Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Christfried Ganander – ensimmäinen suomalainen sanakirjailija

Ensimmäinen suomenkielen sanakirja
Ensimmäinen suomenkielinen sanakirja. Ensimmäinen suomenkielen sanakirja Kuva: Wikimedia commons / Abc10 christfried ganander lexicon

Varmaan jokaisella suomalaisella on jonkinlainen käsitys siitä, kuka oli Mikael Agricola, vaikkei ihan tasan tarkkaan tietäisikään, miten tämä kirkonmies raamattua ja katkismusta kääntäessään samalla loi suomen kirjakielen viitisensataa vuotta sitten. Hiukan nuoremmatkin saattavat muistaa, kuka on E.N. Setälä, jonka laatiman kielioppikirjan pohjalta suomea opetettiin kouluissamme monen vuosikymmenen ajan 1900-luvulla.

Mutta kuinka moni tietää, kuka oli Christfried Ganander? Takavuosien Suuret suomalaiset –äänestyksen sijalle 30 ampaissut suurmies?

Hänkin oli pappi, Oulun kaakkoispuolella sijainneen Rantsilan kunnan kappalainen. Nykyään Siikalatvan kuntaan kuuluva Rantsilahan muistetaan parhaiten siitä, että siellä käytiin Suomen sodan viimeinen Suomen puolella käyty taistelu maaliskuussa 1808. Sen vuoksi Rantsilassa sijaitsee monien muiden patsaiden lisäksi Johan August Sandelsin terhakka ratsastajapatsas; sen saman Sandelsin, joka on antanut nimensä ja kuvansa Sandels-oluelle.

Sandels ei kuitenkaan ollut ranttisia, kuten Rantsilan, aikoinaan Suomen soisimman pitäjän, asukkaat itseään nimittävät. Ei ollut Gananderkaan, joka saapui sinne pappisvirkaan vuonna 1775. Viisitoista vuotta myöhemmin hän kuoli Rantsilassa alle 50-vuotiaana. Hänen jälkeensä jäivät elämään mm. kirjat Maan-miehen huone- ja koti-aptheeki, opas kansanlääkintään; Eläinden tauti-kirja, opas eläinten hoitoon; Uudempia uloswalituita satuja, satukokoelma; Aenigmata Fennica, kokoelma suomalaisia arvoituksia ja Mythologia fennica, suomalaisen kansanuskon hakuteos. Hän julkaisi myös tutkielman romanien alkuperästä, elintavoista ja kielestä, mistä hyvästä hänet palkittiin Ruotsin kaunokirjallisuusakatemian hopeamitalilla.

Mutta ehkä tärkein oli Nytt finskt lexicon, jättimäinen yli 30 000 hakusanaa käsittävä sanakirja. Miten mies Rantsilasta muistetaan ensimmäisestä suomenkielisestä sanakirjasta? Sanakirjantoimittaja ja erityisasiantuntija Elina Heikkilä vastaa.

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri