Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Kuka päättää ikäsi?

Prisma studio, yle tv1
Aivot pysyvät kunnossa kun niitä käyttää. Prisma studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 18.3.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 20.2. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Minkä ikäinen olet? Onko ajokortissa näkyvä ikä oikea vastaus tai ainakaan ainoa? Ihmisen ikää voidaan tarkastella pelkän kalenteri-iän lisäksi esimerkiksi sosiaalisesti ja biologisesti.

Prisma Studiossa perehdytään siihen, miten tutkijat selvittävät eri elinten ikää ja minkälaisia tuloksia sisuskaluista saadaan.

Vetreät aivot

Kehon osat vanhenevat omaan tahtiinsa ja elimillä voi olla eri ikä. Tähän vaikuttavat niin elintavat kuin perimäkin, mutta olisiko jokin keino pitää kaikki osasemme mahdollisimman nuorina.

Keskeinen iän mittari on myös aivojen kunto. Miten pystyisi pitämään aivonsa mahdollisimman nuorina ja vetreinä? Mitä kannattaa varoa, ettei vanhenna aivojaan turhan aikaisin.

Tummat silmät ja hamsterit poskissa

Jos silmät ovat sielun peili, niin kasvot ovat plastiikkakirurgin ikämittari. Ammattilainen huomaa iän tuomat merkit helposti. Hamsteripussit leukaperissä ja tummentuneet silmät kielivät vuosien kulumisesta.

Nuoruuden salaisuutta on haettu kirurgin käsittelystä, mutta tulevaisuudessa nuoruuden hehkua voidaan mahdollisesti palauttaa oman rasvan avulla.

Ihmisen paras ikä?

Joitakin vuosikymmeniä sitten aikuisuuden mittari oli vakituinen työ, oma talo ja auto. Nykyään aikuisuuden määrite on epämääräistynyt. Aikuisuus on tylsää, rutiiniomaista ja keski-ikäinen on elämyksetön. Kuka sitten on nuori, aikuinen tai edes keski-ikäinen?

Nuoruuden käsite on ehkä enemmänkin määrittelykysymys kuin pelkkä numero. Henkilön ulkoinen habitus, elämäntyyli ja -asenne kertovat enemmän kuin syntymävuodesta laskettava luku.

Marjo Harjun juontamassa Prisma Studiossa selvitetään myös, mikä on se ihmisen paras ikä.

Kommentit