Hyppää pääsisältöön

Lip Service: Kehuttu BBC-draama glasgow'laisesta lesboyhteisöstä

Lip Service-sarjan Frankie (Ruta Gedmintas) ja Cat (Laura Fraser).
Lip Service-sarjan Frankie (Ruta Gedmintas) ja Cat (Laura Fraser). Kuva: Yle/BBC lip service

Päähenkilöinä kolme niin ystävyydessä kuin rakkaudessakin toisiinsa liittyvää naista. Paikkana Skotlannin suurin kaupunki. 12-osainen, vuosina 2010-12 tuotettu ihmissuhdedraama Lip Service esitetään Kakkosella kokonaisuudessaan maanantaisin klo 22. Sarja on nähty aiemmin Areenassa keväällä 2014. Niin tapahtuu toki myös nyt.

Jättisuosion ympäri maailmaa saavuttanut, kuusi tuotantokautta kestänyt L-koodi (The L Word, 2004-2009) oli tv-historian ensimmäinen sarja, jonka keskeisistä henkilöistä valtaosa oli lesboja.

Lip Servicen luoja Harriet Braun kertoo blogissaan, että kun BBC tarjosi hänelle "lesbodraaman" kirjoittamista, juuri L-koodin menestys ja vahva status saivat epäilemään hanketta.

Mutteivät kovin kauaa. Tehtävään suostuttuaan Braun päätti, että tärkeintä on keskittyä kirjoittamaan hyvä tarina, eikä pelätä viitekehyksen jäljittelyä. Toki Braun tiedosti silti senkin, kuinka suuret odotukset tv:ssä pitkään aliedustetuilla lesboilla tulisi olemaan.

Lip Service on BBC3:n parhaiten varjeltu salaisuus ja yksi hienoimmista draamoista televisiossa tällä hetkellä. (Erin P. Capuano, Digital Journal)

Päähenkilöinä Lip Servicessä on kolme erilaista naista. New Yorkista sarjan alussa palaava Frankie (Ruta Gedmintas) on sitoutumista pelkäävä valokuvaaja, joka "käyttää miehiä seksiin, mutta rakastuu naisiin".

Hänen exänsä Cat (Laura Fraser) on tuskaisan eron jälkeen itseluottamuksensa löytänyt arkkitehti, mutta myös liikaa huolehtiva kontrolllifriikki. Catin paras ystävä ja kämppis Tess (Fiona Button), jonka ura näyttelijänä ja ihmissuhteet ovat jääneet polkemaan paikalleen.

Näiden naisten ja heidän lähipiirinsä ympärille Harriet Braun punoo takuuvarmaa, sarjan edetessä koko ajan tehokkaammaksi ja koskettavammaksi muuttuvaa ihmissuhdedraamaa.

Ja se L-koodi? No, on toki ymmärrettävää, joskin banaalia verrata kahta sarjaa toisiinsa vain sen vuoksi, että niiden kantavat roolihahmot edustavat naispuolista seksuaalivähemmistöä. Mutta jos puhtaasti draaman kannalta ajatellaan, Lip Service seisoo vankasti omilla jaloillaan.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle TV2