Hyppää pääsisältöön

Fingerpori-ruokaa leikkiville ihmisille

Fingerporin ruokakirjan ohje Jari Puikkonen
Jari Puikkonen Fingerporin ruokakirjan ohje Jari Puikkonen Kuva: Arktinen banaani / Juuso Westerlund jari puikkonen

Tuore Fingerporin ruokakirja nostaa einekset kunniaan ja haastaa keittokirjojen, lehtien ja kokkiohjelmien ruokaelitismin.

Mitä syntyy, kun nälkäiset miehet tekevät ruokaa, että jaksaisivat alkaa tehdä ruokaa? No Jari Puikkonen tietenkin! Kalapuikko, jolla on kananmunakypärä ja porkkanasiivu suksena. Fingerporin ruokakirja sisältää 94 reseptiä, joissa einekset nousevat ansaitsemaansa arvoon.

Siskonmakkaratippaleipä-ohje Fingerporin ruokakirjasta
Siskonmakkarakeittotippaleipä Siskonmakkaratippaleipä-ohje Fingerporin ruokakirjasta Kuva: Arktinen banaani / Juuso Westerlund ruokakirja

- Ruokaa pitää saada tehdä siitä, mitä kaapista löytyy ilman, että sen pitää olla kaunista ja kaiken kohdallaan, sanoo Jarkko Lehtopelto, yksi kirjan tekijöistä.

Toimittaja Kai Ristolan mielestä Fingerporin ruokakirja kiteyttää jotain olennaista ihmisen perusluonteesta: Homo sapiens – viisas ihminen – on homo ludens – leikkivä ihminen. Niinpä hän laati kirjan pohjalta neljän ruokalajin illallisen asiaan kuuluvine juomineen. Tässä menu:

 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri