Hyppää pääsisältöön

Robottiauto päihitti ensimmäistä kertaa kilpa-ajajan

Hämmästy maailmasta -palstan tunnus
Hämmästy maailmasta -palstan tunnus Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta parempi resoluutio

Itsestään ajavat robottiautot ovat jo monta kertaa ottaneet mittaa parhaista ihmiskuskeista. Mutta vasta nyt oikea kilpakuski jäi ensimmäisen kerran kakkoseksi.

Pohjois- Kaliforniassa Thunderhill Raceway Parkin radalla robottiauto ”Shelley” ajoi kisan kilpa-ajaja David Voddenia vastaan. Kisoja on ajaetu jo vuosien ajan, mutta vasta nyt ensimmäistä kertaa kone voitti ihmisen.

Shelley ei toki ole mikä tahansa robottiauto, vaan Stanfordin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sitä vuosien ajan. He ovat monitoreineet huippukuskien aivotoimintoja kisojen aikana ja saadakseen siitä oppia robottikuskien toimintojen kehittämiseen.

Tutkimusta johtava professori Chris Gerdes uskoo, että osin tämän tutkimuksen ansiosta “autot, joilla on Michael Schumacherin veroiset ajajankyvyt, kuljettavat noin 15 vuoden kuluttua lapsiamme kouluun”.

Hänen mukaansa parhailla kilpa-ajajilla on lähes täydelliset taidot käyttää hyväkseen renkaan ja tien välistä kitkaa, ja se oppi on nyt tarkoitus saada käyttöön robottiautoille.

huippukuljettajat näyttävät käyttävän enemmän lihasmuistia ja vaistojaan kuin tietoista päättelyä ja laskentaa

Kuljettajien aivotutkimus on tuonut myös yllätyksiä tutkimusryhmälle. Vaikka äärimmilleen viety ajosuoritus vaatii nopeita ja monimutkaisia jatkuvia laskutehtäviä, huippukuljettajat käyttävät kisassa aivojaan hyvin pienellä teholla. He näyttävät käyttävän enemmän lihasmuistia ja vaistojaan kuin tietoista päättelyä ja laskentaa.

Robottiautolle nyt kakkoseksi jäänyt Vodden kuvaileekin ajosuoritusta että “jos ajattelet, olet liian hidas”.

Tätäkin piirrettä on onnistuttu hyödyntämään robottiautojen ohjelmoinnissa. Nopeissa tilanteissa, joissa kuskit reagoivat automaattisesti, myös keinoäly on opetettu täydellisen laskennan sijasta antamaan automaattikomentoja.

On kuitenkin yksi ominaisuus, jonka avulla ihmiskuskit näyttävät yhä pitkään pystyvän päihittämään myös robottiautoja: ihminen osaa ja tarvittaessa haluaa rikkoa sääntöjä. Tiukoilla radoilla pienet “huijaukset” saattavat ratkaista kisan, kuten tiukan kurvin kohdalla pieni oikaiseminen. Sitä ei robotti vielä keksi tehdä.

Telegraph -lehden artikkeli aiheesta, mukana video kisasta.

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua