Postludium; Kyssens hopp; Drömmen; Lånsamt som kvälsskyn; I natten; Var det en dröm. Mikko Heiniö: Syyskesän laulu. Jean Sibelius: Kyläkirkko; Soi kiitokseksi Luojan op. 23/6a (virren alku- ja päätössoitto säv. ja sov. Juhani Haapasalo); Ylistyshymni; On kaunis maa; Salem. - Espoon tuomiokirkossa 16.7. äänitetyn konsertin toimittaa Anu Jaantila.

pe 17.7.

11.00 Sinfoninen takoja: Juopunut jumala
Uusi vuosisata alkaa Sibeliuksen perheen osalta karmeimmalla mahdollisella katastrofilla. Sen tuskaa helpottaakseen Janne, Aino ja tyttäret matkaavat Italiaan. Välimerellä on kyllä valoa, mutta kotiin tuotavaa ei juuri synny - kunnes hajanaisista ideoista alkaa kasvaa esiin triumfaalinen toinen sinfonia. - Toimittajana Osmo Tapio Räihälä. Osa 2/7.

ma 13.7.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana rahoituksen professori Sami Torstila
Toimittajana Sandra Saulo.

su 12.7.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana säveltäjä Saara Lindahl
Toimittajana Miika Lauriala.

pe 10.7.

11.00 Sinfoninen takoja: Kuonasta kultaa
Jean Sibeliuksen ensimmäinen sinfonia sai kantaesityksensä Helsingissä 26.4.1899. Tuolloin esittäjänä oli säveltäjän johtama Helsingin filharmonisen seuran orkesteri. Sinfonian maailmoissa on säveltäjä Osmo Tapio Räihälä. Seitsemänosaisen ohjelmasarjan osa 1/7.

ma 6.7.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana säveltäjä Saara Lindahl
Toimittajana Miika Lauriala.

su 5.7.

14.00 Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä
Sibelius ja minimalismi. Minna Lindgren esitelmöi.

su 5.7.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana professori Martti Turtola
Toimittajana Outi Paananen..

pe 3.7.

11.00 Kohti Sibeliusta: Koko kansan kulttuuria
Liikunnasta tulee urheilua ja taiteesta tulee koko kansan omaisuutta - vai tuleeko? Suomalaiset ovat vahvoja yksilölajeissa heti ensimmäisistä urheilukilpailuista lähtien ja kisaavat myös ammattilaisina. Sanomalehdet levittävät sekä urheilutietoutta että tutustuttavat kansainvälisiin taiteilijatähtiin. Taiteilijoista ja urheilijoista haetaan voimaa myös suomalaisuutta rakennettaessa. Toimittaja Ainomaija Pennasen haastateltavina erikoistutkija Jouko Kokkonen ja professori Hannu Salmi. Osa 5 /5.

ke 1.7.

11.00 Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä
Sibelius ja minimalismi. Minna Lindgren esitelmöi.

Sibeliuksen syntymäkodin piano.
Sibeliuksen syntymäkodin piano. Kuva: Ainomaija Pennanen / Yle Hämeenlinna,sibeliuksen syntymäkoti

Kesäkuu

ma 29.6.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana professori Martti Turtola
Toimittajana Outi Paananen.

su 28.6.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana laulaja Diandra Flores
Diandra Flores laulaa ja tekee poppia, mutta kuuntelee paljon muutakin. Sibelius on säveltäjänä tullut hänelle tutuksi ja läheiseksi soittoharrastuksen, sekä viulunsoiton että pianonsoiton yhteydessä. Diandran Sibelius-suosikit ovat suurelta osin niitä kappaleita, joita hän on itse musiikkileireillä ja soittotunneilla päässyt soittamaan. Esiintymisvietti on vienyt Diandraa eteenpäin soittoharrastuksessaan ja kova työmoraali. Hän onkin kehitellyt itselleen monenlaisia palkkiojärjestelmiä silloin, kun harjoittelu on maistunut puulta. Viulu on edelleen tärkeä työväline - ja ehkä jonain päivänä kuulemme Diandran tulkinnan Sibeliuksen viulukonsertosta, haavena se ainakin on.- Toimittajana Sandra Saulo.

pe 26.6.

11.00 Kohti Sibeliusta: Luonnontieteiden esiinmarssi
Evoluutioteorian herättämä keskustelu jättää varjoonsa muun muassa perinnöllisyystieteen uudet ajatukset. Bakteriologian kehittyminen edistää lääketiedettä, mutta sitä ei kyetä hyödyntämään vielä nälkävuosina 1866-68. Myös psykiatria ottaa ensiaskeleitaan 1800-luvun lopun Suomessa. Haastateltavina ovat emeritusprofessori Anto Leikola, professori Petteri Pietikäinen ja lääketieteen historian dosentti Heikki Vuorinen. Toimittajana Ainomaija Pennanen ja äänisuunnittelijana Teuvo Lehtinen. Osa 4 /5.

ti 23.6.

14.00 Radion sinfoniaorkesteri konserttilavalla
- Jean Sibelius: Vapautettu kuningatar (Polyteknikkojen kuoro, joht. Hannu Lintu); Lastu lainehilla; En slända; I systrar, I bröder, I älskande par; Höstkväll (Taru Valjakka, sopraano, joht. Okko Kamu). Leos Janácek: Sinfonietta (joht. Sakari Oramo).

ma 22.6.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana laulaja Diandra Flores
Diandra Flores laulaa ja tekee poppia, mutta kuuntelee paljon muutakin. Sibelius on säveltäjänä tullut hänelle tutuksi ja läheiseksi soittoharrastuksen, sekä viulunsoiton että pianonsoiton yhteydessä. Diandran Sibelius-suosikit ovat suurelta osin niitä kappaleita, joita hän on itse musiikkileireillä ja soittotunneilla päässyt soittamaan. Esiintymisvietti on vienyt Diandraa eteenpäin soittoharrastuksessaan ja kova työmoraali. Hän onkin kehitellyt itselleen monenlaisia palkkiojärjestelmiä silloin, kun harjoittelu on maistunut puulta. Viulu on edelleen tärkeä työväline - ja ehkä jonain päivänä kuulemme Diandran tulkinnan Sibeliuksen viulukonsertosta, haavena se ainakin on.- Toimittajana Sandra Saulo.

su 21.6.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana viulisti Elina Vähälä.
Toimittajana Helena Hannikainen.

pe 19.6.

11.00 Kohti Sibeliusta: Yhteiskunnallisten aatteiden melskettä
Ollako liberalisti, sosialisti, nationalisti vai sittenkin oman onnensa seppä? 1800-luvun lopulla Suomi ei ollut takapajula, vaan sivistyneistö tunsi eurooppalaiset aatteet ja keskusteli niistä aktiivisesti. Omaa väriään keskusteluun toivat kielikysymys sekä uskonnolliset herätysliikkeet. Toimittaja Ainomaija Pennasen haastateltavana dosentti Mikko Lahtinen. Osa 3/5.

ma 15.6.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana viulisti Elina Vähälä
Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana viulisti Elina Vähälä. Toimittajana Helena Hannikainen.

su 15.6.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana pianotaiteilija Eero Heinonen
Toimittajana Lotta Emanuelsson.

la 13.6.

19.03 Wienin Filharmonikot Musiikkitalossa
Joht. Franz Welser-Möst. - Jean Sibelius: Lemminkäinen, neljä legendaa.

pe 12.6.

14.00 Sibelius 150: Hienostelua. Sikarit ja muut nautinta-aineet.
Haastateltavina sommelière Noora Bouix ja professori Olli Alho. Toimittajana Janne Koskinen.

pe 12.6.

11.00 Kohti Sibeliusta: Ihmiset, tavarat ja tieto liikkeessä
Teollistuminen on nopeaa ja elämä muuttuu monin tavoin. Sähkölamput syttyvät, lennätinlangat laulavat ja ''rautahevonen'' kuljettaa raaka-aineita, valmiita tuotteita ja ihmisiä. Toimittaja Ainomaija Pennasen haastateltavina professori Markku Kuisma, museolehtori Anne Lahtinen ja dosentti Panu Nykänen. Äänisuunnittelijana Teuvo Lehtinen. Osa 2/5 (uusinta)

to 11.6.

19.03 Iitin musiikkijuhlien avajaiskonsertti
Jean Sibelius: Metsänhaltija (Hannu-Pekka Björkman, lausunta, Andres Mustonen ja Florin Szigeti, viulu, Katariina Ruokonen, alttoviulu, Jakob Kullberg, sello, Pauliina Koskela ja Maria Luhtanen, käyrätorvi, ja Kristian Attila, piano); Malinconia (Jakob Kullberg, sello ja Laura Mikkola, piano). Heiner Goebbels: Surrogate Hugo Hamiltonin tekstiin, trioversio pianolle, lyömäsoittimille ja äänelle (kantaesitys) (Laura Mikkola, Kazutaka Morita ja Hannu-Pekka Björkman). - Suoran lähetyksen Iitin kirkosta toimittaa Outi Paananen.

to 11.6.

11.00 Sibelius 150: Hienostelua. Sikarit ja muut nautinta-aineet.
Haastateltavina sommelière Noora Bouix ja professori Olli Alho. Toimittajana Janne Koskinen.

ma 8.6.

20.00 RSO konserttilavalla Tukholman Sibelius / Nielsen -festivaalilla
Joht. Hannu Lintu. - Wilhelm Stenhammar: Sinfonia nro 2 g-molli. Jean Sibelius: Sinfonia nro 5 Es-duuri.

ma 8.6.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana pianotaiteilija Eero Heinonen
Toimittajana Lotta Emanuelsson.

su 7.6.

7.03 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana säveltäjä Einojuhani Rautavaara
Säveltäjä Einojuhani Rautavaaran elämään Ainolan säveltäjämestari ehti vaikuttaa hyvin konkreettisesti; Sibeliuksen suosituksesta nuori Rautavaara pääsi jatkamaan sävellysopintojaan Yhdysvaltoihin, ensin Tanglewoodin kesäakatemiaan ja sitten New Yorkiin Juilliardin musiikkikouluun. Ohjelmassa Rautavaara muistelee ensikohtaamisiaan sekä Sibeliuksen että hänen musiikkinsa kanssa. Toimittajana Anu Jaantila.

pe 5.6.

14.00 Sibelius 150: Hienostelua. Erik Tawaststjerna, hieno mies
Sibelius-aiheiset Hienostelua-ohjelmat jatkuvat jaksolla Erik Tawaststjernasta, merkittävästä Sibelius-tutkijasta ja kulttuuripersoonasta. Tawaststjernan elämää tutkii hänen oppilaansa, professori Matti Vainio, jota haastattelee Janne Koskinen

pe 5.6.

11.00 Kohti Sibeliusta: Kaupunkilaiselämän pyörteissä
Ohjelmasarjassa pureudutaan aikaan, jolloin Jean Sibelius eli lapsuuttaan. Ensimmäinen osa kertoo, millaista on arki suomalaisessa pikkukaupungissa, Hämeenlinnassa. Mitä kieliä käytetään, mitä opiskellaan ja ketkä ylipäätään pääsevät koulunpenkille? Toimittajana Ainomaija Pennanen. Osa 1/5. Uusinta helmikuulta.

to 4.6.

11.00 Sibelius 150: Hienostelua. Erik Tawaststjerna, hieno mies
Sibelius-aiheiset Hienostelua-ohjelmat jatkuvat jaksolla Erik Tawaststjernasta, merkittävästä Sibelius-tutkijasta ja kulttuuripersoonasta. Tawaststjernan elämää tutkii hänen oppilaansa, professori Matti Vainio, jota haastattelee Janne Koskinen

ke 3.6.

19.03 Tampereen Sävel 2015: Avajaiskonsertti
Tampere Filharmonia ja Tampereen filharmoninen kuoro, joht. Santtu-Matia Rouvali. - Jean Sibelius: Maan virsi; Impromptu; Pohjolan tytär. - Välijalla keskustelevat Tampereen Sävelestä ja Sibeliuksesta Matti Hyökki, Jani Sivén ja Sakari Ylivuori. Toimittajana Inari Tilli. - Jean Sibelius: Vapautettu kuningatar; Musiikki Shakespearen näytelmään Myrsky; Oma maa. - Suoran lähetyksen Tampere-talosta toimittaa Inari Tilli.

ma 1.6.

14.00 Näistä Sibelius-levyistä en luovu: vieraana säveltäjä Einojuhani Rautavaara
Säveltäjä Einojuhani Rautavaaran elämään Ainolan säveltäjämestari ehti vaikuttaa hyvin konkreettisesti; Sibeliuksen suosituksesta nuori Rautavaara pääsi jatkamaan sävellysopintojaan Yhdysvaltoihin, ensin Tanglewoodin kesäakatemiaan ja sitten New Yorkiin Juilliardin musiikkikouluun. Ohjelmassa Rautavaara muistelee ensikohtaamisiaan sekä Sibeliuksen että hänen musiikkinsa kanssa. Toimittajana Anu Jaantila.

Jean Sibelius vuonna 1880
Jean Sibelius vuonna 1880 Jean Sibelius,säveltäjät,sibelius150

Toukokuu

pe 29.5.

14.00 Hienostelua. Sibeliuksen vaatekaapilla
Haastateltavana yliopistonlehtori Minna Kaipainen, toimittajana Janne Koskinen.

to 28.5.

14.00 Hienostelua. Sibeliuksen vaatekaapilla
Haastateltavana yliopistonlehtori Minna Kaipainen, toimittajana Janne Koskinen.

ti 26.5.

14.00 Erik Tawaststjernan Sibelius-sarja
"Uudet sävellykseni ottavat minut kokonaan valtoihinsa." Kuudes sinfonia edistyi, mutta joutui jälleen pikkukappaleiden pyörteisiin. Tukholmassa viidennessä sinfoniassa nähtiin Sibeliuksen Prometheus-kohtalo. (Uusinta vuodelta 1980)

pe 22.5.

14.00 Hienostelua. Sibeliuksen ruokapöydässä
Kokkina säveltäjä Matthew Whittall. Toimittajana Janne Koskinen.

to 21.5.

11.00 Hienostelua. Sibeliuksen ruokapöydässä
Kokkina säveltäjä Matthew Whittall. Toimittajana Janne Koskinen.

ti19.5.

14.00 Erik Tawaststjernan Sibelius-sarja
Sibeliuksen hyvä ystävä Axel Carpelan on menehtynyt ja jättänyt aukon säveltäjän elämään. Aukkoa paikkaa osaltaan amatöörinero Sigurd Wettenhovi-Aspa, joka tuntee olevansa telepaattisessa yhteydessä Sibeliukseen. Ukrainalainen pianisti ja pakolainen Aleksandr Ziloti konsertoi Suomessa ja vaikuttaa Sibeliuksen pianomusiikkiin. Säveltäjä joutuu epäsopuun Kajanuksen kanssa, jonka Pariisissa johtama konsertti pelaa Sibeliuksen ulos ranskalaisesta konserttielämästä. (Uusinta vuodelta 1979)

ti 12.5.

14.00 Erik Tawaststjernan Sibelius-sarja
''Oi näitä onnettomia oloja, oi tätä onnetonta maatani.'' Sisällisodan sytyttyä ilmapiiri Ainolassa on hermostunut: Sibelius kokee olevansa vankina kotonaan, eristettynä ulkomaailmasta ja on epätietoinen kohtalostaan säveltäjänä. Huhut, raakuudet ja murhat masentavat eikä Ainolakaan säästy punaisten tekemiltä kotitarkastuksilta. (Uusinta vuodelta 1978)

la 9.5.

19.03 Sibelius ja linnut
Luonto ja erityisesti linnut olivat Sibeliukselle tärkeä innoituksen lähde. ''Erikoista havaita, ettei millään koko maailmassa, ei taiteessa, kirjallisuudessa eikä musiikissa, ole minuun samanlaista vaikutusta kuin näillä joutsenilla + kurjilla + villihanhilla. Niiden ääni ja olemus!'', kirjoitti hän päiväkirjaansa näihin aikoihin keväällä 1915. Minna Lindgrenin toimittamassa teemalähetyksessä keskustellaan siitä, miten linnut ja lintuaiheet ilmenevät Sibeliuksen musiikissa. Ainolassa parhaaseen kevätmuuttoaikaan äänitetyn lähetyksen vieraina ovat tutkija Timo Virtanen, Helsingin yliopiston luonnontieteellisen museon museomestari Juha Honkala sekä huilisti Malla Vivolin.

ti 5.5.

14.00 Sinfoninen takoja: Uuteen maailmaan
Ensimmäinen maailmansota on jakanut läntisen elämäntavan vanhaan ja uuteen, eikä vanhaan ole enää 20-luvun alussa paluuta myöskään taiteessa. Uusien tekniikoiden muuttuessa yhä monimutkaisemmiksi Janne Sibelius käy kohti tiivistetympää ilmaisua, ja kirjoittaa vuonna 1924 ylittämättömän mestariteoksensa, seitsemännen sinfonian - ja siirtää sen myötä koko sinfonisen ajattelutavan uuteen maailmaan. - Toimittajana Osmo Tapio Räihälä. Ohjelmasarjan osa 7/7.

Jean Sibelius vuonna 1925 (kuva Ivar Helander)
Jean Sibelius vuonna 1925, kuva: Ivar Helander Jean Sibelius vuonna 1925 (kuva Ivar Helander) jean sibelius

Huhtikuu

ti 28.4.

14.00 Sinfoninen takoja: Raikasta lähdevettä
Suurten sotien myötä Suomi on itsenäistynyt, ja Jean Sibeliuksen 5. sinfonia lopultakin ponnistettu maailmalle. Ikääntyvä säveltäjä tuntee "varjonsa pitenevän" ja linnoittautuu yhä enemmän Ainolaan. Talous on kuralla, välit Ainoon huonot ja tissuttelu jatkuvaa, vaikka on kieltolaki. Säveltäminen ei suju. Mutta syksyllä 1922 Janne ryhdistäytyy ja tislaa ideoistaan esiin tuotantonsa kirkkainta lähdevettä, kuudennen sinfonian. - Toimittajana Osmo Tapio Räihälä. Ohjelmasarjan osa 6/7.

la 25.4.

19.03 Kansainvälisen Jean Sibelius -laulukilpailun finaali
Suoran lähetyksen Järvenpään Sibelius-salista toimittavat Lotta Emanuelsson, Riikka Holopainen ja Janne Koskinen.

ke 22.4.

19.55 Radion sinfoniaorkesterin vierailukonsertti Tukholman Sibelius/Nielsen-festivaalilla
Joht. Hannu Lintu. - Wilhelm Stenhammar: Sinfonia nro 2 g-molli. Jean Sibelius: Sinfonia nro 5 Es-duuri.
- Suoran lähetyksen Tukholman konserttitalosta toimittaa Outi Paananen.

ti 21.4.

14.00 Sinfoninen takoja: Taivaan orkesteri
Sota riehuu maailmalla, ja kohta myös Suomessa käy veli veljeä vastaan. Mutta "Sibba" kuljeskelee Ainolan maastoissa, missä näkee ja kuulee joutsenia. Kun myös Jumala raottaa Taivaansa ovea ja antaa säveltäjän kuulla, kuinka sen orkesteri soittaa viidettä sinfoniaa, syntyy Sibeliuksen suurenmoinen mestariteos. Viidettä sinfoniaa ja sen taustoja tutkailee Osmo Tapio Räihälä. - Ohjelmasarjan osa 5/7.

pe 16.4.

19.03 Radion sinfoniaorkesterin konsertti
Joht. Hannu Lintu, sol. Soile Isokoski, sopraano. - Minna Leinonen: Scatterings (Ylen tilaus, kantaesitys). Jean Sibelius: Kaiutar; Illalle; Våren flyktar hastigt; Men min fågel märks dock icke; Var det en dröm (orkestroinnit Colin Matthews, Ylen tilaus). Wilhelm Stenhammar: Sinfonia nro 2 g-molli.

ti 14.4.

14.00 Sinfoninen takoja: Sisäisiä ääniä
Keväällä 1908 Sibelius joutuu totuuden eteen, kun hänen kurkustaan löydetään kasvain, joka poistetaan kivuliaassa operaatiossa. Janne raitistuu, ja joutuu nyt kohtaamaan itsensä ja yleisön odotukset ensi kertaa selvin päin. Maailmalla vellovat musiikin uudet virtaukset, ja niihin reagoiva säveltäjä löytää sisäisiä ääniä, joista syntyy hämmentävä 4. sinfonia. - Toimittajana Osmo Tapio Räihälä. Ohjelmasarjan osa 4/7.

ti 7.4.

14.00 Sinfoninen takoja: Marjatta korea kuopus
Syksyllä 1904 Sibelius muuttaa perheineen Ainolaan, mutta ei silti malta pysyä aloillaan vaan koluaa yhä maailmaa. Säveltäjän päässä pyörii useita sävellyssuunnitelma, joista yksi on oratorio Marjatta. Sitä ei kuitenkaan synny, vaan 1907 kantaesitetään Jean Sibeliuksen 3. sinfonia. Yleisö on hämmentynyt, sillä sinfonia on vain kolmiosainen ja hiukan ”outo”. - Toimittajana Osmo Tapio Räihälä. Ohjelmasarjan osa 3/7.

C. Meurlinin pilapiirros Jean Sibeliuksesta Velikulta-lehdessä 1901
C. Meurlinin pilapiirros Jean Sibeliuksesta Velikulta-lehdessä vuonna 1901 C. Meurlinin pilapiirros Jean Sibeliuksesta Velikulta-lehdessä 1901 velikulta

Maaliskuu

ti 31.3.

14.00 Sinfoninen takoja: Juopunut jumala
Uusi vuosisata alkaa Sibeliuksen perheen osalta karmeimmalla mahdollisella katastrofilla. Sen tuskaa helpottaakseen Janne, Aino ja tyttäret matkaavat Italiaan. Välimerellä on kyllä valoa, mutta kotiin tuotavaa ei juuri synny - kunnes hajanaisista ideoista alkaa kasvaa esiin triumfaalinen toinen sinfonia. - Toimittajana Osmo Tapio Räihälä. Ohjelmasarjan osa 2/7.

ti 24.3.

14.00 Sinfoninen takoja: Kuonasta kultaa
Jean Sibeliuksen ensimmäinen sinfonia sai kantaesityksensä Helsingissä 26.4.1899. Tuolloin esittäjänä oli säveltäjän johtama Helsingin filharmonisen seuran orkesteri. Sinfonian maailmoissa on säveltäjä Osmo Tapio Räihälä. Seitsemänosaisen ohjelmasarjan osa 1/7.

su 22.3.

13.00 Klassista kahteen
Jean Sibelius: Loviisa-trio (Jaakko Kuusisto, viulu, Marko Ylönen, sello, ja Folke Gräsbeck, piano).

pe 20.3.

19.03 Helsingin kaupunginorkesterin konsertti
Joht. Susanna Mälkki, sol. Veli Kujala, harmonikka. - Jean Sibelius: Aallottaret, sävelruno. Jukka Tiensuu: Konsertto neljäsosasävelharmonikalle (kantaesitys). Richard Strauss: Also sprach Zarathustra, sinfoninen runo. - Suoran lähetyksen Helsingin Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.

ti 17.3.

14.00 Kohti Sibeliusta: Koko kansan kulttuuria
Liikunnasta tulee urheilua ja taiteesta tulee koko kansan omaisuutta - vai tuleeko? Suomalaiset ovat vahvoja yksilölajeissa heti ensimmäisistä urheilukilpailuista lähtien ja kisaavat myös ammattilaisina. Sanomalehdet levittävät sekä urheilutietoutta että tutustuttavat kansainvälisiin taiteilijatähtiin. Taiteilijoista ja urheilijoista haetaan voimaa myös suomalaisuutta rakennettaessa. Toimittaja Ainomaija Pennasen haastateltavina erikoistutkija Jouko Kokkonen ja professori Hannu Salmi. Osa 5 /5.

ti 10.3.

14.00 Kohti Sibeliusta: Luonnontieteiden esiinmarssi
Evoluutioteorian herättämä keskustelu jättää varjoonsa muun muassa perinnöllisyystieteen uudet ajatukset. Bakteriologian kehittyminen edistää lääketiedettä, mutta sitä ei kyetä hyödyntämään vielä nälkävuosina 1866-68. Myös psykiatria ottaa ensiaskeleitaan 1800-luvun lopun Suomessa. Haastateltavina ovat emeritusprofessori Anto Leikola, professori Petteri Pietikäinen ja lääketieteen historian dosentti Heikki Vuorinen. Toimittajana Ainomaija Pennanen ja äänisuunnittelijana Teuvo Lehtinen. Osa 4 /5.

pe 6.3.

22.05 Ääniversumi.
”Sibelius: A Symphony that Burned” on BBC:n tuottama ohjelma säveltäjän “kadonneesta” kahdeksannesta sinfoniasta. Ohjelma kertoo englantilaisyleisölle suomalaisen kansallisikonin taistelusta oman luovuutensa ja ajassa tapahtuvien suurien mullistusten pyörteissä. Toimittaja ja kirjailija Peggy Reynolds vieraili Suomessa vuonna 2012 ja suuntasi kohti Tuusulassa sijaitsevaa Ainolaa pureutuakseen musiikillisen neron sisäiseen taisteluun. Hän johdattaa meidät myös kuuntelemaan hiljattain löydettyjä musiikillisia katkelmia, jotka tutkijoiden mielestä ovat lähimpänä kadonnutta kahdeksatta sinfoniaa. Ohjelman on tuottanut BBC:n Radio 4 ja Steven Rajam.

Peggy Reynolds Ainolassa
Peggy Reynolds Ainolassa Peggy Reynolds Ainolassa ääniversumi

ti 3.3.

14.00 Kohti Sibeliusta: Yhteiskunnallisten aatteiden melskettä
Ollako liberalisti, sosialisti, nationalisti, konservatiivi vai sittenkin oman onnensa seppä? 1800-luvun lopulla Suomi ei ollut takapajula, vaan sivistyneistö tunsi eurooppalaiset aatteet ja keskusteli niistä aktiivisesti. Omaa väriään keskusteluun toivat kielikysymys sekä uskonnolliset herätysliikkeet. Toimittaja Ainomaija Pennasen haastateltavana dosentti Mikko Lahtinen. Osa 3/5.

Helmikuu

Yle Teema & yle.fi/klassinen

ti 27.2.

klo 18 Jean Sibelius - Tero Saarinen: Kullervo
Tero Saarinen - koreografia ja ohjaus; Mikki Kunttu - lavastus ja valaistus; Erika Turunen - puvut; solisteina Jaakko Kortekangas, Johanna Rusanen-Kartano, Samuli Poutanen, David Scarantino ja Terhi Räsänen sekä Helsingin Filharmonisen kuoron mieslaulajat, ja Suomen Kansallisooppera kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Jukka-Pekka Saraste.
Suora lähetys Suomen kansallisoopperasta.

Kullervo
Tero Saarinen on tehnyt koreografian Sibeliuksen Kullervoon. Kullervo Kuva: Suomen kansallisooppera kullervo

Yle Radio 1

ti 24.2.

klo 14 Kohti Sibeliusta: Ihmiset, tavarat ja tieto liikkeessä
Teollistuminen on nopeaa ja elämä muuttuu monin tavoin. Sähkölamput syttyvät, lennätinlangat laulavat ja "rautahevonen" kuljettaa raaka-aineita, valmiita tuotteita ja ihmisiä. Väestö kasvaa, mutta kaikki eivät voi hyvin. - Toimittajana Ainomaija Pennanen. Osa 2 /5.

ma 23.2.

klo 20 Radion sinfoniaorkesteri konserttilavalla
Joht. Sakari Oramo, sol. Patricia Kopatchinskaja, viulu. - Maurice Ravel: Tombeau de Couperin. Béla Bartók: Viulukonsertto nro 2. (Äänitetty Musiikkitalossa 30.1.) - 21:00 Ulkomaisia musiikkilehtiä lukevat Janne Koskinen ja Outi Paananen. - 21:25 Jean Sibelius: Dryadi. Richard Strauss: Kuolema ja kirkastus.

to 19.2.

klo 14 M-studio
Yleisradion musiikkituotantoa. Tuoreita Sibelius-äänitteitä. - Toimittajana Lotta Emanuelsson.

ti 17.2.

klo 14 Kohti Sibeliusta: Kaupunkilaiselämän pyörteissä
Ohjelmasarjassa pureudutaan aikaan, jolloin Jean Sibelius eli lapsuuttaan. Ensimmäinen osa kertoo, millaista on arki suomalaisessa pikkukaupungissa, Hämeenlinnassa. Mitä kieliä käytetään, mitä opiskellaan ja ketkä ylipäätään pääsevät koulunpenkille? Toimittajana Ainomaija Pennanen. Osa 1 /5.

