Hyppää pääsisältöön

Onko keinoäly ihmiskunnan viimeinen suuri saavutus?

Tiedemies Stephen Hawking
Tiedemies Stephen Hawking stephen hawking

Keinoäly on ihmiskunnan saavutuksista suurimpia. Professori Stephen Hawking kirjoitti äskettäin, että kaikki ihmisälyn tähänastiset saavutukset saattavat olla vasta alkua sen rinnalla, mitä mahdollisuuksia älykkäiden koneiden kehittyminen tarjoaa.

Hawking kirjoittaa, että tämän kehityksen tarjoamat mahdollisuudet ovat valtavat. Sen avulla voidaan maailmasta poistaa tai ainakin vähentää ongelmista suurimpia, kuten sodat, taudit tai köyhyys.

Mutta valitettavasti voi olla niin, että tekoäly onkin ihmisen suurista saavutuksista myös viimeinen.

Robottien apokalypsi?

Jo nyt armeijat kehittelevät itse itseään ohjaavia aseita ja robottisotilaita, jotka pystyvät päättämään kuka tai mikä on tuhottava kohde. Luonnollisesti ajatus on, että ohjelmoija valitsee kohteen tunnusmerkit. Mutta kehitys on viemässä kohti tekoälyä, joka voi itsenäisesti parantaa omaa suorituskykyään ja älykkyyttään - ja pystyy ehkä myös ohittamaan ohjelmoijan tahdon.

Kuulostaa toki scifiltä - mutta vaikka ei puhuttaisikaan Terminator-tyylisestä robottien vallankumouksesta, niin tällaiset keinoälyt voivat kehittää itsensä maailman johtajia ja talouden päätöksentekijöitä älykkäämmiksi. Silloin ne todella saattaisivat vähitellen ottaa vallan omiin käsiinsä ja luoda järjestelmiä, joita ihminen ei enää kykene ymmärtämään eikä hallitsemaan.

vaara on, että ehkä keinoälyä ei pian pysty ohjaamaan enää kukaan

Kysymys ei siis ole pelkästään siltä, kuka keinoälyä kontrolloi. Varsinainen vaara on, että ehkä sitä ei pian pysty ohjaamaan enää kukaan.

Hawking vertaa tilannetta siihen, että tuntemattomat avaruusolennot lähettäisivät meille viestin, jossa kertoisivat olevansa tulossa maapallolle kymmenen vuoden kuluttua. Tuskin vastaisimme siihen huoletta että "Tervetuloa, laitamme laskeutumisvalot". Mutta keinoälyn kohdalla olemme toimimassa nyt juuri näin.

On aika pohtia koneiden etiikkaa

Hawkingin mukaan tätä uhkaa on pohdittava juuri nyt. Siksi hän oli mukana muutama viikko sitten julkistetussa useiden maailman huippututkijoiden avoimessa kirjeessä. Siinä vaadittiin, että tekoälyn kehittämisessä olisi nyt mietittävä, mikä on ihmiskunnalle parhaaksi.

Tässä kirjeessä ei niinkään maalailla robottia apokalypsia kuin kysytään arkisempia kysymyksiä, kuten esimerkiksi että mitä automatisoituminen tekee työpaikoille tai tulonjaolle. Tarkkaan luettune kirjeessä suhtaudutaan tekoälyn kehittämiseen enemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Mutta silti allekirjoittajia huolettaa vahvasti esimerkiksi yksityisyys tulevaisuuden yhteiskunnassa. Ja se, että kuka kaiken kehitystä ylipäänsä tulevaisuudessa kontrolloi.

Maailmaa saattaa uhata myös uudenlainen kahtiajakautunut luokkayhteiskunta: rikkaiden robotinomistajien aristokratia ja työttömien robotittomien luokka. Automatiikka on vienyt suurimman osan työpaikoista ja uramahdollisuuksia on enää keinoälyn kanssa työskentelevillä.

Siksi kirjeen kirjoittajat vaativat syvempää perehtymistä itseohjautuvien älykkäiden koneiden etiikkaan.

Aiheesta enemmän Prisma Studiossa 11.2.2014:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua