Hyppää pääsisältöön

Rokkari Jack Whiten keikka-rider vuodettiin – kirjoitti avoimen kirjeen avokadodipistä ja banaaneista

Muusikko arvostelee nuoria toimittajia turhan skandaalin luomisesta. Whiten mukaan riderin vaatimukset ovat pääosin muiden tekemiä.

Jack White keikalla Puolan Gdyniassa Open'er-festivaaleilla heinäkuussa 2014. // Kuva: EPA / Adam Warzawa

The White Stripes -yhtyeestä tunnetun Jack Whiten uskottavuus nöyränä rockmuusikkona on asetettu kyseenalaiseksi Yhdysvalloissa, kun yliopisto-opiskelijoiden tekemä The Oklahoma Daily julkaisi helmikuun alussa hänen rider-listansa sisällön. Riderissa luetellaan muun muassa, mitä ruokia ja juomia artisti tarvitsee keikkapaikan takahuoneeseen esiintymispäivänä.

Jack Whiten riderissa pyydetään muun muassa tietyn reseptin mukaan valmistettua guacamolea eli avokado-dippikastiketta. Lisäksi vaatimusten luettelossa todetaan, että keikkapaikan rakennuksessa ei saa olla banaaneja.

Jack White kirjoittaa avoimessa kirjeessään, että hän ei muista 20-vuotisella urallaan yhtään kertaa, jolloin keikkapaikka olisi vuotanut hänen sopimusasioitaan ulos.

- Hyvät toimittajat ja muut draamaa tai diiva etsivät ihmiset, Jack White aloittaa.

Sitten seuraa kommentti, jossa White arvostelee nuoria toimittajia klikkien kalastelusta tosiasioiden kustannuksella.

- Minulla ei ole erityisiä vaatimuksia, mitä tulee keikkapaikkojen takahuoneisiin, White jatkaa.

Muusikko kirjoittaa, että hän ei pyydä koskaan mitään, vaikka voisi näin tehdäkin. Whiten mukaan hänen julkaistussa riderissaan vaaditut asiat menevät kiertuehenkilökunnan tarpeisiin.

Avokadodipin resepti on Jack Whiten mukaan hänen kiertuemanagerinsa sisäpiirivitsi, jolla tämä viihdyttää itseään nähdessään, miten eri keikkapaikat suoriutuvat dipin tekemisestä. White sanoo, että hän ei itse ymmärrä resepteistä mitään, eikä hän osaa keittää ruokaa.

Banaani-vaatimusta White perustelee sillä, että joku kiertuehenkilökunnasta on allerginen banaaneille.

Jack White kirjoittaa, että ihmiset, jotka eivät tunne alaa, luulevat muusikon jättävän diivamaisesti keikan soittamatta, mikäli rider-listan kaikkia kohtia ei ole noudatettu kirjaimellisesti. Hän lisää, että rideriin on oikeasti listattu ruokia ja juomia, joita sadat työntekijät ja vieraat tarvitsevat viettäessään 15 tuntia betonibunkkerissa keikkapaikalla.

Artisti sanoo, ettei hän vihaa vaatimusluettelon vuotaneita opiskelijoita, mutta hän ihmettelee, miksi nämä ovat päättäneet julkaista sen. Hän kehottaa Oklahoman yliopiston opiskelijoita keskittymään totuuden etsintään sen sijaan, että yrittäisivät luoda draamaa tyhjästä.

- Tiedän, että ihmisten mielestä on hauskaa yrittää tehdä minusta töykeä diiva, mutta tässä tapauksessa se aika naurettavaa, eikä juurikaan liity minuun, White kirjoittaa.

Lue Jack Whiten englanninkielinen kirje Third Man -levy-yhtiön sivuilta.