ti 10.2.

klo 14 Erik Tawaststjernan Sibelius-sarja
”Pinnallinen tämä maailma on kertakaikkiaan, mutta minä rakastan sitä pinnallisuutta.”
Palattuaan Berliinistä vuoden 1902 lopulla Sibelius liittyi helsinkiläisen Euterpe-kulttuuriälymystön piiriin. Piirin "mieltäkiintävät" ravintolakeskustelut venyivät usein vuorokausien mittaisiksi. Tämä huolestutti sekä Ainoa että Axel Carpelania. Ainoa keino Sibeliuksen työrauhan palauttamiseksi oli muuttaa maalle. (Uusinta vuodelta 1987)

klo 14.45 Jean Sibelius: Tulen synty
Tommi Hakala, baritoni, ja Ylioppilaskunnan laulajat sekä Sinfonia Lahti, joht. Osmo Vänskä.

to 5.2.

klo 14 M-studio: Sibelius-helmikuu
Yleisradion musiikkituotantoa. Jean Sibeliuksen musiikkia. Seitsemän laulua Runebergin runoihin (Aarne Pelkonen, baritoni ja Juho Alakärppä, piano); Kuusi impromptua op. 5 (Mirka Viitala, piano); Neljä kappaletta op. 78 (Petteri Iivonen, viulu ja Juho Pohjonen, piano). - Toimittajana Lotta Emanuelsson.

ti 3.2.

klo 14 Erik Tawaststjernan Sibelius-sarja
"Sinfonian on ensimmäiseksi ja viimeiseksi oltava musiikkia." Tshaikovskin uusi musiikki, lähinnä Pateettinen sinfonia, herätti Sibeliuksessa vastakaikua. Eräänlainen todiste tästä on huhtikuussa 1899 ensiesitetty ensimmäinen sinfonia, jossa on yhtäläisyyksiä venäläisen mestarin teoksen kanssa. Kesäkuussa Sibelius vieraili Ruovedellä Gallen-Kallelan erämaa-ateljeessa, jonka flyygelillä hän improvisoi toisen sinfonian aiheita. (Uusinta vuodelta 1987.)

klo 14.50 Jean Sibelius: Laulu ristilukista
Matti Lehtinen, baritoni, ja Pentti Koskimies, piano.

Tammikuu

Yle Radio 1

ti 27.1.

klo 14 Erik Tawaststjernan Sibelius-sarja
"Uskon että musiikki yksinänsä, se absoluuttinen musiikki, ei voi tyydyttää." Talous teki Sibeliukselle tiukkaa, luotonsaantimahdollisuuksia jouduttiin tunnustelemaan jopa Loviisasta saakka. Maaliskuussa 1893 perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi, tytär, joka kastettiin Evaksi isotädin Evelinan mukaan. Saman vuoden kesällä Sibelius kävi kirjeenvaihtoa J. H. Erkon kanssa Kalevala-aiheisen oopperalibreton aikaansaamiseksi.

klo 14.50 Jean Sibelius: Impromptu E-duuri op.5 nro 6
Folke Gräsbeck, piano.

to 22.1.

klo 19 Viulukilpailun voittaja säveltäjän syntymäkaupungissa
Nikita Boriso-Glebsky, viulu, ja Georgy Tchaidze, piano. - Ludwig van Beethoven: Sonaatti pianolle ja viululle c-molli op. 30 nro 2. Jean Sibelius: Viisi maalaistanssia op.106. Jean Sibelius: Kolme kappaletta op.116. Richard Strauss: Sonaatti viululle ja pianolle Es-duuri op. 18. (Ään. Hämeenlinnan Verkatehtaassa 21.1.2015). - Toimittajana Anu Jaantila. - Väliajalla haastateltavina Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön pj. Erkki Korhonen, illan taiteilijat ja dramaturgi Juhani Koivisto.

ti 20.1.

klo 14 Erik Tawaststjernan Sibelius-sarja
"Siinä on hiven mustaa multaa, maata ja Suomea." Talvella 1894 Sibelius osallistui Ylioppilaskunnan Laulajien sävellyskilpailuun. Kanteletar-sävellyksellään "Rakastava" hän voitti kriitikkojen yllätykseksi vain toisen palkinnon. Marraskuussa valmistunut musiikki Wiipurilaisen Osakunnan Karjala-aiheiseen kuvaelmaan. Kesäkuussa sai ensiesityksensä Vaasan Laulujuhlien tilausteos Improvisaatio, joka sittemmin sai nimen Kevätlaulu. (Ensilähetys 2.10.1986.)

Erik Tawaststjerna
Professori Erik Tawaststjerna studiossa. Erik Tawaststjerna Kuva: Yle erik tawaststjerna

klo 14.45 Jean Sibelius: Rakastava
Ylioppilaskunnan Laulajat, joht. Matti Hyökki, ja Tuomas Katajala, tenori.

pe 30.1.

klo 19 Radion sinfoniaorkesterin konsertti
Joht. Sakari Oramo, sol. Patricia Kopatchinskaja, viulu. - Maurice Ravel: Tombeau de Couperin. Béla Bartók: Viulukonsertto nro 2. Jean Sibelius: Dryadi. Richard Strauss: Kuolema ja kirkastus.

ti 13.1.

klo 14 Tuottajat Eeva Hirvensalo ja Martti Haapakoski muistelevat
Erik Tawaststjernan radio-ohjelmat tulivat monille tutuiksi 70- ja 80-luvuilla. Mammuttimaista sarjaa tehtiin kaikkiaan 115 osaa. - Toimittaja Laura Lehtola tapasi Sibelius-sarjan tuottajat, Eeva Hirvensalon ja Martti Haapakosken, jotka muistelevat nyt, minkälaista oli työskentely Erik Tawaststjernan kanssa. Entä minkälainen oli Sibeliuksen ja hänen elämänkerturinsa ensimmäinen kohtaaminen?

klo 14.10 Erik Tawaststjernan Sibelius-sarja alkaa
Jean Sibelius, nuori säveltäjä. Syksyllä 1888 painettiin ensimmäinen sibeliuksen sävellys, "Serenadi" J. L. Runebergin sanoihin. Seuranneena keväänä Sibelius esittäytyi musiikkiopiston näytteissä kaksin laajamuotoisin teoksin. Näistä myöhempi, jousikvartetto a-molli, oli nuoren säveltäjän läpimurtoteos ja samalla hänen jäähyväisensä oppilaitokselle. (Ensilähetys 13.3.1986).

la 10.1.

klo 19 Sävel on vapaa
Kuuntelijoiden musiikkitoiveita täyttävät musiikin monitoiminainen Mari Kätkä ja musiikkitoimittaja Ville Komppa. Ohjelmassa soitettiin myös:
Jean Sibelius: Bardi sävelruno op. 64 orkesterille. Sinfonia Lahti, joht. Okko Kamu, Leena Saarenpää, harppu.
Jean Sibelius: Teema ja muunnelmia. Raimo Sariola, sello
Jean Sibelius: Rakastava. Ylioppilaskunnan Laulajat, Tom Nyman, tenori, joht. Matti Hyökki
Jean Sibelius: Elegia sarjasta Kung Kristian II. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste
Jean Sibelius: Etydi op. 76 nro 2. Steel Pan Lovers, joht. Ari Viitanen

ke 7.1.

klo 19 Tampere Filharmonian konsertti
Joht. Santtu-Matias Rouvali, sol. Baiba Skride, viulu. Carl Nielsen: Konsertto viululle ja orkesterille; Jean Sibelius: Kaksi serenadia; konsertto viululle ja orkesterille d-molli. (Äänitetty Tampere-talossa 6.1.2015). - Toimittajana Lotta Emanuelsson.

Elisabeth Schwarzkopf
Elisabeth Schwartzkopf tulkitsi Luonnottaren Sibelius-viikoilla 1955. Elisabeth Schwarzkopf Kuva: Yle elisabeth schwarzkopf

ti 6.1.

klo 11 Klassikkoparatiisi: Metsänhaltija ja maailman luominen
Nuori Jean Sibelius sävelsi neljä versiota ruotsalaisen Viktor Rydbergin runosta Skogsrået - Metsänhaltija. Orkesteriballadin huimassa imussa on vahva eroottinen lataus. Luonnotar taas kertoo Kalevalan sanoin maailman synnystä. Musiikki soi mystisenä ja alkuvoimaisena. Molemmat teokset ovat Sibeliusta hurjimmillaan. Musiikkia ruotii Eva Tigerstedt.

klo 13 Sibeliuksen Neitsyt tornissa -oopperan orkesteriversion ensiesitys
Radion sinfoniaorkesteri, kapellimestarina Tuomas Hannikainen.

la 3.1.

klo 19 Sibeliuksen yksinlaulujen ilta
Sibeliuksen rakastetuimmat yksinlaulut heräävät eloon sopraano Helena Juntusen ja baritoni Arttu Katajan esittäminä Sibelius-juhlavuoden käynnistävässä teemaillassa Ylen M2-studiossa.
Suoran lähetyksen asiantuntijavieraana on Sibeliuksen yksinlauluista väitellyt Anna Pulkkis, ja keskustelua johdattelevat toimittajat Risto Nordell ja Lotta Emanuelsson - jälkimmäinen myös pianon äärestä.

to 1.1.

klo 8.05 Suomalainen aamukonsertti
Sibelius: Oma maa, kantaatti (Jubilate ja Sinfonia Lahti/Osmo Vänskä).

klo 12 Valomusiikkia
Sibelius: Luonnotar (Karita Mattila, sopraano, ja Birminghamin SO/Sakari Oramo).

Kommentit
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua