Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Lopen puuttuvat

Turisti on innoissaan teollisuusmaisemasta, vaikka uhkaakin sataa.
Tämä turisti ei näytä väsymyksen merkkiä. Turisti on innoissaan teollisuusmaisemasta, vaikka uhkaakin sataa. Kuva: Yle/ Katariina Hirvonen sateenvarjo

Yleensä tiedonvälityksessä riittää se, että kirjoittaa tai sanoo yksinkertaisesti sen, mitä todellisuudessa on tapahtunut. Joskus kuitenkin eteen tulee tilanteita, joissa kirjoittajan tai sanojan täytyy syystä tai toisesta käyttää aivojaan.

Tällaiseen ylivoimaiseen tilanteeseen joutui Ylen verkkouutisten kirjoittaja tammikuun alussa, kun käsillä oli kriisi matkailun vähenemisen saralla. Kirjoittaja kirjoittikin uutisessa aiheesta näin:

Venäläisien turistien uupuminen on huomattu kauppakeskuksien käytävillä ja moni liike laskeekin nyt toivonsa suomalaisen ostovoiman varaan.

Kuulijanimimerkki Kalevan kaiku kirjoittaa: ”Eikö uupuminen ole väsymistä, voimien menettämistä? Miten suomalainen ostovoima voi virkistää kauppakeskuksien käytäville uupuneet venäläiset?”

Aristoteleen kantapään itäkauppafraseologiarikollisuuden päätuomari on samaa mieltä siitä, että kysymys on aiheellinen. Sekään, että Kielitoimiston sanakirja tuntee uupumisen sekä väsymistä että puuttumista tarkoittavana sanana, ei nyt ratkaise asiaa. Sillä jotta nämä kaksi täysin erilaista merkitystä – väsyminen ja puuttuminen – eivät sekaantuisi, sanaa uupua käytetään puuttumismerkityksessä lähes yksinomaan asioista ja esineistä, ei olioista. Summasta uupuu vielä kymppi. Tulos uupui vain sekunnin ennätyksestä.

Niinpä tuomitsemme kirjoittajan ponnistelemaan uupumatta selkeän ja yksiselitteisen uutiskielen eturintamassa ja kantamaan ymmärrettävyyden lippua niin korkealla kuin pystyy!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri