Hyppää pääsisältöön

Buñuel! – Teemalauantai 28.2.

Porvariston hillitty charmi (1972), ohjaus Luis Buñuel.
Keskeytyneitä illallisia: Porvariston hillitty charmi. Porvariston hillitty charmi (1972), ohjaus Luis Buñuel. Kuva: Yle Kuvapalvelu porvariston hillitty charmi,Teemalauantai

Teema omistaa helmikuun viimeisen viikonlopun Luis Buñuelille.

Teemalauantaissa nähty elokuva Porvariston hillitty charmi pikauusitaan sunnuntaina 8.3.

Luis Buñuel (1900–1983) oli 1900-luvun tärkeimpiä elokuvaohjaajia – anarkisti, fantasisti, moralisti, surrealisti ja porvariston härnääjä. Hillittömälle mutta charmikkaalle elokuvantekijälle omistetussa Teemalauantaissa nähdään kaksi Buñuelin avainteosta, komeat provokaatiot uran alku- ja loppupuolelta.

Illan avaa surrealismia ja satiiria herkullisesti yhdistelevä Buñuelin kypsän kauden mestariteos Porvariston hillityn charmi. Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1973 voittanut absurdi komedia kertoo ranskalaisen yläluokkaisen seurueen toistuvasti keskeytyvistä yrityksistä nauttia illallista.

Buñuelin kuvaama porvaristo on hallitsevaa luokkaa, itsetyytyväinen joukko, jolla on hyvät pöytätavat mutta jolta tyystin puuttuu moraali. Kuuden hengen illallisseurueen vaellustarinassa sekoittuvat unet ja todellisuus, huumekauppa ja terrorismi, seksi ja ahneus, uskonto ja diktatuuri, konekiväärit ja dry martinit. Pääosia näyttelevät Fernando Rey, Paul Frankeur, Delphine Seyrig, Stéphane Audran, Bulle Ogier ja Jean-Pierre Cassel.

Kulta-aika (1930), ohjaus Luis Buñuel.
Lya Lys. Kulta-aika (1930), ohjaus Luis Buñuel. kulta-aika,Teemalauantai

Elokuvan jälkeen nähdään sitä käsittelevä Olipa kerran… -sarjan tv-dokumentti, jossa ovat haastateltavina muun muassa Buñuelin käsikirjoittajakumppani Jean-Claude Carrière sekä elokuvan näyttelijöistä Stéphane Audran ja Bulle Ogier. Dokumentin ohjasi Anne Andreu vuonna 2011.

Illan päättää Kulta-aika, Buñuelin taiteellinen ja yhteiskunnallinen manifesti, joka hyökkää hullun rakkauden puolesta porvaristoa, sovinnaisuutta ja uskontoa vastaan. Vuonna 1930 valmistunut elokuva on yhä villi ja rienaava teos, joka näyttää suuntaa toisenlaiselle elokuvantekemiselle. Mellakat, pommiuhkaukset, sensuuri ja filmikopioiden tuhoaminen kuuluvat Kulta-ajan esityshistoriaan.

Kulta-aika (1930), ohjaus Luis Buñuel.
Gaston Modot. Kulta-aika (1930), ohjaus Luis Buñuel. kulta-aika,Teemalauantai

Kulta-ajan surrealistisen tarinan ytimessä on miehen ja naisen (Gaston Modot ja Lya Lys) yritys rakastella – sama teema kulkee sivujuonteena myös yli 40 vuotta myöhemmin Porvariston hillityssä charmissa. Kulta-ajassa rakasteluesteitä asettavat niin perhe, kirkko ja yhteiskunta kuin miehen ja naisen omat estot. Elokuva alkaa myrkyllisten skorpionien esittelyllä ja jonkinlaisen uskonnollis-militaristisen siirtokunnan perustamisella, pahamaineinen loppukohtaus viittaa puolestaan markiisi de Saden teokseen Sodoman 120 päivää.

Nuori Aki Kaurismäki kirjoitti Kulta-ajasta vuonna 1980 Filmihullu-lehdessä otsikolla Maailman kaunein elokuva: "Se sisältää kaikki ne teemat, joita hän [Buñuel] sittemmin on toistanut ja tutkinut: rakkaus ja kuolema, rikkaus ja köyhyys, Jumalan kuolema, egoismi ja skitsofrenia. Voidaan jopa väittää, ettei hän sen jälkeen ole keksinyt mitään uutta, mutta se johtuu vain siitä, että jo Kulta-ajassa oli kaikki, koko totuus."

Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Porvariston hillitty charmi.
Luis Buñuel. Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Porvariston hillitty charmi. luis bunuel,Teemalauantai

Kulta-aika oli Luis Buñuelin ensimmäinen pitkä elokuvaohjaus. Sen käsikirjoituksen tekivät Buñuel ja Salvador Dali. Heidän ensimmäinen yhteistyönsä, lyhytelokuva Andalusialainen koira (1929) oli jo avannut silmät ihan kirjaimellisestikin: kuuluisan avauskohtauksen elementit ovat mies, kuu, pilvi, partaveitsi ja naisen silmä...


Teemalauantai liittyy Buñuel-viikonloppuun, jota vietetään Teemalla 27.2.–1.3. Viikonlopun aikana esitetään myös Kamarineidon päiväkirja (pe 27.2. klo 21), Archibaldo de la Cruzin rikollinen elämä (su 1.3. klo 18) ja Los olvidados – säälikää heitä (su 1.3. klo 19.30).
Yle Radio 1:n Filmiryhmässä käsitellään Buñuelia, Marxia ja hyviä pöytätapoja to 26.2. klo 17.20.

Teemalauantai 28.2.

  • 21.00 Porvariston hillitty charmi (12) (Le charme discret de la bourgeoise), Ranska 1972. Ohjaus Luis Buñuel. Pääosissa Fernando Rey, Paul Frankeur, Delphine Seyrig, Stéphane Audran, Bulle Ogier, Jean-Pierre Cassel, Michel Piccoli.
  • 22.35 Olipa kerran… Porvariston hillitty charmi (Il etait une fois… Le charme discret de la bourgeoisie), Ranska 2012. Tv-dokumentti, ohjaus Anne Andreu.
  • 23.30 Kulta-aika (16) (L'age d'or), Ranska 1930. Ohjaus Luis Buñuel. Pääosissa Gaston Modot, Lya Lys.

Porvariston hillitty charmi ja siitä kertova tv-dokumentti esitettiin Teemalauantaissa keväällä 2014 ja Kulta-aika Teeman elokuvafestivaalilla 2013.

Porvariston hillitty charmi: elokuvan alkuperäinen traileri (ranskaksi):

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa