Hyppää pääsisältöön

Syö, paastoa ja elä pitempään

Michael Mosley
Michael Mosley Michael Mosley Kuva: BBC syö paastoa ja elä pitempään

Michael Mosleylla on kunnianhimoinen päämäärä: hän haluaa elää pitempään, pysyä nuorekkaana ja kaupanpäällisiksi vielä laihtua.

Taannoin hitiksi nousseen 5:2-dieetin lanseerannut dokumentti Syö, paastoa ja elä pitempään selvittää, onko ikivanha tapa paastota oikeasti tie terveempään ja pitempään elämään.

Eräs tutkija on sitä mieltä, että Michael saattaisi hyötyä neljän päivän "shokkihoidosta", jossa päivittäinen kalorimäärä pudotetaan murto-osaan. Teorian mukaan ajoittainen rankka paasto tekee hyvää aivotoiminnalle ja pienentää todennäköisyyttä saada diabetes tai sairastua Alzheimerin tai Parkinsonin tauteihin tai dementiaan. Paaston on todettu myös vähentävän kehosta hormoneja, jotka kiihdyttävät ikääntymistä.

Michaelin hormonitaso on aluksi korkea, mutta paasto näyttää tuovan nopeasti tuloksia. Toisaalta menetelmä on liian raskas toistettavaksi säännnöllisesti. Chicagolaisyliopistossa tutkitaan uudenlaista paastoamista, jossa on tarkoitus paastota joka toinen päivä, ja joka toinen päivä taas saa syödä mitä haluaa. Tämä kuulostaa Mosleysta paremmalta: hänellä on kenties tilaisuus vähentää kokonaiskalorimäärää ja nauttia silti lempiruuistaan.

Ohjelma on esitetty TV1:ssä vuonna 2013.

  • Syö, paastoa ja elä pitempään (Eat, Fast and Live Longer), Britannia 2012. Tuotanto BBC
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa